Naar hoofdinhoud Naar footer

Ingrid Peters, klinisch verloskundige

Wat doe je in het WZA?
“Als klinisch verloskundige begeleid ik zwangerschappen van vrouwen die om medische redenen in het ziekenhuis moeten bevallen. Gaat een zwangerschap goed, dan kun je in ons land heel goed thuis bevallen. Kies je er toch voor om poliklinisch te bevallen, dan gaat je eigen verloskundige mee. Maar moet je om medische redenen naar het ziekenhuis, dan kom je onder begeleiding van de gynaecoloog of klinisch verloskundige. Bijvoorbeeld omdat een bevalling moet worden ingeleid. Wij werken in nauwe samenspraak en onder verantwoordelijkheid van de gynaecologen, en zorgen er dan voor dat de bevalling zo normaal mogelijk verloopt.”

Wat vind je mooi aan je werk?
“Bevallen is het wonder van het leven. Een heel intiem privémoment, de start van een nieuw leven. Dat je daar bij mag zijn, is heel mooi. Het mooie van ons vak is ook dat je – ondanks het medische dat er bijkomt bij een ziekenhuisbevalling – altijd het ‘normale’ van een bevalling in de gaten houdt. Want een bevalling blijft een bevalling, de natuur doet het. Wij begeleiden de vrouw bij wat ze zelf doet en houden in de gaten of het goed gaat. Dus ook al heeft iemand bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, wij blijven kijken naar de wensen van de aanstaande ouders. En als het medisch verantwoord is gaan we daar zover mogelijk in mee.”

Waarom heb je voor dit vak gekozen?
“Ik was zeven toen mijn moeder een tweeling kreeg. Dat gebeurde thuis en was niet van tevoren bekend. Na de geboorte van de eerste baby riep mijn vader ons en ik vroeg waarom ik er niet bij had mogen zijn. Hij had niet op tijd kunnen roepen, zei hij. Maar toen hij een kwartier later nog een keer kwam, zei ik dat het nu wél had gekund. Ik denk dat daar, op dat moment, bij mij het zaadje is gepland om voor verloskunde te kiezen.”

Wat vind je leuk aan werken in het WZA?
“Ik ben 37 jaar verloskundige, werkte de laatste 17 jaar in het UMCG en had altijd al een oogje op het WZA. Jaren daarvoor heb ik in de buurt al een eigen praktijk gehad en dan deed ik hier weleens poliklinische bevallingen. Dan hoorde ik altijd over de korte lijntjes en de aandacht. Nu werk ik hier alweer anderhalf jaar en ik heb het erg naar mijn zin. Het verveelt nooit. Dit vak is zo dynamisch! Je kunt de verloskunde vergelijken met een eerste hulp, een acute afdeling waar het 24/7 doorgaat en waarvan je nooit weet wat er gebeurt. We hebben ook een ontzettend leuk team van verloskundigen en enorm deskundige verpleegkundigen – we hebben hier in het WZA echt voldoende tijd om de barenden alle aandacht te geven.”

Wat wens je voor de toekomst?
“Ik kijk uit naar het nieuwe Ouder en Kind-centrum dat bijna klaar is. Daar zijn we heel erg blij mee! De nieuwe verloskamers met verlosbaden gebruiken we nu al, net als de eenpersoonskamers waar partners 24/7 kunnen blijven. Straks blijven moeder en kind altijd bij elkaar, ook als het kindje ziek is of in de couveuse moet. Ik hoop dat vrouwen ervoor blijven kiezen om te bevallen waar ze zich prettig, veilig en zeker voelen. En als je dan toch bij ons komt, is het fijn om te weten dat we alles doen om het zo normaal mogelijk te laten verlopen.”