Geestelijke verzorging

  • Openingstijden

    Maandag t/m donderdag van 09.00 tot 16.30 uur

    Vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur

    Bezoekers voor geestelijke verzorging kunnen zich melden bij poli 100 op de 1e etage.

  • Afspraak maken? Vragen?

    (0592) 32 53 49

Geestelijke verzorging

Geestelijke zorg in het WZA

Als u voor een opname of poliklinische ingreep naar het ziekenhuis moet, kan dat spannend zijn en onrust geven. Onzekerheid over wat u te wachten staat, angst voor een moeilijke boodschap, een operatie of behandeling waarvan u niet weet hoe het gaat verlopen. Ook tijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunnen onverwachte emoties, herinneringen of overwegingen opeens naar boven komen. Moeilijke leefomstandigheden of levensgebeurtenissen dienen zich opeens en soms vergroot (opnieuw) aan. 

In het WZA werken twee geestelijk verzorgers die u tijdens uw opname of behandeling emotioneel en geestelijk kunnen bijstaan. Zij hebben oog en oor voor wat er in u omgaat en wat u doormaakt. 

Ook uw naasten kunnen last hebben van onzekerheid en met vragen zitten. Een ziekte draagt u immers nooit alleen. Uw directe naasten kunnen ook een beroep doen op de geestelijk verzorgers van het WZA. 

In gesprek gaan

Een geestelijk verzorger ondersteunt en begeleidt u bij wat u bezighoudt. U kunt alles wat u ervaart, denkt en doormaakt met haar bespreken. Een geestelijk verzorger luistert en vangt u op. Zij helpt u om uw gedachten en gevoelens op een rij te krijgen. U kunt uw hart bij haar luchten, zodat er weer ruimte komt.

Een geestelijk verzorger sluit altijd aan bij wat voor u belangrijk is in het leven. Soms is dat geloof, maar vaak ook niet. U hoeft niet religieus te zijn om in gesprek te gaan met een geestelijk verzorger.

U hoeft ook niet altijd te praten. Een geestelijk verzorger is er gewoon voor u. Soms is niet alleen zijn met wat u overkomt al genoeg.

Gesprekken met een geestelijk verzorger zijn vertrouwelijk. Ze hebben beroepsgeheim.

Contact

U hebt geen verwijzing nodig om in gesprek te gaan met de geestelijk verzorger. U kunt uw verpleegkundige of arts vragen om het contact tot stand te brengen.

U kunt ook zelf rechtstreeks contact leggen met de geestelijk verzorgers door ze te bellen op telefoonnummer (0592) 32 53 49. Krijgt u geen gehoor? Laat dan een voicemailbericht en uw telefoonnummer achter. Dan belt de geestelijk verzorger u zo spoedig mogelijk terug.

Nazorg patiënten en hun naasten

Het kan soms prettig zijn om na uw opname of behandeling contact te blijven houden. Dit kan poliklinisch, telefonisch of per mail. Bij uitzondering bezoekt de geestelijk verzorger u thuis.

Is langdurige begeleiding thuis wenselijk? Dan kan de geestelijk verzorger van het WZA u in contact brengen met een collega van het Netwerk voor Levensvragen in Groningen en Drenthe. Op deze site kunt u een geestelijk verzorger bij u in de buurt vinden. U kunt rechtstreeks contact leggen met hem of haar.

Nazorg nabestaanden

Naasten die een dierbare in het ziekenhuis hebben verloren, ontvangen per brief een uitnodiging voor een gesprek. Voor hen organiseren we jaarlijks ook een herdenkingsdag.

Over de geestelijk verzorgers

Alle geestelijk verzorgers in het WZA zijn universitair opgeleid, lid van de VGVZ en staan ingeschreven in het SKGV-kwaliteitsregister.