Cardioversie

Behandeling van hartritmestoornissen

  • Specialisme of afdeling Cardiologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 05

In het kort

Hebt u een onregelmatig hartritme, dan probeert uw cardioloog dit met medicijnen te behandelen. Lukt het niet om uw hartritme weer normaal te krijgen, dan kan uw hartritme met cardioversie gecorrigeerd worden. De cardioversie is een elektrisch schokje dat wordt toegediend nadat u in slaap gebracht bent. Door het schokje wordt uw hartritme weer gelijkmatiger. Voor en na een cardioversie wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt.

Cardioversie is een dagbehandeling. Zodra u zich na de behandeling weer goed voelt, mag u naar huis.

Datum afspraak

U wordt opgenomen voor de cardioversie op .............................................................................. (datum).
U meldt zich om ........................ (uur) op poli 6 (Cardiologie) voor een ECG (hartfilmpje).

Het kan zijn dat u na het ECG nog bloed (INR) moet laten prikken. U krijgt dan een formulier en kunt zich hiermee melden op poli 16 (laboratorium). 

Voorbereiding thuis

Niet eten of drinken 

Voor de behandeling moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u ’s ochtends niets mag eten of drinken. U mag dus ook niet ontbijten.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, kunt u die op de dag van de behandeling gewoon innemen. Zo nodig met een klein slokje water.

Hebt u diabetes?

Als u diabetes hebt, vertelt de cardioloog u hoe u op de dag van de cardioversie het beste met uw medicijnen en voeding kunt omgaan.

Voorbereiding in het ziekenhuis

U meldt zich ’s ochtends op de poli Cardiologie voor een hartfilmpje (ECG). Als uit het ECG blijkt dat u inmiddels weer een normaal hartritme heeft, dan is de cardioversie niet nodig en volgt er een afspraak met de cardioloog.

Als uw hartritme nog onregelmatig is, gaat u naar de CCU. Heeft de arts aangegeven dat het laboratorium voor de cardioversie de stollingstijd van uw bloed moet bepalen (INR), dan gaat u eerst naar het laboratorium voor de vingerprik.
U kunt de uitslag van de vingerprik na 15 minuten krijgen van de medewerker bij de balie van de poli Cardiologie. U kunt in de tussentijd wachten in de wachtkamer van de poli Cardiologie. Daarna gaat u naar de CCU. 

Op de afdeling:

  • Trekt u een pyjamajasje van het ziekenhuis aan.
  • Worden uw bloeddruk en polsslag gecontroleerd.
  • Als u een gebitsprothese draagt, of contactlenzen, vragen we u die uit te doen.

Wanneer u aan de beurt bent, brengt een verpleegkundige u naar de verkoever­kamer. Dit is een ruimte vlakbij de operatieafdeling waar de cardioversie wordt gedaan.

De behandeling

Eerst krijgt u via een infuus een slaapmiddel. U wordt aangesloten op een monitor, zodat we tijdens de behandeling uw hartslag kunnen controleren. Zodra u slaapt, krijgt u een elektrisch schokje waardoor uw hartritme gelijkmatiger wordt.

Soms probeert de arts eerst om met medicijnen het normale hartritme te herstellen. De medicijnen krijgt u via een infuus. Als de medicijnen niet het gewenste resultaat hebben, krijgt u alsnog een elektrisch schokje (cardioversie). 

Na de behandeling

Na de behandeling wordt er opnieuw een hartfilmpje gemaakt.
Als u weer wakker bent, kan uw borstkas eerst nog wat gevoelig zijn. Vaak hebt u ook nog even een wat duf gevoel. U krijgt wat te eten en te drinken. Als u zich goed genoeg voelt, mag u uit bed en kunt u wat rondlopen. U krijgt informatie over het gebruik van medicijnen.

Cardioversie is een dagbehandeling. Zodra u zich na de behandeling weer goed voelt, mag u naar huis. Dit is meestal 1 uur na de behandeling. Omdat u een slaapmiddel hebt gekregen, kunt u niet zelf naar huis rijden!

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Cardiologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 05.

 

Cardi06 - november 2022