Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuws over Herstelgerichte zorg/juli 2025

Transformatieprogramma Herstelgerichte zorg

Herstelgerichte zorgafdeling opent 1 oktober

Op woensdag 1 oktober opent in het WZA de nieuwe Herstelgerichte zorgafdeling, waar Icare en Interzorg samen herstel- en revalidatiezorg gaan leveren. Hiervoor wordt momenteel verpleegafdeling B1 verbouwd. Tegelijkertijd gaan de revalidatieafdelingen van Anholt (Interzorg) en Boshof (Icare) vanaf dan samen verder op locatie Anholt.

Op de nieuwe Herstelgerichte zorgafdeling ligt de nadruk op kortdurend herstel en revalidatie, zelfredzaamheid en terugkeer naar huis. We richten ons daarbij op de geriatrische patiënten die na een bezoek aan de SEH, een ingreep of opname in het WZA, geen medisch specialistische behandeling meer nodig hebben. Deze patiënten liggen nu nog een aantal dagen op een verpleegafdeling, omdat ze na een ingreep of interventie moeten herstellen en nog niet naar huis kunnen. Dat zij straks meteen of sneller naar de Herstelgerichte Zorgafdeling kunnen, betekent dat ze ook meteen of sneller beginnen met revalideren. In de verwachting dat ze op korte termijn weer naar huis kunnen.

In voorbereiding op 1 oktober werken we (Icare, Interzorg en WZA) binnen het transformatieprogramma aan de inrichting van nieuwe zorgpaden voor de Herstelgerichte zorgafdeling. Dit doen we in verschillende usecases, waar we vanaf de opening van de afdeling ervaring mee gaan opdoen.

 

24/7 uitstroom vanaf de SEH

Een van de usecases waar we de komende vier maanden ervaring mee opdoen, is het mogelijk maken van 24/7 uitstroom van de SEH naar ELV, GR of naar huis met thuiszorg.

Het doel van deze usecase is helder: ervoor zorgen dat patiënten altijd de juiste zorg op de juiste plaats en door de juiste zorgverlener ontvangen en daarmee een goed herstel- en revalidatieproces doorlopen. We voorkomen hiermee ‘verkeerde bedbezetting’, onnodige opnames en patiënten die wachten op (thuis)zorg in de keten.

De ervaringstest wordt gebruikt om de randvoorwaarden goed te organiseren. Daarbij moeten de volgende vragen worden beantwoord:

·         Moeten patiënten in de ANW-uren kunnen uitstromen naar elke GR/ELV-locatie (de Herstelgerichte zorgafdeling kan vanaf 1 oktober ook ’s nachts patiënten opnemen)?

·         Is er voldoende ELV-laag opname capaciteit in de regio in de ANW-uren?

·         Wat zijn mogelijkheden voor patiënten die geen huisarts in Assen hebben en voor ELV-laag opgenomen moeten worden?

 

Eerder betrekken sociale kring

Een andere usecase die momenteel loopt is ‘Eerder naar huis vanuit de GR door betrekken van de sociale kring’. Door naasten te informeren en te motiveren om een actievere rol op zich te nemen in het revalidatieproces, is de verwachting dat patiënten sneller naar huis kunnen om verder te revalideren in hun vertrouwde omgeving.

Binnen Interzorg is hier ervaring mee opgedaan bij naasten van mensen die revalideren na een CVA. Onder meer door het organiseren van informatiebijeenkomsten, gesprekken met cliënten en naasten, en door samen te oefenen. Het blijkt dat naasten het prettig en belangrijk vinden om goed geïnformeerd te zijn over wat hun naaste is overkomen, wat de impact is en wat ze zelf kunnen doen. Tegelijk blijkt het ook lastig om naasten actief te betrekken bij het revalidatieproces. Zij hebben vaak een drukke baan, kleine kinderen of zijn bijvoorbeeld door hun leeftijd niet altijd meer in staat om actief betrokken te zijn.

Dat participatie van naasten ook iets van de zorgverleners vraagt, werd eveneens duidelijk. Er is behoefte aan ondersteuning om met cliënten en naasten het gesprek aan te gaan over het belang van ‘samen revalideren’. Daar wordt de komende tijd dan ook verder op ingezet.