Naar hoofdinhoud Naar footer

Parkinsonpoli

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

Afspraak maken? Vragen?
(0592) 32 52 40
Afdelingsnummer

8

wachttijd icoon
Wachttijd

Bekijk hier de wachttijden

2-dsc_3608-zorgverlener-patient-gesprek

De ziekte van parkinson is een hersenziekte waarbij de hersenen te weinig dopamine aanmaken. Hierdoor kunt u last krijgen van lichamelijke klachten, zoals stijfheid, traagheid en trillen. Daarnaast kan parkinson ook psychische klachten geven, zoals geheugen- en concentratieproblemen, hallucinaties, depressie, angst- en slaapstoornissen. Welke klachten de ziekte veroorzaakt, verschilt van persoon tot persoon.

Naast de ziekte van parkinson zijn er nog een aantal andere ziektes waarbij er te weinig dopamine wordt aangemaakt in de hersenen. Dan gaat het om ziektes als MSA (multipele systeem atrofie), PSP (progressieve supranucleaire verlamming) of vasculair parkinsonisme. Al deze ziektes samen noemen we parkinsonismen en deze worden behandeld op de Parkinsonpoli.

Behandeling op de Parkinsonpoli

Als u te maken krijgt met de ziekte van parkinson of een ander parkinsonisme, is het belangrijk dat u behandeld wordt door deskundige zorgverleners. In het WZA kunt u hiervoor terecht bij de Parkinsonpoli. Hier werken 3 neurologen en 2 verpleegkundige specialisten nauw samen. Zij geven voorlichting over uw ziekte, medicatie en behandeling. Ook begeleiden ze u en uw partner in de omgang met uw ziekte.

De ziekte van parkinson kan voor complexe problemen zorgen. Daarom kijken we bij elke patiënt telkens opnieuw naar de klachten en de wensen van de patiënt, maar ook naar de wensen van hun naasten. Als het nodig is kunnen we u verwijzen naar andere hulpverleners zoals een fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, diëtist, of neuropsycholoog. In sommige gevallen komt een parkinsonverpleegkundige bij u thuis. 

Het WZA werkt samen met zorgverleners die zijn aangesloten bij ParkinsonNet.

Punt voor Parkinson Groningen, locatie Assen

Het WZA werkt al jaren samen met het Punt voor Parkinson Groningen. Dit is een specialistisch centrum voor mensen met de ziekte van parkinson of een ander parkinsonisme in Noord-Nederland. In 2023 hebben het Punt voor Parkinson Groningen en het WZA de handen ineengeslagen om de zorg voor parkinsonpatiënten verder te verbeteren en is het Punt voor Parkinson, locatie Assen geopend.

In het WZA kunt u terecht voor onderzoek, poliklinische zorg en eventueel het volgen van apomorfinetherapie. Complexere behandelingen vinden plaats in Groningen, zoals continue toediening van levodopa of diepe hersenstimulatie. In Groningen kunt u ook voor een korte periode worden opgenomen in de kliniek van het Punt voor Parkinson.

Afspraken

  • Over het algemeen heeft u om de drie maanden een controleafspraak.
  • Als u tussendoor vragen of problemen hebt, kunt u deze stellen aan de verpleegkundig specialist.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u die stellen via de BeterDichtbij-app.

Hebt u een dringende vraag? Dan kunt u bellen met de verpleegkundige specialisten via de polikliniek Neurologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30, telefoon (0592) 32 52 40.

 

neuro32 - november 2023

Onderzoek en behandeling

Er zijn geen verwante onderzoek en behandelingen.