Fertiliteitskliniek

Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Fertiliteitskliniek

Fertiliteitsonderzoek

Zwanger worden gaat niet bij iedereen vanzelf. Eén op de zes paren raakt niet zwanger binnen een jaar ‘actief proberen’. Soms duurt het gewoon wat langer en is eigenlijk alles goed. Maar het kan ook zijn dat er een vruchtbaarheidsprobleem is. Uw huisarts kan u dan voor onderzoek en behandeling verwijzen naar de Fertiliteitskliniek. U komt hiervoor in aanmerking als u na één jaar onbeschermde en regelmatige seks niet zwanger bent geworden. Wanneer er bijzondere klachten zijn of de kans op afwijkingen is heel groot, kan de huisarts u ook eerder verwijzen. 

Onderzoek

Vóór uw eerste afspraak ontvangt u een vragenlijst met het verzoek deze in te vullen en op te sturen naar de Fertiliteitskliniek. Vervolgens wordt stap voor stap onderzocht wat de mogelijke oorzaken zijn van het uitblijven van een zwangerschap. Dit heet Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO). We kijken naar de eigenschappen van de zaadcellen, de eisprong, de baarmoeder en de eileiders. Bij het eerste bezoek ontvangt u een folder en uitleg over OFO. Meestal duurt OFO enkele weken, in die tijd hebt u een aantal afspraken. 

De oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap ligt net zo vaak bij de vrouw als bij de man en soms bij beiden. Daarom wordt bij vruchtbaarheidsonderzoek altijd gekeken naar beide partners. Vaak wordt er geen afwijking of verklaring gevonden. De gynaecoloog bespreekt dan met u of er andere omstandigheden zijn die een rol spelen. Als de vrouw rookt, wat ouder is of overgewicht heeft kan dat de kans op zwangerschap verkleinen.

Behandeling

Behandeling

Als er bij OFO geen afwijkingen worden gevonden, dan rekenen we uit hoe groot de kans is op spontane zwangerschap. Als deze kans nog redelijk groot is, adviseren we een half jaar tot een jaar nog niet te behandelen. Van alle mensen in Nederland die naar een vruchtbaarheidskliniek gaan, worden de meesten spontaan zwanger, dus zonder te zijn behandeld. Maar als dat bij u in deze maanden toch niet gebeurt, gaan we door met behandelingen.

Wanneer er bij OFO wél aanwijzingen zijn voor afwijkingen, dan kunnen we direct beginnen met behandelen. De belangrijkste behandelingen zijn:

  • Het opwekken of verbeteren van de eisprong.
  • Het bewerken en insemineren van het sperma.
  • In-vitrofertilisatie (IVF) in verschillende vormen. Dit bieden we aan in samenwerking met het UMCG.

 

Begeleiding

Het uitblijven van een zwangerschap kan grote invloed hebben op uw leven. U kunt te maken krijgen met gevoelens van onzekerheid, verdriet en teleurstelling, zeker als het langer duurt. Soms heeft uw (seksuele) relatie eronder te lijden. U kunt het gevoel krijgen dat u faalt of u kunt jaloers worden op vrienden of familie met kinderen. Als u daar behoefte aan hebt, kunt u een of meer gesprekken hebben met een medisch maatschappelijk werker of psycholoog

Lesbische stellen

In het WZA begeleiden we ook lesbische stellen met een kinderwens. Wanneer er een donor beschikbaar is kunnen we u helpen. We hebben geen zaadbank in Assen.

Informatie

Algemene informatie over een kinderwens en zaadbanken vindt u op de website van Freya. Informatie over het zoeken van een donor kunt u bijvoorbeeld vinden op de website van One wish.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met een medewerker van de Fertiliteitskliniek. U kunt hen op verschillende manieren bereiken:

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen naar de Fertiliteitskliniek. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 12.00 uur, telefoonnummer (0592) 32 53 30.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

gynae19 - november 2021