Parkinsonpoli

 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?

  (0592) 32 52 40

 • Afdelingsnummer: 8
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek
Parkinsonpoli

Op de Parkinsonpoli (een onderdeel van de polikliniek Neurologie) krijgt u van de Parkinsonverpleegkundigen voorlichting over uw ziekte en behandeling. Ook begeleiden zij u (en uw partner) in de omgang met uw ziekte. Bijvoorbeeld als u vragen hebt over uw medicijnen, uw persoonlijke verzorging, het huishouden, uw werk of vervoersmogelijkheden. Als dat nodig is, komt de Parkinsonverpleegkundige bij u thuis. 

De Parkinsonverpleegkundigen werken nauw samen met de neurologen. Ook is er regelmatig contact met de revalidatieafdeling van het ziekenhuis en met andere zorgorganisaties, bijvoorbeeld Icare (Thuiszorg), de afdeling dagbehandeling van verschillende verpleeghuizen en praktijken voor fysiotherapie, ergotherapie en logopedie.

De ziekte van Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson maken de hersenen te weinig dopamine aan. Dopamine is nodig om signalen door te geven van de ene hersencel aan de andere. Als er te weinig dopamine is, bemoeilijkt dit de aansturing van de spieren. Hierdoor kunt u last krijgen van stijfheid, traagheid, moeite met spreken en andere lichamelijke problemen. Het is een chronische ziekte, wat betekent dat de ziekte niet te genezen is. De klachten verschillen van persoon tot persoon en vaak ook van moment tot moment. 

Parkinsonismen

U kunt klachten hebben die lijken op de ziekte van Parkinson maar worden veroorzaakt door een Parkinsonisme. Parkinsonismen zijn neurologische aandoeningen met verschijnselen die ook horen bij de ziekte van Parkinson. De Parkinsonpoli is er ook voor patiënten met een Parkinsonisme.

Afspraken

 • U krijgt van uw neuroloog een verwijzing voor een eerste afspraak op de Parkinsonpoli.
 • Over het algemeen hebt u daarna om de drie maanden een controleafspraak. Meestal hebt u dan een afspraak óf bij de Parkinsonverpleegkundigen óf bij de neuroloog. Soms hebt u een combinatie-afspraak en gaat u eerst naar de verpleegkundige en daarna naar de neuroloog.
 • Als u tussendoor vragen of problemen hebt, kunt u altijd terecht bij de Parkinsonverpleegkundigen.

Vragen?

De Parkinsonverpleegkundigen zijn te bereiken via de polikliniek Neurologie. 

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen, telefoonnummer (0592) 32 52 40, op maandag - vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

neuro32 - december 2020