Voorlichting over handartrose

  • Specialisme of afdeling Ergotherapie
  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur
  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 53 18

In het kort

De uiteinden van de botten in een gewricht zijn bedekt met kraakbeen, zodat de botten soepel over elkaar heen kunnen schuiven. Bij artrose is het kraakbeen versleten, waardoor de botten tegen elkaar aan komen. Dit doet pijn. 

Om te weten hoe u het beste om kunt gaan met handartrose, organiseert de afdeling Ergotherapie voorlichtingsbijeenkomsten. U leert hier wat u kunt doen om uw gewrichten te beschermen en zo min mogelijk pijn te hebben. Tijdens de bijeenkomsten is er ook uitgebreid de gelegenheid om te oefenen. 

Voorlichting

Voor mensen met handartrose heeft het WZA een speciaal programma. Tijdens de bijeenkomsten krijgt u informatie over artrose en de gevolgen voor uw handen.

De voorlichting wordt gegeven door een ergotherapeut. U krijgt informatie over handartrose en gewrichtsbescherming. U gaat ook praktisch oefenen. U kunt bijvoorbeeld een aantal dagelijkse handelingen in de oefenkeuken doen. Daarnaast laat de ergotherapeut verschillende hulpmiddelen zien die u kunnen helpen bij huishoudelijke handelingen. Ook krijgt u informatie over braces en spalken, waardoor u minder last van uw klachten kunt hebben.

Het is wel belangrijk dat u thuis oefent. Want door op een andere manier met artrose om te gaan, zult u waarschijnlijk minder pijn hebben.

Het handartroseprogramma wordt vergoed door de zorgverzekeraar uit de basisverzekering. Denk wel om uw eigen risico.

Het programma

Wanneer?

Het programma bestaat uit vijf bijeenkomsten van ongeveer tweeënhalf uur. Als u mee gaat doen, gaan we ervan uit dat u er alle vijf de bijeenkoms­ten bent. Het is de bedoeling dat u tussen de bijeenkomsten door thuis oefent.

Meestal worden de bijeenkomsten gehouden op donderdag­middag van 13.30 uur tot 15.45 uur.

Waar?

De bijeenkomsten zijn in het WZA op de afdeling Ergotherapie. 

In groepsverband

U krijgt de voorlichting in een groep van maximaal vijf personen.

Individueel

Soms is er na het groepsprogramma nog een individuele behandeling nodig. Dit wordt met u besproken. 

Vragen?

Als u nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met een medewerker van de polikliniek Ergotherapie.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen driewerkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft.
  • U kunt uw stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen driewerkdagen.
  • U kunt bellen naar de polikliniek Ergotherapie. De medewerkers zijn van 8.00 tot 16.30 uur bereikbaar, telefoonnummer (0592) 32 53 11.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is de altijd de beste om te bellen!

reval18 - december 2020