Excisie

Het wegsnijden van een stukje huid

  • Specialisme of afdeling Dermatologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 15

In het kort

Als u een huidplekje hebt dat er wat anders uitziet, kan de dermatoloog dit wegsnijden. Dit gebeurt vooral als de dermatoloog denkt dat het huidkanker is, maar ook wel bij goedaardige huidafwijkingen. Het stukje huid gaat voor onderzoek naar een laboratorium. De uitslag hiervan krijgt u ongeveer een week later.

Soms is het beter om na de ingreep niet alleen naar huis te gaan. Probeer daarom te regelen dat iemand u na afloop naar huis kan brengen.

De behandeling

Voorbereiding

Als u bloedverdunners gebruikt, hoeft u hier niet mee te stoppen voor deze ingreep.

Bij voorkeur gaat de patiënt alléén met de assistente de behandelkamer in. Het is daarna altijd mogelijk om uw familie/begeleiding te informeren over het vervolg van de behandeling. 

De behandeling

U krijgt eerst een injectie met verdoving op de plek waar de huid wordt weggehaald. Daarna wordt het stukje te verwijderen huid schoongemaakt met een desinfecterend middel. Het operatiegebied wordt afgedekt met een doek. Daarna wordt het stukje huid weggesneden (excisie).

Hechtingen en verband

De arts hecht de wondranden aan elkaar. Vervolgens krijgt u een drukverband of een pleister op de wond. Het verband laat u 3 dagen zitten, het mag niet nat worden. Na 3 dagen mag u het verband eraf halen.

De hechtstrips (pleister) mogen op de wond blijven zolang ze nog mooi vast zitten. Deze geven extra steun.

Als er een stukje huid is weggenomen uit uw onder­been, duurt het lang voordat de wond helemaal is genezen. Om de genezing te bevorderen, krijgt u een verband om uw onderbeen. Meestal van uw tenen tot aan uw knieholten. Dit verband kunt u zo'n 3 dagen laten zitten. Het mag ook niet nat worden. 

Uw huisarts of de assistente van de polikliniek kan de hechtingen verwijderen.

Na de behandeling

Na ongeveer een week krijgt u van de dermatoloog de uitslag van het weefselonderzoek. Dit gebeurt in een persoonlijk gesprek of telefonisch. Als een assistente van de polikliniek Dermatologie de hechtingen verwijdert, hebt u aansluitend een afspraak met de dermatoloog om de uitslag te bespreken. Als uw huisarts de hechtingen weghaalt, dan belt de dermatoloog u op om de uitslag met u te bespreken.

Als u huidkanker hebt, blijft u bij de dermatoloog onder controle.

Waar u thuis op moet letten

  • Als u pijn hebt, kunt u paracetamol nemen. Géén aspirine, want bij aspirine hebt u meer kans op een nabloeding.
  • Wees de eerste dagen voorzichtig met bepaalde bewegingen. Het litteken is dan namelijk nog ‘zwak’ en de hechtingen kunnen scheuren. Het is niet verstandig om te sporten.
  • Op de plaats van de wond kunt u een bloed­uitstorting of een zwelling krijgen. Dit gaat meestal vanzelf over.
  • Op de plaats waar de huid is weggesneden, houdt u een litteken.
  • De huid kan ontstoken raken. De huid wordt dan pijnlijk en rood en er kan pus uit de wond komen.

Contact 

Als u last krijgt van erge pijn, een nabloeding of een ontsteking, bel dan naar de polikliniek Derma­tologie. U kunt op werkdagen bellen met nummer (0592) 32 52 15. In dringende gevallen kunt u buiten kantooruren bellen naar de Centrale receptie van het ziekenhuis (0592) 32 55 55.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Dermatologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 15.

derma11 - oktober 2023