Seborrhoïsch eczeem

Roos

  • Specialisme of afdeling Dermatologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 15

In het kort

Bij seborroïsch eczeem is de huid rood en schilferig. Ook kunt u last hebben van jeuk. Het komt vooral voor op de behaarde hoofdhuid, haargrens, wenkbrauwen, rond de oren en naast de neus. Het is onschuldig en niet besmettelijk, maar kan wel erg vervelend zijn.

Meestal bestaat een behandeling uit het gebruik van sham­poos, crèmes en lotions. Na het stoppen van de behandeling kan het wel weer terugkomen.

Seborroïsch eczeem

Het eczeem komt vooral voor op de hoofdhuid, de haargrens, de wenkbrauwen, in en achter de oren en in de plooien naast de neus. Ook, maar minder vaak, is het eczeem te zien op de wimpers, de borst, de rug en in huidplooien.

Rustige periodes worden vaak afgewisseld met periodes waarin het eczeem actiever is.

Oorzaak

De precieze oorzaak van seborrhoïsch eczeem is niet duidelijk. Wel is bekend dat het micro-organisme Pityrospo­rum ovale (een gistsoort) een rol speelt. Dit is overal op de huid aanwezig, maar bij mensen met seborrhoïsch eczeem wordt het in grotere hoeveelheden aangetrof­fen. Het afweersysteem van het lichaam reageert daarop met een ontstekingsreactie. Dit veroorzaakt de roodheid van het eczeem.

Meestal zijn de verschijnselen van seborrhoïsch eczeem duidelijk te zien door een dermatoloog. Bij twijfel wordt een allergie­test gedaan of worden schilfertjes afgenomen voor onderzoek op schimmels.

Verschillende vormen

Roos

Bij de lichtste vorm van seborrhoïsch eczeem zijn er fijne schilfertjes te zien op de behaarde hoofdhuid. Dit wordt roos genoemd. De schilfertjes kunnen jeuk veroorzaken.

Ook de onbehaarde hoofdhuid kan door seborrhoïsch eczeem gaan jeuken, rood worden of schilferen. De schilfers zijn vaak wat gelig van kleur en doen wasachtig en vettig aan.

Ernstiger vorm

In ernstigere vorm wordt de behaarde hoofdhuid rood en neemt de schilfering toe. Dit kan zo erg zijn dat de hele hoofdhuid bedekt is met dikke schilfers, die als kwastjes om plukjes haar heen zitten. Daarbij kan ook (tijdelijk) haaruitval optreden.

Behandeling

De verschijnselen van seborrhoïsch eczeem kunnen goed worden behandeld. Maar genezing is niet mogelijk. De behandeling is erop gericht om de gistsoort terug te dringen, waardoor de roodheid, schilfering en jeuk minder wordt.

Shampoo

Roos is over het algemeen goed te behandelen met anti-roosshampoos die seleniumsulfide of zinkpyrithion bevatten. De dermatoloog schrijft vaak shampoos met ketoconazol voor.

Lotions of crème

Ernstig eczeem kan worden behandeld met lotions of crèmes met corticosteroïden. Om bijwerkingen van corticosteroïden te voorkomen, is het advies om na het verdwijnen van het eczeem met de behandeling te stoppen. Of het gebruik van corticosteroïden te beperken tot maximaal 3 aaneengesloten dagen per week.

Overige behandelingen

  • Bij ernstige vormen van eczeem kan het nodig zijn om medicijnen in te nemen.
  • Soms wordt gebruikgemaakt van lichttherapie.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Dermatologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 15.

 

derma15 - augustus 2023