Een koortsstuip

Schokkende beweging met de armen of benen

In het kort

Als je kind ziek is en koorts heeft, kan er een soort kortsluiting in de hersenen ontstaan. Daardoor gaat je kind schokkende bewegingen met de armen of benen maken. Ook kunnen de ogen wegdraaien. Dit noemen we een koortsstuip. 

Een koortsstuip ziet er eng uit, maar is niet gevaarlijk. Een koortsstuip duurt over het algemeen een paar minuten en stopt daarna uit zichzelf. Als een aanval langer dan 5 minuten duurt, bel dan 112. Het is vooral belangrijk dat je rustig blijft.

De arts (huisarts, spoedarts of kinderarts) kan medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen stoppen de aanval en kun je geven als je kind een koortsstuip heeft die langer duurt dan 3 tot 5 minuten.

Wat kun je doen bij een koortsstuip?

Vooral jonge kinderen tot een jaar of 6 zijn gevoelig voor koortsstuipen. Bij oudere kinderen komen koortsstuipen bijna niet voor. Het is niet mogelijk om een koortsstuip te voorkomen. Ook niet door koorts-remmende medicijnen te geven, zoals paracetamol.

Wat kun je doen?

Als jouw kind een koortsstuip heeft, is het vooral belangrijk om rustig te blijven. Probeer je kind niet vast te houden. Houd wel in de gaten dat je kind zich niet kan bezeren, als het ongecontroleerde bewegingen maakt. Maak knellende kleding wat losser.

Als de koortsstuip langer dan 5 minuten duurt, bel dan 112 voor hulp.

Als je al eerder medicijnen hebt gekregen voor een koortsstuip, kun je dit aan je kind geven. Bel 112 voor hulp als de medicijnen niet binnen 5 minuten werken.  

Huisarts waarschuwen

Het is verstandig om na de koortsstuip altijd contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan beoordelen of er sprake is van een gewone koortsstuip of dat er wat anders aan de hand is. Daarnaast kan de huisarts medicijnen voorschrijven om een eventuele volgende koortsstuip te stoppen, bijvoorbeeld diazepam (rectiole) of midazolam (neusspray). 

Een 2e koortsstuip

Bij een klein deel van de kinderen komt er een 2e koortsstuip in dezelfde koortsperiode. Dit noemen we een atypische koortsstuip.

Ongeveer 1 op de 3 kinderen krijgt in een nieuwe ziekteperiode en koorts weer een koortsstuip.

Medicijn - diazepam of midazolam

Als een koortsstuip niet binnen 5 minuten overgaat, is het verstandig om je kind medicijnen te geven. Meestal stopt de stuip dan na 1 - 2 minuten.

Hoe gebruik je diazepam (Stesolid®)?

  • Stesolid® zit in een tubetje en wordt via de anus ingebracht.
  • Houd de tube met de punt omhoog om te voorkomen dat de vloeistof eruit stroomt.
  • Verwijder het uiteinde (dopje) van de tube door twee tot drie keer naar rechts te draaien, zonder te trekken.
  • Leg je kind op de buik of in zijligging.
  • Steek het tuitje van de tube goed in de anus.
  • Knijp de tube in één keer leeg.
  • Blijf knijpen in de tube, als je de lege tube terugtrekt.
  • Houd de billen ongeveer 20 seconden tegen elkaar, om te voorkomen dat de vloeistof terugloopt.

Als Stesolid® niet binnen 5 minuten werkt, moet je 112 bellen.

Hoe gebruik je midazolam?

Soms is het gemakkelijker om medicijnen als een neusspray te geven. Midazolam is een snel werkend en veilig middel dat je via de neus geeft. Overleg met de huisarts of je dit kunt gaan gebruiken bij jouw kind. Op de website epilepsie is een animatie te zien over hoe je de neusspray aan je kind kunt geven.

Verder onderzoek

Bij een gewone koortsstuip is het niet nodig om verder onderzoek te doen.

Als een stuip niet normaal verloopt, bijvoorbeeld als de stuip erg lang heeft geduurd of als je kind na de stuip niet goed wakker wordt, kan het nodig zijn om aanvullend onderzoek te doen.

Als je kind met een koortsstuip naar de Spoedeisende Hulp wordt gebracht, kan het meestal vrij snel daarna weer naar huis. Soms worden kinderen in het Ouder en Kind-centrum opgenomen ter observatie. Je kunt dan bij je kind op kamer slapen. In het algemeen kan je kind de volgende dag weer naar huis.

Vragen?

Als je kind is opgenomen in het Ouder en Kind-centrum, dan kun je je vragen stellen aan de verpleegkundige of kinderarts op de afdeling.

In andere situaties kun je het beste contact opnemen met je huisarts. 

kinde42 - maart 2023