Daglichttherapie buiten

bij actinische keratosen

  • Specialisme of afdeling Dermatologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 15

In het kort

Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die zich kunnen ontwikkelen tot huidkanker. Bij 'daglichttherapie buiten' krijgt u op de polikliniek Dermatologie zalf op uw huid die de plekjes gevoelig maakt voor daglicht. Als de zalf is ingetrokken gaat u 2 uur (onafgebroken) buiten zitten. Het daglicht zorgt er voor dat de afwijkende cellen kapot gaan en wegtrekken. Meestal is 1 behandeling voldoende. Na een dag of 10 zijn de plekjes al minder zichtbaar. 

Voor de behandeling is helder weer nodig en minimaal 15 graden. Daarom vindt deze behandeling meestal van april tot en met oktober plaats. 

Wat is het?

Actinische keratosen zijn ruwe plekjes, huidkleurig of bruin. Ze ontstaan als u vaak en lang in de zon bent geweest of op de zonnebank. Hoe lichter uw huid, hoe meer kans er is op actinische keratosen. U kunt ze vooral krijgen op uw gezicht, handen, onderarmen en hoofdhuid. Op den duur kunnen actinische keratosen veranderen in huidkanker.
Door de plekjes een aantal uren buiten, in het daglicht te houden zullen ze verdwijnen.  

Buiten

Voor de behandeling is helder weer nodig. Het mag ook niet te koud zijn, minimaal 15 graden. Als u op een bewolkte of regenachtige dag een afspraak hebt en u twijfelt of de afspraak wel door kan gaan. Bel ons dan gerust.

De behandeling

Voorbereiding
Wilt u van tevoren geen make-up aanbrengen op de plaats waar uw huid wordt behandeld?

Om ervoor te zorgen dat de actinische keratosen gevoelig worden voor daglicht, smeert een assistent de plekjes eerst in met een zalf. Dit gebeurt op de polikliniek Dermatologie. Van tevoren wordt de huid wat opgeruwd met een schrapertje. Hierdoor kan de zalf goed intrekken. De zalf heeft een half uur nodig om in te trekken. 

Naar huis
Als u op de fiets bent, wacht u op de polikliniek tot de zalf is ingetrokken. Als u met de auto bent, kunt u naar huis. Bedek de ingesmeerde huid dan goed, zorg dat er geen licht bijkomt! 

Naar buiten

Als de zalf is ingetrokken, gaat u naar buiten om de ingesmeerde stukjes huid in het daglicht te houden. Daar blijft u 2 uur lang (onafgebroken). 

  • Ga niet in de volle zon zitten! Als de zon schijnt, kunt u in de schaduw of onder een afdakje gaan zitten.
  • Het daglicht op uw huid geeft een branderig gevoel. Alsof uw huid door de zon is verbrand. Deze reactie kan bij patiënten met rood haar nog sterker zijn.
  • Het beste kunt u zonder onderbreking buiten blijven. Als u bijvoorbeeld toch even naar de wc gaat, merkt u dat het licht daarna pijnlijker aanvoelt. 

Na de behandeling

Na 2 uur kunt u de zalf met lauwwarm water afspoelen. Het is niet nodig om uw huid na de behandeling op een speciale manier te verzorgen.

  • Probeer ervoor te zorgen dat de huid de eerste dagen na de behandeling niet gaat ‘trekken’ of geïrriteerd raakt.
  • Gebruik lauwwarm water bij het schoonmaken van de huid, eventueel met milde zeep.
  • Om de huid soepel te houden, kunt u er vaseline of crème op doen. De 1e week kunt u het beste een ongeparfumeerde crème gebruiken.

De rest van de dag kunt u het beste binnenblijven. Bedek de behandelde plekjes als u toch naar buiten moet. De volgende dag mag u weer gewoon naar buiten.

Resultaat

Het doel van de behandeling is de huid op te schonen. Na ongeveer 1,5 week beginnen de actinische keratosen weg te trekken. Meestal zijn ze na zo'n 3 maanden helemaal niet meer te zien. Nieuwe plekjes kunnen altijd ontstaan. U kunt de behandeling dan herhalen.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Dermatologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 15.


derma27 - augustus 2023