Als je coeliakie hebt, zorgt voedsel met gluten ervoor dat het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Hierdoor kan de darm zijn werk niet goed kan doen. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Door de plooien en de vlokken is er een groot oppervlak voor voedselopname. Als je coeliakie hebt ontstaan er door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan kapot waardoor het oppervlak van voedselopname veel kleiner is. Doordat de voedingsstoffen minder goed worden opgenomen, kunnen er klachten en te korten ontstaan.
Het ontstaan van Coeliakie
Coeliakie kun je op elke leeftijd krijgen. Als de aanleg voor coeliakie aanwezig is, kan het lichaam op een zeker moment afweerstoffen gaan maken tegen gluten. Gluten worden dan als een bedreiging voor het lichaam beschouwd. Coeliakie is een auto-immuunziekte; dit betekent dat je antistoffen maakt tegen je eigen weefsels.
Klachten
Kinderen met coeliakie kunnen een of meerdere van onderstaande klachten hebben. Er zijn ook kinderen die geen klachten hebben. De meest voorkomende klachten zijn:
- diarree of smeuïge, stinkende poep
- gewichtsverlies
- groeiachterstand
- braken, buikpijn of last van een opgezette buik
- moeite met poepen (obstipatie).
Daarnaast zien we ook kinderen die last hebben van bloedarmoede, botontkalking, chronische vermoeidheid, tekort aan vitaminen, vertraagde puberteit, afwijking aan tanden of humeurig zijn.