Plastest bij kinderen

Uroflow­metrie

In het kort

Bij een plastest zit je op een speciale wc die de urinestraal kan meten. Er wordt gekeken met welke snelheid en welke kracht je plast. We kijken ook of de blaas na het plassen helemaal leeg is.

Op deze manier is het mogelijk om erachter te komen of er afwijkingen zijn aan de blaas en de plasbuis.

Voorbereiding

Bij de plastest moet je een behoorlijke plas kunnen doen. Daarom is het belangrijk dat je ongeveer 2 uur van tevoren extra water, thee of limonade drinkt. En probeer dan om voor het onderzoek niet meer te plassen.

Als je in het ziekenhuis bent, vertel dan bij de balie als je echt heel nodig moet plassen. We proberen je dan gelijk te helpen. Neem voor de zekerheid een droge broek mee. 

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Kindergeneeskunde. De plastest wordt gedaan door de urotherapeut van de Poep- en plaspoli. Tijdens het onderzoek ga je op een speciale wc zitten. Ook jongens moeten zittend plassen!
De urine wordt op­gevangen in een grote maatkan die in de wc staat. Met de plastest onderzoeken we:

  • hoeveel je plast
  • hoe lang je er over doet
  • of de plas er in een keer uitkomt of onderbroken is.

Echo

Na het plassen kijken we met een echoapparaat of er nog urine in de blaas zit. Je gaat op een onderzoekstafel liggen en krijgt een beetje gel op de onderbuik. Daarna rollen we met de echo over je buik. Hierna is het onderzoek klaar.

Uitslag

De urotherapeut of kinderarts bespreekt de uitslag van het onderzoek met jullie.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met een medewerker van de polikliniek Kindergeneeskunde, via de BeterDichtbij-app

Heb je een dringende vraag dan kun je bellen met de poli Kindergeneeskunde, telefoon (0592) 32 52 30, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 - 16.30 uur.

 

kinde28 - december 2022

Meer onderzoek en behandeling

Meer informatie

Zomaar zindelijk.nl Alles over zindelijkheid

www.nvck.nl De website van de Nederlandse Vereniging voor Continentie bij Kinderen

Kinderboeken over ziek zijn