Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Als je tijdens je zwangerschap last hebt van een ver­hoogde bloeddruk, noemen we dit zwangerschapshyper­tensie. Heb je behalve een hoge bloeddruk ook last van eiwitverlies in de urine en/of klachten, dan kan er sprake zijn van zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) of het HELLP-syndroom. 

Wanneer je bloeddruk ernstig verhoogd is en je hebt veel klachten, dan word je opgenomen. Dit doen we om jouw gezondheid én die van de baby zo goed mogelijk in de gaten te houden. Meestal blijf je dan in het ziekenhuis tot na de bevalling.

Hoge bloeddruk

Bij iedere zwangerschapscontrole meten we jouw bloeddruk. De bloeddruk kan wisselen: zo kan de bloeddruk bij angst of spanning stijgen. Een hoge bloeddruk komt voor bij 1 op de 20 zwangeren. Vrouwen die voor het eerste zwanger zijn, hebben meer kans op een hoge bloeddruk.

Van een hoge bloeddruk merk je vaak niet zoveel. Het kan behandeld worden met medicatie. Soms kan een hoge bloeddruk ook passen bij zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) of HELLP-syndroom. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, controleren we je bloed en je urine.

Pre-eclampsie en het HELLP-syndroom

Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging)

Bij pre-eclampsie is er naast een hoge bloeddruk ook sprake van eiwitverlies in de urine. Dit komt doordat de nieren en de lever tijdelijk slechter werken. De ernst en het verloop van pre-eclampsie kunnen sterk wisselen. In zeer zeldzame gevallen kun je stuipen krijgen. Dit noemen we eclampsie.

Het HELLP-syndroom

Naast pre-eclampsie bestaat ook het HELLP-syndroom. Dit staat voor Hemolyse (verhoogde afbraak rode bloedcellen), Elevates Liverenzymes (verhoogde leverenzymen) en Low platelets (laag aantal bloedplaatjes).

Als je pre-eclampsie of het HELLP-syndroom hebt, kun je je erg ziek voelen. Klachten die hierbij passen zijn:

  • Hoofdpijn, soms in combinatie met vaag zicht, lichtflitsen of sterretjes zien.
  • Een bandgevoel in de bovenbuik: het gevoel alsof er een strakke riem over je bovenbuik zit.
  • Misselijkheid en/of braken.
  • Zwelling (oedeem) van de handen en voeten doordat het lichaam in korte tijd veel vocht vasthoudt. Dit komt overigens ook vaak voor bij zwangere vrouwen die geen hoge bloeddruk heb­ben.
  • Pijn tussen de schouderbladen.
  • Ernstige vermoeidheid.

Als je 1 of meer van deze klachten hebt, is het belangrijk dat je dit vertelt aan je gynaecoloog, verloskundige of verpleegkundige!

Behandeling

De behandeling van een hoge bloeddruk, pre-eclampsie en het HELLP-syndroom is afhankelijk van:

  • de ernst van je klachten,
  • hoelang je al zwanger bent,
  • de veranderingen in je bloed en urine.

Je kunt medicijnen krijgen voor een te hoge bloeddruk.

Opname

Als je bloeddruk erg hoog is en er zijn duidelijke klachten en/of afwijkingen in je bloed of urine, dan kan de gynaecoloog een ziekenhuisopname adviseren. In het ziekenhuis letten we goed op je eigen gezondheid en die van je baby. Daarom meten we een aantal keren per dag je bloeddruk en onderzoeken we regel­matig je bloed en urine.

Om de conditie en de groei van je baby te controleren, maken we dage­lijks een hartfilmpje (een CTG) bij je baby en krijg je regelmatig een echoscopie.

Het kan zijn dat je in het ziekenhuis moet blijven totdat je baby geboren is.

De bevalling

De enige manier om de oorzaak van een hoge bloeddruk in de zwangerschap, pre-eclampsie of het HELLP-syndroom te behandelen, is door te bevallen. Daarom adviseert de gynaecoloog vaak om rond de 37e week de bevalling in te leiden.

Gaat jouw conditie of die van je baby achteruit, dan wordt de bevalling eerder ingeleid. Soms is dan een keizersnede nodig.

Na de bevalling

Na de bevalling zal de gynaecoloog je aanraden om 1 of meer dagen in het ziekenhuis te blijven. Voordat je weer naar huis gaat, maken we een afspraak voor een controlebezoek aan de gynaecoloog of de verloskundige.

Als je ernstige klachten hebt gehad, zal het langer duren voordat je je weer helemaal fit voelt. Ook emotioneel moet je bijkomen van de zwan­gerschap en de bevalling. De gynaecoloog of verloskundige kan je bij je herstel begeleiden en je even­tueel verwijzen naar een andere zorgverlener.

Een volgende zwangerschap

Als je bij een volgende zwangerschap een hogere kans hebt op het krijgen van een hoge bloeddruk, een zwangerschapsvergiftiging of een groeiachterstand van de baby, dan kan de gynaecoloog of verloskundige met jou bespreken wat de mogelijkheden zijn om dit te voorkomen. Je kunt dan bijvoorbeeld het advies krijgen om Aspirine® (acetylsalicylzuur) te gebruiken tijdens je zwangerschap. 

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je die stellen via de BeterDichtbij-app.

Heb je een dringende vraag? Neem dan contact op met een medewerker van het Ouder en Kind-centrum:

  • Maandag t/m vrijdag tussen 8.00 - 16.30 uur kun je bellen naar de polikliniek Verloskunde: (0592) 32 52 70.
  • Voor bevallingen en spoed is de Kraamafdeling dag en nacht bereikbaar: (0592) 32 50 90.

 

verlos20 - augustus 2023