Mammacentrum

  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 10
  • Afdelingsnummer: 51
  • Wachttijd
    3 dagen
    2 weken
Mammacentrum

Afspraak binnen drie werkdagen

Hebt u een knobbeltje in uw borst, ziet uw tepel er anders uit of is de uitslag van het bevolkingsonderzoek niet goed, dan kan dat voor veel ongerustheid zorgen. Natuurlijk wilt u dan zo snel mogelijk weten of u borstkanker hebt. Daarom kunt u binnen drie werkdagen terecht op het Mammacentrum voor onderzoek ('mamma' is het Latijnse woord voor borst). Op het Mammacentrum werken mammachirurgen (chirurgen gespecialiseerd in operaties bij borstkanker) nauw samen met verpleegkundig specialisten en mammacareverpleegkundigen.

Eendagsdiagnostiek

Op het Mammacentrum wordt gewerkt met eendagsdiagnostiek: als u géén borstkanker hebt, weet u dat dezelfde dag nog. Is er misschien wel sprake van borstkanker, dan wordt u verder onderzocht. Hierbij kiezen wij voor weefselonderzoek in plaats van celonderzoek, ook al is de uitslag van celonderzoek eerder bekend. Weefselonderzoek is betrouwbaarder en geeft meer informatie over de soort borstkanker. Met de uitslag van het weefsel-onderzoek kunnen wij een behandelplan maken dat helemaal aansluit bij uw situatie. Meestal is de uitslag van het weefselonderzoek binnen twee werkdagen bekend.  

Roze lintje

Het WZA heeft ook in 2018 weer een roze lintje ontvangen van de BorstkankerVereniging Nederland (BVN). Dit geeft aan dat het WZA voldoet aan de criteria die de BVN heeft opgesteld voor goede zorg.

Onderzoek en voorlopige uitslag

Eerste bezoek

Tijdens uw eerste bezoek aan het Mammacentrum hebt u een gesprek met een mammachirurg of verpleegkundig specialist. U krijgt vragen over uw gezondheid en ziektegeschiedenis en uw borsten worden onderzocht. Daarna gaat u meteen door naar de afdeling Radiologie voor verder onderzoek.

Onderzoeken en voorlopige uitslag

Op de afdeling Radiologie krijgt u óf een mammografie, óf een echografie óf allebei. Soms kan op grond van lichamelijk onderzoek en radiologisch onderzoek worden vastgesteld of een afwijking goedaardig is, bijvoorbeeld als u een cyste hebt of mastopathie. Is de afwijking misschien kwaadaardig, dan wordt een stukje weefsel weggenomen voor nader onderzoek. Soms gebeurt dit meteen, soms wordt hiervoor een afspraak gemaakt. Het weefsel wordt opgestuurd naar het laboratorium van het Martini Ziekenhuis in Groningen .

Na het radiologisch onderzoek gaat u terug naar de chirurg of verpleegkundig specialist om de voorlopige uitslag te bespreken. 

Definitieve uitslag en behandelplan

Meestal hebt u binnen twee werkdagen weer een gesprek met de chirurg of verpleegkundig specialist en hoort u of de afwijking in uw borst kwaadaardig is.

Als u borstkanker hebt, worden er afspraken met u gemaakt over de behandeling.

Meestal is een operatie nodig. In veel gevallen adviseert de chirurg of verpleegkundig specialist een borstsparende operatie.

Mammacareverpleegkundigen

Vanaf het moment dat u op de polikliniek Chirurgie hoort dat u borstkanker hebt, is de mammacareverpleegkundige er om u te begeleiden. Zij is aanwezig bij het diagnosegesprek met de arts of verpleegkundig specialist en maakt aansluitend, samen met u, de afspraken voor de vervolgonderzoeken. De mammacareverpleegkundigen zijn er voor u tijdens het hele chirurgische behandeltraject: voor, tijdens en na de operatie.

Hebt u vragen over bijvoorbeeld het behandelingsplan, lymfoedeem of de aanschaf van een borstprothese, dan kunt u die met de mammacareverpleegkundige bespreken. Ook met al uw andere vragen en zorgen kunt u bij haar terecht.

Aanvullende behandeling en controle

Na een borstsparende operatie is altijd radiotherapie (bestraling) nodig. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor andere aanvullende behandelingen: chemotherapie, hormoontherapie, immunotherapie of een combinatie. Ook na een borstverwijderende operatie kan aanvullende behandeling nodig zijn. 

Controle

Na een operatie blijft u in ieder geval vijf jaar onder controle van de chirurg of verpleegkundig specialist. Krijgt u een nabehandeling, dan gaat u ook voor controle naar andere specialisten.