Pijnbehandeling met een epidurale injectie

  • Specialisme of afdeling Pijnpoli
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.

  • Afspraak maken? Vragen?
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als u een hernia, een vernauwing van het ruggenmergkanaal of gordelroos hebt, kan een zenuw bekneld raken. Deze zenuw kan opzwellen en pijn veroorzaken. Dit kan worden behandeld met een epidurale injectie. Daarbij krijgt u verdovende en ontstekingsremmende medicijnen ingespoten in het wervelkanaal, tussen het harde ruggenmergvlies en het bot van de wervel. Dat wordt ook wel de epidurale ruimte genoemd. Door de medicijnen neemt de zwelling en de pijn af. 

Wat is het?

De wervelkolom loopt van de onderkant van de schedel tot aan het stuitje. Deze kolom bestaat uit wervels, die onderling van elkaar kunnen bewegen. In de holle binnenkant van de wervels loopt het wervelkanaal. Hierin zit onder meer het ruggenmerg, dat wordt omringd door een hard vlies.

Een epidurale injectie krijgt u in het gebied tussen dit harde vlies en het bot van de wervels. Zo kan de pijnspecialist dicht bij de pijnlijke zenuw medicijnen inspuiten. 

 

De behandeling

Een pijnbehandeling met een epidurale injectie duurt ongeveer 15 minuten. 

Tijdens de behandeling gaat u op de rand van een bed zitten of op uw buik liggen. Dit is afhankelijk van de plek die moet worden behandeld. 

Vervolgens markeert en ontsmet de pijnspecialist de plek waar u de injectie krijgt. U krijgt hier ook een plaatselijke verdoving in de huid.

Daarna brengt de pijnspecialist de epidurale naald in. Het is belangrijk dat u bij het inbrengen goed stil blijft zitten of liggen. Als deze naald op de goede plek zit, spuit de specialist een verdovende vloeistof en een ontstekingsremmend middel in. Daarna wordt de naald verwijderd en krijgt u een pleister opgeplakt. 

 

Na de behandeling

Het kan 4 weken duren voordat de behandeling effect heeft. Maar het kan ook zijn dat de behandeling niet het gewenste resultaat geeft. 

Na 6 tot 8 weken kan de pijnspecialist het resultaat beoordelen. Rond die tijd hebt u ook een afspraak voor een controle in het ziekenhuis of een telefonisch gesprek met de arts.

Bijwerkingen

Bij een epidurale injectie komen ernstige complicaties zelden voor. Wel heeft u kans op een aantal bijwerkingen.

  • Als het ruggenmergvlies wordt aangeprikt tijdens de behandeling kan dit hoofdpijn veroorzaken. Dit gaat meestal vanzelf over.
  • Als de injectie ter hoogte van uw borstkas wordt geplaatst, bestaat er een minimale kans dat uw long wordt aangeprikt. Als u merkt dat u kortademig wordt, bel dan direct de Pijnpoli. Als dit in de avond of nacht gebeurt, bel dan de Spoedeisende Hulp (zie ‘Vragen?’).
  • Als er een bloedvaatje is geraakt, kunt u een blauwe plek krijgen.
  • U kunt een zwaar gevoel in uw armen of benen krijgen door de verdoving. Dit gevoel verdwijnt na ongeveer 4 uur.
  • U kunt enkele dagen na de behandeling last houden van napijn. U kunt hiervoor een pijnstiller gebruiken, zoals paracetamol.
  • U kunt 's nachts last krijgen van kramp in uw benen. Dit is tijdelijk.
  • U kunt last krijgen van opvliegers of een menstruatie die korte tijd verstoord raakt.
  • Als u diabetes hebt, kan uw bloedsuikerspiegel een aantal dagen verhoogd zijn. Het is daarom belangrijk dat u uw bloedsuikerspiegel extra controleert.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen naar de medewerkers van de Pijnpoli. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 16.30 uur, telefoon (0592) 32 53 09.

Als het dringend is, kunt u buiten de openingstijden van de Pijnpoli bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78. 

 

anest20 – september 2023