Revalidatie bij MS

Leren omgaan met multiple sclerose

In het kort

Als bij u MS (Multiple Sclerose) is vastgesteld, kan een revalidatiebehandeling u helpen leren omgaan met de gevolgen daarvan.

De behandeling zal zo veel mogelijk worden afgestemd op de klachten die u ervaart. Dit kunnen klachten zijn op zowel lichamelijk als emotioneel gebied.

Wat is MS?

In de hersenen en het ruggenmerg ontstaan ontstekingen. Deze zijn meestal een paar millimeter tot een centimeter groot. Hierdoor beschadigt de isolerende laag om de zenuwen (myeline), waardoor de zenuwen niet meer goed de signalen kunnen doorgeven. Op den duur kan ook de zenuw zelf beschadigd raken.

Door deze beschadiging bereiken de signalen niet hun eindbestemming. Als bijvoorbeeld een spier geen signalen ontvangt, zal de spier niet bewegen en verlamd raken, ook al mankeert de spier zelf niets. MS is dus geen spierziekte.

Welke klachten iemand krijgt, hangt af van de plaats waar de ontstekingen ontstaan. Dit kan per persoon erg verschillen. Er is momenteel geen behandeling om MS te genezen. De revalidatiebehandeling zal u helpen zo goed mogelijk met de gevolgen van MS om te gaan.

Verschillende klachten

Welke klachten u krijgt, hangt af van de plaats in het centrale zenuwstelsel waar de ontstekingen zijn. Zit de ontsteking in het deel van het zenuwstelsel dat de motoriek regelt, dan kunt u problemen krijgen met lopen. Als de oogzenuwen zijn aangetast, gaat u slechter zien. Een veelvoorkomende klacht is vermoeidheid. Ook kunt u te maken krijgen met evenwichtsproblemen, spraakproblemen, blaasproblemen, cognitieve problemen, gevoelloze plekken of tintelingen.

Onvoorspelbaar

Meestal wisselen periodes van terugval zich af met periodes van herstel. Na een periode van ontstekingen kunnen de klachten helemaal verdwijnen, soms blijven ze gedeeltelijk bestaan. Hoe vaak er sprake is van ontstekingen en wat de schadelijke gevolgen zijn, is niet te voorspellen. Over het verloop van MS is daarom moeilijk iets te zeggen. Het is mogelijk dat MS sluipend begint en dat de klachten geleidelijk aan toenemen. Dit komt echter minder vaak voor.

De revalidatiebehandeling

De revalidatiebehandeling is zoveel mogelijk afgestemd op de gevolgen die u van MS ervaart. U stelt samen met de behandelaar uw doelen op.

Revalidatieteam

Tijdens uw behandeling krijgt u te maken met een neuroloog en met verschillende behandelaars van het revalidatieteam. Het revalidatieteam bestaat uit een revalidatiearts, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een logopedist, een medisch maatschappelijk werker en een psycholoog. Hoe uw behandeling er uitziet en met welke behandelaars u contact hebt, is afhankelijk uw klachten.

Overleg

Het revalidatieteam heeft regelmatig multidisciplinair overleg (MDO) om de verschillende onderdelen van de behandeling zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. De behandeling wordt zoveel mogelijk aangepast aan uw persoonlijke situatie. Bij de invulling van het revalidatieprogramma zijn uw eigen wensen en behoeften steeds het uitgangspunt.

Verloop van de behandeling

Als u begint met revalideren, verwijst de revalidatiearts u door voor een kennismakingsgesprek met uw verschillende behandelaars. In overleg met hen bespreekt u eventuele doelen en mogelijkheden voor behandelingen in de toekomst.

Een behandelperiode kan een paar weken tot enkele maanden duren, dit varieert. In deze periode komt u regelmatig naar het ziekenhuis. Hoeveel behandelingen u nodig heeft, hangt af van uw doelen.

Het behandelteam

Neuroloog

De neuroloog stelt de diagnose MS. De arts geeft uitleg over de ziekte en schrijft medicijnen voor. U heeft regelmatig een afspraak met de neuroloog. Zo nodig verwijst de neuroloog u door naar een andere zorgverlener.

Revalidatiearts

De revalidatiearts coördineert de behandelingen en bepaalt samen met u en het team wat voor u de beste behandeling is. Ook beoordeelt de revalidatiearts in overleg met de andere behandelaars welke hulpmiddelen en voorzieningen u eventueel nodig heeft. De revalidatiearts kan u ook helpen bij het inschakelen van zorgverleners buiten het ziekenhuis.

Fysiotherapeut

Van de fysiotherapeut krijgt u begeleiding om zo goed mogelijk met de lichamelijke gevolgen van MS om te gaan. Tijdens het revalidatieprogramma komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Een goede afwisseling van lichaamsbeweging en rustmomenten. Dit is belangrijk voor uw conditie.
  • Omgaan met schommelingen in uw klachten en de belasting die u aankunt.
  • Krachttraining, conditietraining en evenwichtstraining.
  • Ontspanningsoefeningen.

Zo nodig kunt u onder begeleiding van de fysiotherapeut oefenen met loophulpmiddelen. Ook als u aangepaste schoenen nodig heeft, kunt u hiermee oefenen. 

Ergotherapeut

De ergotherapeut helpt u bij de dagelijkse activiteiten die belangrijk voor u zijn op het gebied van wonen, werken, zelfverzorging en het sociale leven. Ook leert de ergotherapeut u hoe u uw energie het beste over de dag kunt verdelen. In de beginfase van MS ligt de nadruk op advies. Als de klachten toenemen, kunt u behoefte krijgen aan bepaalde hulpmiddelen en aanpassingen in uw woon- en werksituatie. De ergotherapeut helpt u dan bij het aanvragen van de juiste voorzieningen. Ook oefent de ergotherapeut met u, als u hulpmiddelen nodig heeft, zoals aangepast bestek of een scootmobiel.

Logopedist

Door MS kunt u op den duur problemen krijgen bij het spreken, kauwen of slikken. U kunt dan terecht bij de logopedist voor advies of behandeling. Er zijn hulpmiddelen verkrijgbaar als u moeite heeft met spreken. De logopedist kan u daarover informatie en advies geven en eventueel hulpmiddelen aanvragen.

Medisch maatschappelijk werker

Wanneer u MS heeft, kan dit uw leven op de kop zetten. U kunt te maken krijgen met negatieve gevoelens zoals verdriet, somberheid en angst. Ook kunt u door MS  problemen ervaren in de relatie met uw partner, kinderen of familie, op uw werk en bij uw dagelijkse bezigheden. Om hierin uw weg te vinden, kunt u begeleiding krijgen van een maatschappelijk werker.

Medisch psycholoog

Door MS kunt u last hebben van angstgevoelens, depressieve gevoelens of andere psychische klachten. Ook kunt u te maken krijgen met geheugenstoornissen of concentratieproblemen. Het kan dan zinvol zijn om een gesprek te hebben met een medisch psycholoog. Eventueel vindt er een psychologisch onderzoek plaats aan de hand van tests of vragenlijsten.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Revalidatiegeneeskunde, via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag dan kunt u bellen naar de polikliniek Revalidatiegeneeskunde. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 53 11.

 

 

reval04 - oktober 2022