Wat doe je in het WZA?

"Ik werk als regieverpleegkundige op A2. Dat is een verpleegafdeling met heel veel afwisseling, omdat er patiënten van allerlei specialismen liggen. Soms is dat heel hectisch, bijvoorbeeld als we op een dag veel opnames hebben. Ik vind dat heerlijk. Je bent dan continu bezig, kunt je niet voorbereiden op wat er komt en moet continu alert zijn en nadenken."

Wat is een regieverpleegkundige?

"Tot voor kort deden mbo- en hbo-verpleegkundigen vaak hetzelfde werk. Om daar toch onderscheid in te maken, is er landelijk een nieuwe functie ontstaan op hbo-niveau en dat is de regieverpleegkundige. Ik ben dit najaar begonnen en praktisch betekent dat, dat ik op bepaalde dagen geen patiënten onder mijn hoede heb. Op die dag ben ik dan verantwoordelijk voor hoe het loopt qua personeel en bedbezetting. Ik houd bijvoorbeeld in de gaten of de zorg niet ergens spaak loopt. Of ik neem het initiatief om een keer samen over een patiënt te praten die een ingewikkeld ziektebeeld heeft. Eigenlijk ben je als regieverpleegkundige net wat verantwoordelijker voor hoe het loopt op de afdeling. Ik merk ook dat het echt zo werkt. Toen ik namelijk zelf nog mbo-verpleegkundige was, zag ik wel eens dingen die anders of beter konden. Maar daar kon of deed ik dan eigenlijk niets mee en nu wel."

Waarom dit vak, wat maakt het zo mooi?

"Ik ben verpleegkundige geworden omdat ik heel graag voor mensen wil zorgen. En ik werk ook het liefst in een ziekenhuis. Vaak komen mensen hier binnen met een probleem en als dat verholpen is, gaan ze weer naar huis en is het klaar. Dat zorgt ervoor dat je heel veel verschillende patiënten ziet en dat brengt dan weer die afwisseling waar ik van houd.

Wat vind je leuk aan werken in het WZA?

"Het is fijn dat hier minder hiërarchie is dan in een heel groot ziekenhuis. Daar heb ik ook gewerkt, maar daar is het veel onpersoonlijker. Hier kennen de artsen jou en spreek jij ze ook bij hun voornaam aan. Niet als er patiënten bij zijn hoor, dan vind ik het wel zo netjes om dokter te zeggen.

"Ik vind het ook leuk dat we een ziekenhuis zijn waar we best nog dingen kunnen verbeteren. De zorg wordt steeds complexer en de patiënten veranderen. Wij moeten daarin mee. Dat betekent dus ook dat van ons steeds meer wordt verwacht dat we meedenken over veranderingen in de zorg. Als regieverpleegkundige kan dat en dat vind ik heel leuk."

Wat wens je voor de toekomst?

"Ik hoop dat er in de toekomst nog veel meer naar de verpleegkundigen wordt geluisterd. Door artsen en bestuurders. Ik vind het belangrijk dat verpleegkundigen steeds meer een stem krijgen en ook meer gewaardeerd worden. Want als wij er niet zijn, gaat veel zorg niet door."

"In mijn nieuwe functie kan en wil ik daar nog actiever mee bezig. Net als met kwaliteitsverbeteringen. Ook dat is iets waar ik als regieverpleegkundige wat mee kan doen. Door zelf onderzoek te doen, kan ik laten zien wat goede kwaliteit van zorg is."