Verpleegafdeling A1 A2 B1 en B2

Opname in het ziekenhuis

  • Openingstijden

    24 uur per dag; bij voorkeur na 11.00 uur

  • Afspraak maken? Vragen?

    U kunt ons 24 uur per dag bereiken. Verpleegafdeling A1: (0592) 32 55 10 of 32 55 12 Verpleegafdeling A2: (0592) 32 55 25 of 32 55 27 Verpleegafdeling B1: (0592) 32 55 17 Verpleegafdeling B2: (0592) 32 55 30 of 32 55 35

Verpleegafdeling  A1  A2  B1 en B2

Wat neemt u mee?

Als u met spoed bent opgenomen, hebt u misschien niet alles bij u wat u tijdens uw opname nodig hebt. Wilt u dan uw partner of een familielid vragen om u de ontbrekende spullen te brengen?

Wat hebt u nodig?

  • Uw geldig identiteitsbewijs (ID, rijbewijs of paspoort).
  • Uw zorgpas.
  • Een overzicht van uw medicijnen (kunt u ook opvragen bij de apotheek).
  • Oogdruppels, anticonceptiepil, bijzondere medicijnen, pufjes of crèmes die u gebruikt.
  • Toiletspullen.
  • Een pyjama of shirt voor ’s nachts.
  • Makkelijke kleding voor overdag, eventueel een ochtendjas of vest.
  • Schoenen of slippers met stroeve zolen.

Voor een goede nachtrust mag u altijd een kussen, oordopjes (met muziek) of een oogmasker van huis meenemen!

Geld en waardevolle spullen

Laat sieraden of andere waardevolle spullen thuis en neem niet te veel geld mee. Op uw kamer hebt u géén eigen kast die u op slot kunt doen. Bij verlies, diefstal of beschadiging is het ziekenhuis niet aansprakelijk.

Veilig medicijngebruik

  • Is uw opname gepland? Dan wordt u nog voor de opname gebeld door een medewerker van de apotheek WZA met vragen over uw medicijngebruik. Het is handig als u een overzicht van uw medicijnen bij de hand heeft. 
  • Wordt u plotseling opgenomen? Dan komt een medewerker van de apotheek zo spoedig mogelijk bij u op bezoek om uw medicijngebruik goed met u te regelen. 

Uitwisselen gegevens

Om zeker te weten dat u de juiste medicijnen krijgt, is het belangrijk dat de apotheek van het ziekenhuis en uw eigen apotheek gegevens kunnen uitwisselen over uw medicijngebruik. Dit is mogelijk via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Daarvoor is wél uw toestemming nodig.

U kunt uw toestemming geven via www.volgjezorg.nl/toestemming. Maar u kunt het ook tegen de medewerkers van de apotheek zeggen.

Wordt u geopereerd?

Als u wordt opgenomen voor een operatie, dan is de volgende informatie voor u belangrijk.

Opname - NOA (nuchtere opname-afdeling)

  • Is uw opname vóór 7.30 uur? Meldt u zich dan bij de receptie om u in te schrijven. Daarna gaat u naar de Nuchtere opname-afdeling (NOA). Als u bloed moet laten prikken, gebeurt dat op de NOA.
  • Is uw opname na 7.30 uur? Meldt u zich dan bij de afdeling Opname om u in te schrijven. Vervolgens gaat u naar de NOA. Als u bloed moet laten prikken, gaat u eerst naar het laboratorium en daarna naar de NOA.

Op de NOA doet een verpleegkundige alle voorbereidingen voor de operatie. Vanaf de NOA gaat u naar de operatieafdeling.

Een verpleegkundige van de NOA brengt uw spullen naar de kamer waar u na de operatie naartoe gaat. We vragen u om op de opnamedag alleen mee te nemen wat u die dag echt nodig hebt. U kunt uw bezoek vragen om later nog wat spullen en kleren mee te nemen.

Telefonisch contact meteen na de operatie

Na de operatie belt de arts die u heeft geopereerd (of een verpleegkundige van de operatieafdeling) met uw contactpersoon. Zij vertellen hoe de operatie is verlopen. Uw contactpersoon krijgt ook een telefoontje als u weer op de verpleegafdeling bent.

Verpleegrondes

Als u in bed ligt, komt de verpleegkundige regelmatig bij u kijken hoe het met u gaat. Ze verzorgt zo nodig uw wond en let er onder andere op dat u op tijd uw medicijnen krijgt.
Het is belangrijk dat u bij het ademen, bewegen en hoesten niet te veel pijn hebt. Daarom wordt ook regelmatig aan u gevraagd hoeveel pijn u hebt. Ook als u op andere momenten pijn hebt, is het belangrijk dat u dit aangeeft.

Uw contactpersoon

Bij uw opname vraagt de verpleegkundige wie uw contactpersoon is. Om zorgvuldig met uw privacy om te gaan, geven verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners alleen informatie over uw gezondheid aan uw contactpersoon. Van uw contactpersoon verwachten we dat deze de informatie, als het nodig is, doorgeeft aan andere familieleden en betrokkenen.

Bellen

Als uw contactpersoon wil weten hoe het met u gaat, kan diegene u bellen. Als u niet te bereiken bent, kan uw contactpersoon bellen naar de afdeling. Het liefst na 11.00 uur ’s ochtends, maar eerder mag ook. 

Hoe ziet uw dag eruit?

Maaltijden

Tussen 7.30 en 8.30 uur krijgt u een ontbijt, tussen 12.00 en 13.00 uur een broodmaaltijd en tussen 17.00 en 18.00 uur een warme maaltijd.
Er is keuze uit allerlei producten en gerechten. Daarnaast is er in de ochtend, middag en avond een koffie- en theeronde. U kunt dan ook kiezen voor sap, fruit of melk.

  • Als u een dieet moet volgen, houden we daar natuurlijk rekening mee. Als u speciale wensen hebt, bijvoorbeeld omdat u vegetariër bent, wilt u dit dan aan ons doorgeven?
  • Hebt u een voedselallergie en wilt u weten of een bepaald product allergenen bevat? De voedingsassistent kan het voor u uitzoeken.

Bewegen

Als u in bed ligt nemen uw conditie en spierkracht flink af. Daarom stimuleren we u om tijdens de opname zoveel mogelijk te bewegen.
Op de afdeling gebruiken we beweegkaarten. Hierop staat wat u kunt doen. Als u moeite hebt om uit bed te komen, vraag dan de verpleegkundige of fysiotherapeut gerust om hulp.

  • Draag tijdens de opname gewone kleding. Draag goed zittende schoenen of sandalen.
  • Kom regelmatig uit bed. Probeer iedere ochtend, middag én avond een stukje te lopen.
  • Probeer het wassen en aankleden zo vaak mogelijk zelf te doen, het liefst in de badkamer.
  • Eet en drink zo vaak mogelijk aan tafel.

Verpleegrondes

Regelmatig komt een verpleegkundige kijken hoe het met u gaat.
Afhankelijk van het moment van de dag en uw situatie krijgt u medicijnen. De verpleegkundigen die de medicijnen uitdelen, moeten zich concentreren op hun werk. Daarom dragen ze een blauw hesje met de tekst ‘Medicatieronde. Niet storen a.u.b.’.

Co-assistenten

Tijdens uw opname kunt u te maken krijgen met co-assistenten (artsen in opleiding) en leerlingverpleegkundigen. Als u bezwaar hebt tegen hun aanwezigheid, houden we daar rekening mee.

Voorzieningen

Televisie, telefoon en wifi

Bij uw bed is een televisie. Voor het geluid hebt u een koptelefoon of oortjes nodig. Als u die niet hebt, kunt u voor 2,50 euro een koptelefoon kopen bij het winkeltje.
U mag uw eigen mobiele telefoon gebruiken. Er is gratis wifi in het ziekenhuis (WZA-gast). Als u geen mobiele telefoon hebt, kunt u gebruikmaken van een telefoon van het ziekenhuis.

Uw kamer

Op de afdeling zijn 1-, 2- en 4-persoonskamers. Op welke kamer u komt, hangt af van uw gezondheid. Er zijn géén aparte kamers voor mannen en vrouwen.

Lekker slapen!

Slapen in een ziekenhuis is waarschijnlijk anders dan thuis slapen. Misschien ligt u met meer mensen op een kamer. Of hoort u andere geluiden, zoals een piepje van het infuus. Het kan ook zijn dat u zich zorgen maakt, waardoor u niet gemakkelijk kunt inslapen of doorslapen. Een goede nachtrust is belangrijk. Als u goed slaapt, voelt u zich fitter en herstelt u vaak sneller.

Wat kunt u doen?

  • Probeer overdag actief te zijn. Mag u uit bed? Loop dan regelmatig even over de afdeling en eet aan tafel.
  • Probeer overdag niet meer te slapen dan nodig is.
  • Kijk het laatste uur voordat u gaat slapen, niet meer op een beeldscherm.
  • Houden uw gedachten u wakker? Schrijf ze overdag op, of bespreek ze met uw bezoek.
  • Lukt het niet om in slaap te komen? Bespreek het met de verpleegkundige. Misschien zijn er andere tips die u kunnen helpen.

Gesprek met een geestelijk verzorger

Misschien vindt u het prettig om uw gevoelens en gedachten te delen met de geestelijk verzorger van het ziekenhuis. U kunt een verpleegkundige vragen een afspraak voor u te maken.

Stilteruimte

In de hal van het ziekenhuis is een stilteruimte. Hier kunt u naartoe gaan wanneer u daar behoefte aan hebt. De stilteruimte is dag en nacht open.

Bezoek

Alle informatie over bezoektijden, bezoekregels, service aan bezoekers vindt u op onze bezoekerspagina

Nazorginformatie

Een verpleegkundige bespreekt met u waar u rekening mee moet houden als u met ontslag gaat. Bijvoorbeeld wanneer u uw activiteiten weer kunt oppakken of wat u moet doen als u zich zorgen maakt.
Als u zorg of hulpmiddelen nodig hebt, wordt dit voor u geregeld door een transferverpleegkundige. Van tevoren bespreekt zij met u (en uw naasten) van welke voorzieningen u gebruik kunt maken.

Medicijnen

Als u na uw ontslag medicijnen nodig heeft, stuurt de arts het recept naar de Wilhelmina apotheek in de centrale hal. Hier kunt u uw medicijnen ophalen voordat u naar huis gaat. De medewerker van de apotheek geeft u een nieuw overzicht van uw medicijnen. Als u hiervoor toestemming hebt gegeven, geven we dit overzicht ook door aan uw huisarts en uw eigen apotheek.

Vervoer

Bij uw ontslag uit het ziekenhuis is het de bedoeling dat u zelf vervoer regelt. Dit geldt ook voor een rolstoeltaxi. Houdt u er rekening mee dat de kosten meestal niet worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

Informatie over uw onderzoek en behandeling

Als u vragen hebt over uw onderzoek of behandeling, kunt u dit bespreken met uw arts of verpleegkundige. Het is belangrijk dat u weet waar u aan toe bent en dat u goed bent voorbereid op de dingen die gaan komen. Natuurlijk beslist u zelf mee over de zorg die u krijgt. Om te weten of u iets wel of niet wilt, moet u over de juiste informatie beschikken.

U kunt uw vragen stellen aan uw arts wanneer deze visite loopt. Het is mogelijk om op een ander moment een uitgebreid gesprek met uw arts te hebben, eventueel in aanwezigheid van uw partner of een familielid. Overleg met uw verpleegkundige als u een afspraak wilt maken.

Inzage in uw patiëntendossier

Al uw medische gegevens staan in uw patiëntendossier. In uw digitaal dossier (MijnWZA) staan uw gegevens vanaf 1 juli 2018. Wilt u gegevens inzien van vóór 1 juli 2018 of maakt u geen gebruik van uw digitaal dossier, dan kunt u voor het inzien van uw dossier een afspraak maken met uw arts. U kunt een kopie van uw dossier aanvragen bij de afdeling Medische Administratie van het WZA.

Welke rechten hebt u als patiënt?

U hebt verschillende rechten, bijvoorbeeld het recht op privacy. Ook moeten zorgverleners vertrouwelijk met uw gegevens omgaan. U hebt ook plichten, zoals uw zorgverlener duidelijk informeren. Dit is belangrijk voor de juiste behandeling. Meer informatie vindt u in de folder ‘Welke rechten hebt u als patiënt?’ en op onze website wza.nl.

Vragen?

Als u vragen hebt tijdens de opname, kunt u deze het beste bespreken met een verpleegkundige.

Uw contactpersoon kan altijd bellen met de verpleegafdeling waar u bent opgenomen. Het liefst na 11.00 uur ’s ochtends, maar de afdeling is 24 uur per dag bereikbaar.

algem05 en algem07 (A5 folder) - februari 2023