Naar hoofdinhoud Naar footer

Ayla Meinen

Ayla, obstetrie- en kinderverpleegkundige

Van kleins af wilde Ayla al verpleegkundige worden. Nu is ze het, zelfs met twee specialisaties: obstetrie en kinderverpleegkunde. ‘De combi van beide is super.’

Wat doe je in het WZA?

“Ik ben obstetrieverpleegkundige én kinderverpleegkundige. Beide doe ik in het Ouder en Kind-Centrum van het WZA. Als obstetrieverpleegkundige verleen ik de zorg voor alles rondom de zwangere en bevallende vrouw en na de bevalling voor moeder en kind. Op de kinderafdeling komen kinderen van nul tot achttien jaar, bijvoorbeeld kinderen die een orthopedische operatie hebben gehad, of met diabetes, of benauwde kinderen. En regelmatig liggen daar ook te vroeg geboren of zieke baby’s.”

Waarom heb je voor dit vak gekozen?

“Ik wist als klein meisje al dat ik verpleegkundige wilde worden. Ik liep altijd al met zo’n dokterssetje rond om van iedereen de hartslag op te meten. En ik vind het leuk om voor anderen te zorgen. Ik heb verpleegkunde gestudeerd en mijn laatste stage was op de afdeling Verloskunde van het WZA. Ik vond het een bijzondere ervaring om bevallende vrouwen te begeleiden. Er kwam een vacature en toen ben ik aangenomen. Ik heb toen de obstetrie-opleiding gedaan. Na twee jaar kon ik de kinderspecialisatie doen. Nu ben ik één van de elf dubbelopgeleiden hier in het Ouder en Kind-Centrum.”

Wat vind je leuk aan je werk?

“Mijn werk is heel divers, geen dag is hetzelfde. De ene dag begeleid ik een bevalling, de andere dag een zieke pasgeborene of een tiener die een ingreep heeft gehad. Ik werk in principe een maand op verloskunde en dan een maand op de kinderafdeling en in de praktijk val ik makkelijk in op de andere afdeling als het daar druk is. Wat zo uitdagend is aan mijn dubbelfunctie is dat ik bijvoorbeeld bij de bevalling ben geweest en dat ik dan daarna het kindje weer op de kinderafdeling verzorg, waarbij ik ook de kraamzorg voor moeder doe. Ik ben dan de enige verpleegkundige op die kamer en kan zowel de moeder als de baby verzorgen, ook als één van hen of beide meer zorg nodig hebben. Ik hoor ook van de ouders dat ze het heel fijn vinden om dezelfde verpleegkundige zien.”
“Ik ben dit vak ingerold, ik had nooit bedacht dat ik dit zo interessant en uitdagend zou vinden. Nu zou ik echt niet meer een andere specialisatie willen, dit past heel goed bij mij. Die combi van beide afdelingen is zeer waardevol. ”

Wat maakt jou geschikt voor dit werk?

“Ik vind het fijn om voor iemand iets te kunnen betekenen en kan me goed inleven in anderen. Een bevalling is een intiem moment, het is mooi als ik dat, samen met mijn collega’s, goed kan laten verlopen. Ik wil moeder en kind een goede start meegeven.
Ik heb het altijd leuk gevonden om met kinderen om te gaan. Dat kan ik in deze functie heel goed combineren. En ik ben een teamplayer, ook altijd al geweest. Verloskunde en de kinderafdeling werken heel veel samen. Ook steeds meer collega’s hebben dezelfde dubbelfunctie als ik heb.”

Wat vind je leuk aan werken in het WZA?

“Het is heel mooi dat we hier een Ouder en Kind-Centrum hebben. Moeders of ouders en kind zijn nooit gescheiden, of je nu nul of achttien bent. En het zijn allemaal eenpersoonskamers. Partners kunnen overnachten bij de moeder en de baby op de kamer. Het WZA is een heel gemoedelijk ziekenhuis waar je voor behoorlijk veel specialismen terechtkunt; op de kinderafdeling zien we alle specialismen. De lijnen zijn kort, iedereen gaat op dezelfde manier met elkaar om. En ik werk in heel fijne teams!”

Hoe zie je je toekomst in het WZA?

“Ik hoop dat ik dit nog jaren kan blijven doen, hier in het WZA. Het is een van de weinige ziekenhuizen die in een Ouder en Kind-Centrum werken met dubbel gespecialiseerde verpleegkundigen. In een ander ziekenhuis zou ik waarschijnlijk niet mijn beide functies kunnen doen. En ik kan me hier blijven ontwikkelen.”

Heb je nog tips voor anderen die misschien verpleegkundige willen worden?

“Ik denk dat het heel goed is voor elke verpleegkundige om eerst een goede basisopleiding te doen en daar ervaring in op te doen. Die ervaring is je basis en daarna kun je je altijd specialiseren als je dat wilt.”