Met medicijnen kan de hoeveelheid bloedverlies bij de menstruatie en de menstruatiepijn verminderen. De myomen blijven bestaan, al worden ze soms iets kleiner. Bij veel of grote myomen en bij myomen in de baarmoederholte kan het effect van medicijnen tegenvallen. Stopt u met de medicijnen dan komen de klachten meestal terug.
Prostaglandinesynthetase-remmers
Diclofenac, Ibuprofen, Indometacine en Naproxen (prostaglandinesynthetase-remmers) helpen vaak goed bij menstruatiepijn. Bij meer dan de helft van de vrouwen met veel bloedverlies zorgen de medicijnen er bovendien voor dat u minder bloed verliest, ongeveer 1/3 minder.
De medicijnen moeten worden ingenomen als de menstruatie begint, maar beter nog een dag ervoor. U gebruikt ze zolang dat nodig is. De medicijnen geven vrijwel nooit bijwerkingen. Als u ze vaak of lang gebruikt, moet u ze innemen in met een maagzuurremmer.
Tranexaminezuur
Door het gebruik van Cyclokapron (tranexaminezuur) hebt u minder bloedverlies bij de menstruatie, ongeveer de helft minder. Het medicijn mag alleen tijdens de menstruatie worden ingenomen.
Bijwerkingen komen zelden voor. Het middel is niet geschikt als u een verhoogd risico op trombose heeft.
De pil
De pil zorgt er vaak voor dat u wat minder bloed verliest. De pil is minder verstandig:
- Als u rookt.
- Als u een verhoogd risico hebt op trombose.
- Als u wat ouder bent.
De bijwerkingen zijn zeer wisselend, afhankelijk van de samenstelling van de pil.
Progesteronpreparaten
- Orgametril, Primolut, Cerazette, Implanon en Mirena (progesteronpreparaten) zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet wordt gestimuleerd. Hierdoor is er geen, of veel minder bloedverlies. (Bij een derde van de vrouwen hebben deze medicijnen nauwelijks effect.)
- Orgametril, Primolut, Cerazette zijn tablettten, die elke dag moeten worden ingenomen.
- Implanon is een staafje dat in de bovenarm onder de huid wordt geplaatst en 3 jaar kan blijven zitten.
- Mirena is een spiraaltje dat 5 jaar in de baarmoederholte kan blijven zitten.
Er zijn weinig bijwerkingen. Sommige vrouwen houden vocht vast of hebben last van een vettige huid of depressieve gevoelens.
GnRH-analogen
GnRH-analogen onderdrukken de aanmaak van hormonen in de eierstokken en bootsen de periode na de laatste menstruatie aan. Er wordt geen baarmoederslijmvlies meer aangemaakt, zodat er geen bloedverlies meer optreedt. De myomen worden ook vaak kleiner.
Door de medicijnen kunt u overgangsklachten krijgen zoals opvliegers, nachtzweten en een droge vagina. Ook is er een grotere kans op botontkalking. Daarom kunt u deze medicijnen meestal niet langer dan een half jaar gebruiken. De gynaecoloog kan kiezen voor een behandeling met GnRH-analogen, als het erop lijkt dat u snel in de overgang zult komen. Soms worden GnRH-analogen vóór een operatie gegeven om de myomen te verkleinen en de operatie daardoor gemakkelijker te laten verlopen.