Naar hoofdinhoud Naar footer

Darmchirurgie

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

Afspraak maken? Vragen?
(0592) 32 52 10
Afdelingsnummer

51

wachttijd icoon
Wachttijd

Bekijk hier de wachttijden

mjj-20240229-wza-49-bewerkt

Als u darmproblemen hebt, kunt u in het WZA terecht bij gespecialiseerde darmchirurgen (gastro-intestinaal chirurgen). Alle operaties in het darmgebied worden door hen gedaan. Het kan gaan om kleinere operaties, bijvoorbeeld het behandelen van aambeien of fistels of grote operaties zoals een darmoperatie. De chirurgen werken nauw samen met een verpleegkundig specialist.

Darmkanker?

Als uw huisarts u doorverwijst naar de polikliniek Chirurgie omdat u misschien darmkanker hebt, wordt er een aantal onderzoeken bij u gedaan. De uitslag hiervan is na vijf tot zeven werkdagen bekend. Om te kunnen bepalen wat voor u de beste behandeling is, hebben de chirurgen van het WZA overleg met specialisten van andere ziekenhuizen, bijvoorbeeld een radiotherapeut van het UMCG. De periode van onderzoek en behandeling is een spannende, onzekere tijd. Daarom staat er iedere dag een team voor u klaar dat u kunt bellen als u vragen hebt.

Darmoperatie

Meer dan 95% van de darmoperaties is een kijkoperatie. Hierdoor herstelt u sneller en is er minder kans op complicaties. Gemiddeld duurt een opname zes dagen. Na een darmoperatie wordt gewerkt volgens de ERAS-methode. Dit betekent dat u goede pijnstilling krijgt en dat u snel start met bewegen, eten en drinken. Dit bevordert de genezing.

Een stoma

Meestal lukt het om de overgebleven delen van de geopereerde darm weer met elkaar te verbinden. Soms is het echter nodig dat u een stoma krijgt. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de praktische en emotionele gevolgen van een stoma, krijgt u begeleiding van een stomaverpleegkundige.