Naar hoofdinhoud Naar footer

Liane Schrijvers, onderwijsarts

De Asser Courant portretteert regelmatig mensen in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Deze week: Liane Schrijvers, onderwijsarts.

Wat doe je in het WZA?
“Ik werk in het WZA als onderwijsarts. Dat bekent dat ik de eerstejaars coassistenten hier in het ziekenhuis begeleid. We hebben hier elk jaar veertig coassistenten. Zij zijn vierdejaars studenten Geneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ik geef soms onderwijs aan de hele groep tegelijk en doe individuele begeleiding. Ik beoordeel bijvoorbeeld hoe ze een consult doen of een lichamelijk onderzoek. Daarnaast doceer ik praktische vaardigheden aan alle coassistenten bij de RUG.”

Waarom heb je voor dit vak gekozen?
“Ik werkte hiervoor ruim elf jaar als huisarts in Zuidlaren. In de laatste jaren gaf ik ook al les bij de RUG en ik merkte dat het onderwijs me nog meer energie gaf dan mijn werk als huisarts. Ik ben in december 2019 in het WZA begonnen en een paar maanden later werd alles stilgelegd. De coassistenten zijn vanwege corona een half jaar niet geweest. September vorig jaar zijn we weer begonnen en inmiddels is er ook al een nieuwe lichting gestart. Voorlopig ga ik niet meer als huisarts werken, maar basisarts blijf ik altijd. Ik doe gewoon nog nascholing en ik blijf werken aan mijn vaardigheden en kennis.”

Wat maakt jouw werk leuk?
“Ik vind het ontzettend leuk om met de jongste coassistenten te werken. Zij staan er nog zo blanco in en weten vaak nog niet waarin ze zich willen specialiseren. Ze zijn zich echt nog aan het ontwikkelen en ik kan ze daarin begeleiden. De coassistenten zijn bijna een heel jaar bij ons en in dat jaar zie je ze zulke groten stappen maken. Het is leuk om die groei te zien en om een onderdeel van die groei te zijn.”

Wat vind je leuk aan werken in het WZA?
“Het WZA is een overzichtelijk ziekenhuis. Ik kan de coassistenten hier allemaal goed leren kennen, net als de artsen. Er is ook makkelijk overleg met elkaar en met ondersteunend personeel zoals de poli-secretaresses. Het brengt ook veel gezelligheid met zich mee. Dit werk kunnen doen en dat ook nog eens in het WZA is voor mij een geweldige combinatie!”

Hoe zie je jouw toekomst in het WZA voor je?
“Ik maak deel uit van het onderwijsteam. Wij willen het onderwijs binnen het WZA verder uitbouwen en meer op de kaart zetten binnen het ziekenhuis. Het lijkt mij leuk om daarin mee te denken en er een bijdrage aan te leveren. We kunnen laten zien dat een kleiner ziekenhuis ook een goed ziekenhuis is voor de basisopleiding. En ondertussen bezorgen we elk jaar veertig coassistenten een mooi jaar en zijn we voor hen het aanspreekpunt. Het is zo leuk als ze trots ons kantoor binnenkomen en enthousiast meedelen dat ze voor het eerst een bevalling hebben meegemaakt. Ook minder prettige ervaringen mogen ze met me delen, want iedereen is ooit begonnen. Ook ik.”