Mammacentrum

 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?

  (0592) 32 52 10

 • Afdelingsnummer: 51
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek
Mammacentrum

Afspraak binnen drie werkdagen

Hebt u een knobbeltje in uw borst, ziet uw tepel er anders uit of is de uitslag van het bevolkingsonderzoek niet goed, dan kan dat voor veel ongerustheid zorgen. Natuurlijk wilt u dan zo snel mogelijk weten of u borstkanker hebt. Daarom kunt u binnen drie werkdagen terecht op het Mammacentrum voor onderzoek ('mamma' is het Latijnse woord voor borst). Op het Mammacentrum werken mammachirurgen (chirurgen gespecialiseerd in operaties bij borstkanker), verpleegkundig specialisten en mammacareverpleegkundigen.

Goedaardig of kwaadaardig?

Op het Mammacentrum werken we met eendagsdiagnostiek: als u een goedaardige borstafwijking hebt, weet u dat meestal dezelfde dag al.

Als de afwijking misschien kwaadaardig is, wordt er verder onderzoek gedaan. We nemen dan een stukje weefsel uit uw borst en laten dat onderzoeken op een laboratorium. We doen weefselonderzoek en geen celonderzoek (ook al is de uitslag van celonderzoek eerder bekend), omdat weefselonderzoek betrouwbaarder is en meer informatie geeft. Met de uitslag van het weefselonderzoek kunnen wij een behandelplan maken dat helemaal aansluit bij uw situatie. De uitslag is na twee werkdagen bekend.  

Neem iemand mee

We raden u aan om een vertrouwd iemand mee te nemen naar uw afspraken op het Mammacentrum. Om u emotioneel te steunen en omdat het lastig is om in uw eentje alles te onthouden van wat er besproken wordt. 

Onderzoek en voorlopige uitslag

Bij uw eerste afspraak hebt u een gesprek met een mammachirurg of verpleegkundig specialist. Ook onderzoekt deze uw borsten. 

Meteen daarna gaat u naar de afdeling Radiologie voor verder onderzoek. U krijgt óf een mammografie, óf een echografie, óf allebei.

Na afloop gaat u terug naar de chirurg of verpleegkundig specialist voor een gesprek over de (voorlopige) uitslag. 

(Voorlopige) uitslag

 • Meestal is met lichamelijk onderzoek en radiologisch onderzoek vast te stellen of de afwijking in uw borst goedaardig is (bijvoorbeeld een cyste of mastopathie).
 • Is de afwijking misschien kwaadaardig? Dan wordt er een stukje weefsel uit uw borst weggenomen. Soms gebeurt dit meteen, soms wordt hiervoor een afspraak gemaakt. Het weggenomen weefsel gaat voor onderzoek naar een laboratorium.

Uitslag weefselonderzoek en behandelplan

Als er weefsel is weggenomen voor onderzoek, hebt u na twee werkdagen weer een gesprek met de chirurg of verpleegkundig specialist. Dan hoort u of de afwijking in uw borst kwaadaardig is.

Als u borstkanker hebt, wordt met u besproken wat de behandelmogelijkheden zijn.

Een operatie?

Vaak is een operatie nodig. U hebt dan de keuze tussen een borstsparen­de operatie en een operatie waarbij de hele borst verwijderd wordt. De chirurg of verpleegkundig specialist zal uitgebreid met u bespreken wat de voors en tegens zijn van beide operaties. Bij de meeste vrouwen is een borstsparende operatie mogelijk.

Verpleegkundig specialist en mammacareverpleegkundige

Tijdens uw behandeling spelen de verpleegkundig specialist en de mammacare-verpleegkundige een belangrijke rol.    

Verpleegkundig specialist

Een verpleegkundig specialist doet voor een groot deel hetzelfde werk als een chirurg, alleen doet zij geen operaties. Meestal hebt u op het Mammacentrum eerst contact met een verpleegkundig specialist. Zij heeft een gesprek met u over uw klachten, onderzoekt uw borsten en maakt afspraken voor verder onderzoek. Als de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, neemt zij deze met u door en overlegt met u wat de meest geschikte behandeling is. Als u na een operatie nabehandeling nodig hebt, bespreekt zij de mogelijkheden met u. Ook tijdens de controleperiode hebt u afspraken met de verpleegkundig specialist. 

Mammacareverpleegkundige

Vanaf het moment dat u hoort dat u borstkanker hebt, is de mammacareverpleegkundige er om u te begeleiden. Met uw vragen en zorgen kunt u bij haar terecht. Zij is uw eerste aanspreekpunt. Ook in de eerste periode na de operatie blijft zij uw contactpersoon. Kort na uw operatie belt de mammacareverpleegkundige u op om te horen hoe het met u gaat. In de maanden daarna kan zij u bellen wanneer u daar behoefte aan hebt. Zij overlegt dit met u. Verder kunt u altijd zelf tussentijds contact opnemen als er vragen of problemen zijn. Voor het aanmeten van een voorlopige borstprothese kunt u zelf een afspraak maken met de mammacareverpleegkundige. Als de lymfeklieren in uw oksel zijn weggehaald, komt u regelmatig voor controle bij de mammacareverpleegkundige op de lymfoedeempoli.

Aanvullende behandeling en controle

Na een borstsparende operatie is altijd radiotherapie (bestraling) nodig. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor andere aanvullende behandelingen: chemotherapie, hormoontherapie, immunotherapie of een combinatie.

Ook na een borstverwijderende operatie kan een aanvullende behandeling nodig zijn. 

Controleafspraken

In de jaren na de operatie hebt u eens in de zoveel tijd een controleafspraak in het ziekenhuis. Hoe vaak en met wie, hangt af van uw gezondheid, uw leeftijd, uw behandeling en uw eigen wensen. We stemmen de controleafspraken zo goed mogelijk af op uw persoonlijke situatie.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Een vraag voor de mammacareverpleegkundige?

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek Chirurgie in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt bellen. De mammacareverpleegkundigen zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 50 19.