Een opname in het Ouder en Kind-centrum

Kinder- en Jeugdafdeling

Een opname in het Ouder en Kind-centrum

Voorbereiding

Jij wordt binnenkort opgenomen op de Kinder- en Jeugdafdeling. Eén van je ouders/verzorgers mag de hele dag bij je blijven. En kan ook blijven slapen als je dat prettig vindt.

Een opname in het ziekenhuis, een vervelend onderzoek of een behandeling kan best spannend zijn. Dan is het fijn dat je weet wat er gaat gebeuren. Daarom geven we hier alvast wat informatie, met een aantal handige weetjes!

Bekijk de afdeling alvast op je computer: https://www.wza.nl/virtueletour/index.html

Om een indruk te krijgen van de Kinder- en Jeugdafdeling kun je van te voren langskomen voor een kennismakingsbezoekje. Maak gerust een afspraak door te bellen naar de afdeling, telefoon (0592) 32 53 52.

En kijk eens op de website https://kindenziekenhuis.nl voor tips die je kunnen helpen bij de voorbereiding.

Opname

Als bekend is wanneer je wordt opgenomen, krijg je bericht van de afdeling OK-planning. Heb je dringende vragen over de opnamedatum, dan kun je bellen. De afdeling OK-planning is bereikbaar op werkdagen tussen 13.00 en 15.00 uur, telefoon (0592) 32 53 93.

Meenemen

  • Je ID (identiteitsbewijs of paspoort) en jouw zorgpas.
  • Een overzicht van medicijnen die je gebruikt: dit is op te vragen bij de apotheek. Wil je alle medicijnen in de verpakking meenemen?
  • Ook de pufjes (met voorzetkamer), zalven of crème als je die gebruikt.
  • Ondergoed, nachtkleding, schoenen, kleren voor overdag.
  • Toiletspullen zoals tandpasta, tandenborstel, kam of borstel.
  • Je favoriete knuffel!
  • Er is geen televisie op kamer. Een telefoon, tablet of laptop kan daarom prettig zijn. Dit is voor eigen risico, er is een opbergkast.

Voor jongere kinderen: Een eigen (zuig)fles of beker, maxi cosi of buggy. Luiers krijg je van het ziekenhuis.

Ouder en Kind-centrum

Het Ouder en Kind-centrum bestaat uit Geboortezorg, Verloskunde en de Kinder- en Jeugdafdeling. Op de Kinder- en Jeugdafdeling komen kinderen van 0 t/m 18 jaar. Sommige kinderen komen voor een dagopname, andere kinderen blijven langer.

Omdat we 1 centrum zijn, kan er in de kamer naast je een zwangere vrouw of een moeder met een pasgeboren baby liggen.  

Wij vinden belangrijk:

  • Ouders/verzorgers en kind horen bij elkaar te zijn.
  • We weten met wie we over jou in gesprek mogen gaan.
  • We gaan met respect en begrip met elkaar om.
  • We zijn eerlijk over wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren.
  • We geven je informatie op een manier zodat jij het begrijpt.
  • We proberen signalen van angst, stress en pijn weg te nemen of te voorkomen. Hierbij gebruiken we geruststellend taalgebruik.

In het ziekenhuis werken co-assistenten (artsen in opleiding) en leerlingverpleegkundigen. Als jij (of je ouders/verzorgers) bezwaar hebt tegen hun aanwezigheid, houden we daar rekening mee.

Foto of filmpje

Als je een foto of filmpje wilt maken, let je er dan op dat er geen andere mensen zoals patiënten, ouders of bezoekers op staan?
En wil je graag met een medewerker op de foto? Vraag het gerust!
De meeste medewerkers vinden een foto prima, maar zien zichzelf liever niet terug op Insta of een ander social media.

tekening egel

Blijven slapen en bezoek

In het Ouder en Kind-centrum zijn vooral 1-persoonskamers. In je kamer staat een tafel met stoelen, een slaapbank en je hebt een eigen douche en toilet. En 1 van je ouders/verzorgers kan bij jou op kamer slapen. Dit noemen we 'rooming-in'. Rooming-in is alleen mogelijk voor 1 ouder en kost niets. 

Blijven slapen – informatie voor ouders/verzorgers

  • Draag een leuke pyjama of nachthemd.
  • Klap de slaapbank ’s ochtends voor 8.00 uur weer om naar zitbank.
  • Je krijgt samen met je kind ontbijt uit de broodbuffetkar.
  • Je zorgt zelf voor jouw lunch en diner. Je kunt hierbij gebruik maken van het restaurant of winkeltje in de centrale hal van het ziekenhuis. Hier zijn warme maaltijden, soep, snacks en verschillende broodjes te koop.
  • Je kunt ook maaltijden mee (laten) nemen. Er is op de afdeling een koelkast, magnetron en servies. Zet wel je naam en datum op de producten die u in de koelkast bewaard.
  • Koffie, thee en bouillon zijn vrij verkrijgbaar in de koffiehoek bij de trap.

Neem niet te veel geld, sieraden of andere waardevolle spullen mee. Bij verlies, diefstal of beschadiging is het ziekenhuis niet aansprakelijk.

Bezoek

Je ouders/verzorgers en broertjes of zusjes zijn altijd welkom.
Let op: De speelkamer op de afdeling is voor de zieke kinderen, en niet voor de kinderen die op bezoek komen! 

Daarnaast mag je op je kamer ook ander bezoek ontvangen. We gaan uit van maximaal 2 bezoekers per kamer. Op onze website staan de bezoektijden.

We vinden het belangrijk dat het bezoek goed rekening met je houdt. Als je moe bent, of erg ziek bent, is bezoek niet fijn. En soms is veel wisseling te druk of te onrustig voor je. We adviseren je bezoek dan om eerst met de verpleging te overleggen of het nu wel goed uitkomt. 

Verkouden of koorts (lip)?
Als jouw bezoek ziek is, bijvoorbeeld verkouden is of een koortslip heeft, is het beter om niet te komen. We moeten er immers voor zorgen dat jij niet extra ziek wordt!

Pedagogische zorg

Op de afdeling is een speelkamer. Hier kun je naartoe, ook als je een infuus hebt of in bed moet blijven liggen. In de speelkamer is voldoende speelgoed. Ook zijn er boekjes, spelletjes en knutselmateriaal om je mee te vermaken. Elke dag (behalve in het weekend) is er een pedagogisch medewerker op de afdeling. Tijdens je opname zorgt zij voor voldoende aandacht en ontspanning. Samen met de verpleegkundigen zorgt zij ervoor dat de afdeling een veilige en plezierige plek is.

Lig je in isolatie?

Als je in isolatie ligt, mag je niet van de kamer af. Dit is belangrijk omdat je anders zelf te ziek wordt of anderen ziek kunt maken. De pedagogisch medewerker komt dan bij jou op de kamer. Om samen een spelletje te doen, of om met je te kletsen. Je kan er ook altijd om vragen! 

tekening Das

Op de afdeling

Televisie en internet

Er is geen televisie op de kamer. Wel kun je gebruik maken van de wifi op je eigen telefoon, tablet of laptop. Neem die gerust mee!

Speelhoek

Bij de koffiehoek is een speelhoek. Met de interactieve spiegel kun je spelletjes spelen en een speurtocht doen. Heb je alle dieren verzameld, dan ligt er een leuke verrassing klaar in het Duurzaamheidscentrum in het Asserbos! Op de afdeling is een interactieve vloer, met leuke weetjes over de dieren in het water.

tekening salamander

Maaltijden

Als het tijd is om te eten, komt de assistent met de buffetkar. Elke maaltijd kun je opnieuw kiezen wat je wilt eten. Heb je wensen of een dieet? Dan houden we daar rekening mee.  

  • Ontbijt: tussen 7.30 en 8.00 uur
  • Broodmaaltijd: tussen 11.30 en 12.00 uur
  • Warme maaltijd: tussen 16.30 en 17.00 uur

Bedtijd

Hoe laat je naar bed gaat, hangt af van jouw leeftijd en je eigen wensen en behoeften. Meestal houden we de bedtijden van thuis aan.

Medisch maatschappelijk werk

Een ziekenhuisopname kan ingrijpend en verwarrend zijn. Naast alle emoties kun je als ouder/verzorger ook vragen hebben, bijvoorbeeld over de manier waarop je de zorg voor je kind het beste kunt combineren met je werk of je gezin. Of over mogelijke vergoedingen wanneer je vanwege de ziekte van je kind extra kosten hebt.

Als je je zorgen maakt of als je vragen hebt dan kun je contact opnemen met de afdeling Medisch maatschappelijk werk. Dit kan ook als je kind alweer thuis is. Het telefoonnummer is (0592) 32 53 68.

Naar huis

Je hoort meestal een dag van tevoren wanneer je weer naar huis mag. Soms heb je op de dag van vertrek nog een gesprek met de arts.

Bij vertrek geeft de verpleegkundige je adviezen mee voor thuis. Bijvoorbeeld of je mag sporten, zwemmen, fietsen of in bad mag. Als je thuis nog medicijnen moet gebruiken, krijg je hier uitleg over.
Als je voor controle nog een keer terug moet komen, maken we gelijk een afspraak.

Weer thuis

Soms moet je thuis weer wat wennen. We horen van veel kinderen dat ze eerst wat prikkelbaar of rusteloos zijn, en niet zo lekker in hun vel zitten. Soms gaat het slapen of eten ook niet zo goed. Het is dan fijn als een van je ouders/verzorgers thuis is. Je kunt dan met je ouders nog eens bespreken wat je hebt meegemaakt of wat er allemaal is gebeurd.

Als je voor controle weer eens in het ziekenhuis moet zijn, ben je altijd welkom om een kijkje te nemen op de afdeling en ons even dag te zeggen! tekening vleermuis

Goed om te weten

Ben je tevreden?

Om te weten hoe je de zorg tijdens de opname hebt ervaren, krijg je voordat je naar huis gaat een korte enquête. Hierin staan vragen die je met smileys kunt beantwoorden. Wij horen graag wat er goed gaat en wat er beter kan. Natuurlijk mag je dit ook eerder aan ons doorgeven!

Wat vond jij van de behandeling?

Op de website ZorgkaartNederland.nl kun je jouw ervaringen in het WZA delen met anderen. Dit wordt ook wel een review genoemd. Je beoordeelt het ziekenhuis of de dokter op 6 verschillende onderwerpen. Naast een cijfer kun je ook een toelichting schrijven. Het kan voor andere kinderen die ook naar het ziekenhuis moeten, prettig zijn om jouw reactie te lezen.

Informatie, inspraak en privacy

Kinderen en tieners hebben altijd recht op informatie over de behandeling. Meer informatie staat op de website ‘Rechten en plichten’ en op de website www.jadokterneedokter.nl

Alle medische gegevens staan in het digitale patiëntendossier. Kijk hiervoor op www.MijnWZA.nl. Iedere zorgverlener die bij de behandeling betrokken is, moet vertrouwelijk met de medische gegevens omgaan: zonder jouw toestemming mogen zij geen informatie doorgeven. 

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met de medewerkers van het Ouder en Kind-centrum. 

Je kunt bellen naar nummer (0592) 32 57 86 of 32 53 52. De afdeling is 24 uur per dag bereikbaar.

tekening ijsvogel

Kinde18 - augustus 2023