Mammacentrum

  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 10
  • Afdelingsnummer: 51
  • Wachttijd
    3 dagen
Mammacentrum

Afspraak binnen drie werkdagen

Hebt u een knobbeltje in uw borst, ziet uw tepel er anders uit of is de uitslag van het bevolkingsonderzoek niet goed, dan kan dat voor veel ongerustheid zorgen. Natuurlijk wilt u dan zo snel mogelijk weten of u borstkanker hebt. Daarom kunt u binnen drie werkdagen terecht op het Mammacentrum voor onderzoek ('mamma' is het Latijnse woord voor borst). Op het Mammacentrum werken mammachirurgen (chirurgen gespecialiseerd in operaties bij borstkanker) nauw samen met verpleegkundig specialisten en mammacareverpleegkundigen.

Eendagsdiagnostiek

Op het Mammacentrum wordt gewerkt met eendagsdiagnostiek: als u géén borstkanker hebt, weet u dat dezelfde dag nog. Is er misschien wel sprake van borstkanker, dan wordt u verder onderzocht. Hierbij kiezen wij voor weefselonderzoek in plaats van celonderzoek, ook al is de uitslag van celonderzoek eerder bekend. Weefselonderzoek is betrouwbaarder en geeft meer informatie over de soort borstkanker. Met de uitslag van het weefsel-onderzoek kunnen wij een behandelplan maken dat helemaal aansluit bij uw situatie. Meestal is de uitslag van het weefselonderzoek binnen twee werkdagen bekend.  

Onderzoek en voorlopige uitslag

Eerste bezoek

Tijdens uw eerste bezoek aan het Mammacentrum hebt u een gesprek met een mammachirurg of verpleegkundig specialist. U krijgt vragen over uw gezondheid en ziektegeschiedenis en uw borsten worden onderzocht. Daarna gaat u meteen door naar de afdeling Radiologie voor verder onderzoek.

Onderzoeken en voorlopige uitslag

Op de afdeling Radiologie krijgt u óf een mammografie, óf een echografie óf allebei. Soms kan op grond van lichamelijk onderzoek en radiologisch onderzoek worden vastgesteld of een afwijking goedaardig is, bijvoorbeeld als u een cyste hebt of mastopathie. Is de afwijking misschien kwaadaardig, dan wordt een stukje weefsel weggenomen voor nader onderzoek. Soms gebeurt dit meteen, soms wordt hiervoor een afspraak gemaakt. Het weefsel wordt opgestuurd naar het laboratorium van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Na het radiologisch onderzoek gaat u terug naar de chirurg of verpleegkundig specialist om de voorlopige uitslag te bespreken. 

Definitieve uitslag en behandelplan

Meestal hebt u binnen twee werkdagen weer een gesprek met de chirurg of verpleegkundig specialist en hoort u of de afwijking in uw borst kwaadaardig is.

Als u borstkanker hebt, worden er afspraken met u gemaakt over de behandeling.

Vaak is een operatie nodig. In veel gevallen adviseert de chirurg of verpleegkundig specialist een borstsparende operatie. 

 

 

Verpleegkundig specialist en mammacareverpleegkundige

Verpleegkundig specialist

Een verpleegkundig specialist doet voor een groot deel hetzelfde werk als een chirurg, alleen doet zij geen operaties. Meestal hebt u op het Mammacentrum eerst contact met de verpleegkundig specialist. Zij bespreekt uw klachten, doet lichamelijk onderzoek en maakt afspraken voor verder onderzoek. Als de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, neemt zij deze met u door en overlegt met u wat de meest geschikte behandeling is. Als u na een operatie nabehandeling nodig hebt, bespreekt zij de mogelijkheden met u. Ook tijdens de controleperiode hebt u afspraken met de verpleegkundig specialist. 

Mammacareverpleegkundige

Vanaf het moment dat u op de polikliniek Chirurgie hoort dat u borstkanker hebt, is de mammacareverpleegkundige er om u te begeleiden. Met uw vragen en zorgen kunt u bij haar terecht. Zij is uw eerste aanspreekpunt. Ook in de eerste periode na een operatie blijft zij uw contactpersoon. De eerste drie maanden belt de mammacareverpleegkundige u iedere maand een keer op om te horen hoe het met u gaat. Verder kunt u altijd zelf tussentijds contact opnemen als er problemen zijn. Voor het aanmeten van een voorlopige borstprothese kunt u zelf een afspraak maken met de mammacareverpleegkundige. Als al uw okselklieren zijn verwijderd, komt u regelmatig voor controle bij de mammacareverpleegkundige op de lymfoedeempoli.

 

Aanvullende behandeling en controle

Na een borstsparende operatie is altijd radiotherapie (bestraling) nodig. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor andere aanvullende behandelingen: chemotherapie, hormoontherapie, immunotherapie of een combinatie. Ook na een borstverwijderende operatie kan aanvullende behandeling nodig zijn. 

Controle

Na een operatie blijft u in ieder geval vijf jaar onder controle van de chirurg of verpleegkundig specialist. Krijgt u een nabehandeling, dan gaat u ook voor controle naar andere specialisten.