Hartkatheterisatie (CAG)

Onderzoek van kransslagaders

  • Specialisme of afdeling Cardiologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 05

In het kort

De cardioloog kan met een hartkatheterisatie zien of er vernauwingen in uw kransslagaders zitten. Dit zijn de slagaders die om het hart heen liggen en het hart van zuurstof voorzien.

Tijdens dit onderzoek krijgt u contrastvloeistof in uw kransslagaders gespoten. Daarna worden er röntgenopnamen gemaakt. Na het onderzoek gaat u naar de verpleegafdeling Cardiologie. Meestal kunt u na ongeveer 6 uren naar huis. Soms is het beter om een nacht in het ziekenhuis te blijven. De eerste dagen moet u rustig aan doen.

Voorbereiding

Onderzoek vooraf

Voorafgaand aan een hartkatheterisatie wordt uw bloed onderzocht. Vaak wordt er dan ook:

  • een röntgenfoto van uw hart en longen gemaakt
  • een echo van het hart gemaakt.

Contact opnemen

Neem contact op met de polikliniek Cardiologie als u in de periode tussen het maken van de afspraak en de dag van de hartkatheterisatie:

  • Last hebt van braken, diarree, hoesten of koorts.
  • Een afspraak heeft voor radiologisch onderzoek, met (jodiumhoudend) contrast.
  • andere medicijnen gebruikt. 
  • Onverwacht wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Medicijnen

De cardioloog bespreekt met u welke medicijnen u de dagen vóór tot en met enkele dagen na de hartkatheterisatie moet gebruiken. Ook als u bloedverdunners gebruikt, of als u diabetes heeft, kan het nodig zijn dat u uw medicijngebruik tijdelijk aanpast.

Drinken op de dag vóór het onderzoek

De dag voor het onderzoek moet u ongeveer 1,5 tot 2 liter drinken. Als u een vochtbeperking heeft, drink dan zoveel als u mag drinken.

Eten

Op de dag van de hartkatheterisatie mag u een licht ontbijten (of lichte lunchen) tot 2 uur voor het onderzoek. Een licht ontbijt zijn 2 beschuiten of crackers met jam en 1 kopje thee.

 

 

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Uw patiëntenpas, zorgpas en uw geldig identiteitsbewijs. 
  • Alle medicijnen die u gebruikt.
  • Uw medicijnoverzicht (eventueel op te vragen bij uw apotheek).
  • Hebt u diabetes? Neem dan uw strips voor glucosemeting, glucosemeter en insulinepen mee. 
  • Wat toiletspullen en een pyjama. 

Opname

Als u bloedverdunners gebruikt waarvoor u onder controle staat bij de Trombosedienst of waarvoor u zelfcontrole doet, gaat u op de dag van de hartkatheterisatie eerst naar het laboratorium (Certe) om bloed te laten prikken.
Daarna gaat u naar verpleegafdeling B2. 

Op de afdeling 

Eerst hebt u een opnamegesprek met een verpleegkundige.

Daarna worden uw bloeddruk en temperatuur gemeten en er wordt een infuusnaaldje ingebracht. Als het nodig is krijgt u meteen een infuus om schade aan uw nieren te voorkomen. Het infuus moet één uur lopen voordat de hartkatheterisatie kan beginnen. Soms is het nodig om de huid te scheren op de plek waar de katheter wordt ingebracht.

Vlak voor het onderzoek krijgt u een rustgevend medicijn (géén slaapmiddel).

Het onderzoek

De hartkatheterisatie vindt plaats op de afdeling Radiologie. Een cardioloog doet het onderzoek samen met een gespecialiseerd team van assistenten.

Tijdens het onderzoek ligt u op een vrij smalle en harde onderzoektafel. U moet zo plat en stil mogelijk liggen. U houdt uw armen boven uw hoofd.

Van tevoren overlegt de cardioloog met u of de katheter via de lies of de pols wordt ingebracht.

Verdoving

U krijgt een steriele doek over u heen. Vervolgens krijgt u een verdoving op de plek waar de katheter wordt ingebracht. Dit kan even pijn doen. Dan prikt de cardioloog een slagader aan in uw pols of lies. Vervolgens brengt de arts op die plek een heel dun buisje in. Dit buisje wordt opgeschoven tot aan de kransslagaders. Soms lukt het niet om het buisje in te brengen op de afgesproken plek (uw pols of lies). De cardioloog kiest dan een andere slagader.

Via het buisje gaat de katheter naar binnen. De katheter wordt doorgeschoven tot aan de kransslagaders. Omdat de binnenkant van de slagader ongevoelig is, merkt u hier bijna  niets van.

Contrastvloeistof

Als de katheter bij de kransslagers is aangekomen, wordt er via de katheter contrastvloeistof in de kransslagaders gespoten. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat de kransslagaders op de röntgenopnamen goed te zien zijn. Daarna kunt u even een warm gevoel hebben, pijn op de borst en een gevoel van misselijkheid.

Röntgencamera

Tijdens het onderzoek draait er een röntgencamera om u heen om vanuit verschillende hoeken opnamen te maken. De cardioloog kan hiermee precies zien hoe de kransslagaders rond uw hart lopen en waar eventuele afwijkingen zitten.

Controle bloeddruk en hartslag

Uw bloeddruk en hartslag worden voortdurend in de gaten gehouden.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek, met voorbereiding, duurt ongeveer drie kwartier.

De uitslag

Aan het eind van het onderzoek bespreekt de cardioloog de voorlopige uitslag met u. Voor de definitieve uitslag overlegt de cardioloog soms met cardiologen of hartchirurgen van een ander ziekenhuis. Na ongeveer een week hebt u weer een afspraak met de cardioloog. U krijgt dan de definitieve uitslag. De cardioloog overlegt met u wat in uw geval de beste behandeling is. 

Behandelmogelijkheden

Afhankelijk van uw klachten en de uitkomsten van de hartkatheterisatie zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

  • medicijnen
  • een dotterbehandeling
  • een omleidingsoperatie
  • een combinatie van bovengenoemde behandelingen. 

Soms is eerst nog verder onderzoek nodig, voordat duidelijk is wat de beste behandeling is.

Direct dotteren

Als blijkt dat in een van de kransslagaders een ernstige vernauwing zit, kan dat reden zijn om zo snel mogelijk te dotteren. Met een ballonnetje wordt dan geprobeerd de vernauwing in de kransslagader op te rekken. Als dat onvoldoende helpt, krijgt u een stent. Dit is een metalen buisje. Voor een dotterbehandeling gaat u met een ambulance naar het Scheperziekenhuis in Emmen. Meestal kunt u diezelfde dag ook weer terug naar het WZA. U blijft dan een nacht in het ziekenhuis.

Na het onderzoek

Na een katheterisatie via de pols wordt op de aanprikplek van de slagader een bandje aangelegd om het bloeden te stoppen. Na een katheterisatie via de lies wordt de aanprikplek een tijdje dichtgedrukt om het bloeden te stoppen. Daarna krijgt u een drukverband. 

Na afloop van het onderzoek gaat u weer naar verpleegafdeling Cardiologie. Daar maakt een verpleegkundige een hartfilmpje (ECG) en er worden controles gedaan van uw bloeddruk en hartslag. U krijgt wat te eten en te drinken. Het is goed om veel te drinken, omdat u de contrastvloeistof dan sneller uitplast. Als u een vochtbeperking hebt, drinkt u zoveel als mag.

Als u een katheter via uw pols hebt gehad, blijft u 1 uur in bed. U hoeft niet plat te liggen. Daarna mag u uit bed en krijgt u een mitella voor de arm waar u bent geprikt. Deze arm mag u de eerste 48 uur na de katheterisatie niet actief gebruiken.

Als de katheter via de lies is ingebracht, moet u 4 uur zo plat mogelijk op bed blijven liggen. Daarna mag het drukverband eraf en mag u wat weer rechtop zitten in bed. Na 6 uur mag u uit bed.

Naar huis

Als het goed met u gaat, mag u ongeveer 6 uur na de hartkatheterisatie naar huis. Soms is het verstandiger om nog een nacht in het ziekenhuis te blijven, bijvoorbeeld als u alleen woont. Ook als u het prettiger vindt om pas de volgende dag naar huis te gaan, is dat altijd mogelijk. De beslissing om wel of niet een nacht te blijven, kunt u tot het laatste moment uitstellen. 

Waar moet u thuis op letten?

Een hartkatheterisatie verloopt meestal zonder problemen. Soms zijn er complicaties:

  • Afwijkingen van het hartritme.
  • Overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel.
  • Kramp van de kransslagader (pijn op de borst).
  • Bloeduitstorting op de plaats waar de katheters worden ingebracht, of een paar druppels bloedverlies.

Hebt u aanhoudende jeuk, huiduitslag of andere niet-ernstige klachten die mogelijk te maken hebben met de hartkatheterisatie, neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie, telefoonnummer (0592) 32 52 05.

Onmiddellijk contact opnemen

Bel onmiddellijk uw huisarts, de Spoedeisende Hulp (0592) 32 52 78 of 112 als:

  • Er bloed uit de wond pompt of golft. Dit kan betekenen dat u een slagaderlijke bloeding hebt. Raak niet in paniek, maar druk met uw vingers de slagader dicht of laat dit iemand anders doen. 
  • U plotseling een grote, blauwe zwelling krijgt op de plaats waar u bent geprikt.
  • U plotseling erge pijn krijgt op de plaats waar u bent geprikt.
  • U een koud of warm aanvoelende of verkleurende hand of voet krijgt.
  • U pijn krijgt op uw borst of benauwdheidsklachten. 

Adviezen

Na een hartkatheterisatie via de lies

  • De 1e nacht kunt u beter niet alleen thuis zijn, omdat er een kleine kans is op een nabloeding.
  • Om te voorkomen dat het wondje op de plaats waar de katheter is ingebracht gaat bloeden, moet u het de eerste dagen na de hartkatheterisatie rustig aan doen. Op de dag van het onderzoek moet u uw ‘aangeprikte’ been zoveel mogelijk gestrekt houden. Ook moet u zo min mogelijk staan, lopen of traplopen. Als u toch trap moet lopen, zet dan eerst het goede been neer en trek vervolgens het ‘aangeprikte’ been bij.
  • De pleister kunt u de dag na het onderzoek weghalen. Maak de huid daarna schoon met water en zeep en droog deze voorzichtig af.
  • De dag na het onderzoek mag u weer douchen. Pas na 3 dagen mag u in bad.
  • De eerste 3 dagen na het onderzoek mag u niet autorijden of fietsen en geen zware dingen tillen. Als u moet hoesten, probeer dan met uw hand tegendruk te geven in de lies waar geprikt is.
  • Op de 3e dag kunt u uw dagelijkse bezigheden meestal wel weer oppakken. Ook mag u dan weer vrijen.
  • Met sporten en zware lichamelijke inspanning moet u 1 week wachten.

Na een hartkatheterisatie via de pols

  • De 1e nacht kunt u beter niet alleen thuis zijn, omdat er een kleine kans is op een nabloeding.
  • Om te voorkomen dat het wondje op de plaats waar de katheter is ingebracht gaat bloeden, moet u het de eerste 3 dagen na de ingreep rustig aan doen. Probeer uw arm aan de aangeprikte kant zoveel mogelijk te ontlasten. Houd uw arm de eerste 48 uur zo veel mogelijk in de mitella die u in het ziekenhuis heeft gekregen.
  • De pleister kunt u de dag na de het onderzoek weghalen. Maak de huid daarna schoon met water en zeep en droog deze voorzichtig af.
  • De dag na het onderzoek mag u weer douchen. Pas na 3 dagen mag u in bad.
  • De eerste 3 dagen na het onderzoek mag u geen zware dingen tillen en mag u niet te veel bewegen met uw ‘aangeprikte arm’. Ook mag u geen huishoudelijk werk doen, geen handen schudden en niet steunen op uw pols.
  • De eerste 3 dagen na het onderzoek mag u niet autorijden of fietsen.
  • Op de 3e dag kunt u uw dagelijkse bezigheden meestal wel weer oppakken. Ook mag u dan weer vrijen.
  • Met sporten en zware lichamelijke inspanning moet u 1 week wachten.

Medicijnen na de hartkatheterisatie

Soms moet u na de hartkatheterisatie andere medicijnen gebruiken dan ervoor. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Cardiologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 05.

 

Cardi28 - april 2023