Wat doe je in het WZA?

“Ik ben flexmedewerker. Dat betekent dat ik als verpleegkundige overal ingezet kan worden. Ik heb eerst stage gelopen in het WZA en ben nu anderhalf jaar echt in dienst. Normaal werk ik voornamelijk op A2, daar liggen onder andere patiënten van orthopedie, urologie en KNO.”

Is er voor jou veel veranderd door corona?

“Precies toen we zouden gaan kijken op welke afdeling ik nog meer ingezet zou kunnen worden, begon de eerste coronagolf. Het was een heel abrupte overgang voor mij. Vrijdag was ik nog aan het werk op A2 en zaterdag begon ik als verpleegkundige op de speciale corona-afdeling. Dat was wel spannend, maar we hebben het toch goed gedaan met z'n allen. Vooral de saamhorigheid in die periode was erg mooi om te zien. Toen de tweede golf begon, ben ik weer naar de corona-afdeling gegaan. Nieuw is dat ik nu ook als buddy werk op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Ik werk daar voornamelijk in de nachtdiensten. Als buddy ondersteun je de verpleegkundigen door kleinere taken voor ze te doen. Als er een coronapatiënt binnenkomt, dan help ik bijvoorbeeld met het aangeven van spullen.”

Waarom dit vak, wat maakt het zo mooi?

“Ik wil graag iets voor mensen betekenen en dat kan als verpleegkundige. Je kunt er echt voor iemand zijn. Dat merk ik op de afdeling, maar ook bijvoorbeeld op de SEH. Ik vang mensen op als ze net binnenkomen. Sommige mensen zijn dan wat angstig. Als ik ze een beetje gerust kan stellen, doet dat al wonderen. Ik krijg veel waardering van patiënten en dat doet me goed. Niet iedereen spreekt het uit, maar als ik een lach op het gezicht van een patiënt zie verschijnen, dan weet ik dat ze me waarderen. Ook houd ik van samenwerken en als verpleegkundige ben je altijd wel met andere mensen aan het werk. En geen dag is hetzelfde!”

Wat vind je leuk aan werken in het WZA?

“Dit is een relatief klein ziekenhuis. Ik ken daardoor een stuk meer mensen en er is veel saamhorigheid. Het voelt gewoon heel vertrouwd. Ook in deze coronatijd blijven collega’s er voor gaan, ondanks dat het al zo lang duurt.”

Hoe zie je jouw toekomst in het WZA voor je?

“Het WZA is wel een kleiner ziekenhuis, maar er zijn hier zeker ook doorgroeimogelijkheden. Ik kan nu veel ervaring opdoen met patiënten van allerlei specialismen. Zo kan ik gaan ontdekken waarin ik me wil ontwikkelen en wat ik echt leuk vind om te doen. Ik heb nu bijvoorbeeld ervaring opgedaan met patiënten van de afdeling orthopedie. Cardiologie is nog nieuw voor me en wil ik graag ontdekken, net als misschien wel de SEH of de intensive care. Ik heb het gevoel dat die mogelijkheden er wel zijn in het WZA. Als buddy kan ik mooi kennismaken met de Spoedeisende Hulp. Ik krijg veel informatie en uitleg. Ik word er als buddy echt in meegenomen.”

Mandy Schuring, verpleegkundige en buddy, in witte jas op de spoedeisende hulp