Hyperventilatieprovocatietest bij kinderen

Onderzoek naar ademhaling

In het kort

Met een hyperventilatietest kan worden vastgesteld of jouw klachten veroorzaakt worden door een verkeerde manier van ademen.

Tijdens de test adem je door een soort masker dat verbonden is met een meetapparaat. We meten ook de hartslag (ECG) en de zuurstofverzadiging in het bloed. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 3 kwartier.

Voorbereiding

We vragen je thuis een vragenlijst in te vullen. Dit kun je samen met je ouders/verzorgers doen. In deze lijst staan vragen over klachten die je mogelijk hebt (gehad). Wil je met een kruisje achter de klachten aangeven hoe vaak je een bepaalde klacht hebt (gehad)? Neem de ingevulde vragenlijst mee op de dag van het onderzoek.

vragenlijst

Dag van het onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan op de longfunctieafdeling. Je ouders/verzorgers kunnen bij het onderzoek aanwezig zijn. Voor het onderzoek kun je gewoon eten en drinken.
Het is belangrijk dat je rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Probeer daarom ruim op tijd aanwezig te zijn.

  • Kun je niet op de afspraak komen? Geef dit op tijd door aan de longfunctieafdeling (0592) 32 52 35.
  • Vergeet niet om je ID (identiteitsbewijs of paspoort) en je zorgpas mee te nemen.

Verloop van het onderzoek

Verloop van het onderzoek

Je ademt door een soort masker dat verbonden is met een meetapparaat.

  • Tijdens de ademtest wordt de hartslag gecontroleerd. Hier­voor krijg je 10 zuignapjes op de borst, die gekoppeld zijn aan een meetapparaat. Als je een bh draagt, kun je die gerust aanhouden.
  • Je krijgt een zacht klemmetje aan het oor (op de oorlel). Dit meet de zuurstof in het bloed.

Je gaat 1 minuut in een gewoon tempo ademen, daar­na 3 minuten in een hoog tempo en diep zuchten. Vervolgens ga je weer 5 minuten zo gewoon mogelijk ademen.

Het apparaat meet ondertussen hoe vaak je in- en uitademt en hoeveel koolzuur je uitademt.

Tijdens de ademtest kun je wat duizelig worden of last krijgen van kortademigheid of andere hyperventilatieachtige klachten. Als de ademhaling weer rustig is, verdwijnen de klachten.

Het onderzoek duurt 3 kwartier.

De uitslag

De onderzoeken worden gedaan door een longfunctie­analist. Deze geeft de uitkomsten door aan de kinderarts die het onderzoek heeft aangevraagd. De kinderarts zal de uitslag met jou en je ouders/verzorgers bespreken. Je kan ook afspreken dat je de uitslag van de huisarts krijgt.

Vragen?

Als je een vraag hebt over dit onderzoek, kun je het beste contact opnemen met een medewerker van de longfunctieafdeling via de BeterDichtbij-app. 

Heb je een dringende vraag dan kun je bellen met de longfunctieafdeling op telefoonnummer (0592) 32 52 35, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 - 16.30 uur.

 

kinde70 - december 2022