Naar hoofdinhoud Naar footer

Werken tijdens kerst: eigenlijk best leuk!

Kerst. Terwijl veel Nederlanders vrij zijn en op bezoek gaan bij familie, zijn in het WZA flink wat medewerkers aan het werk. Een ziekenhuis staat immers nooit stil. Hoewel het op het eerste oog misschien niet zo leuk lijkt om met kerst te werken, valt dat in de praktijk juist heel erg mee. Sterker, volgens deze collega's is het eigenlijk best leuk! 

Obstetrieverpleegkundige Heleen Schuringa werkt in het Ouder en Kind-centrum en is een echte veteraan als het aankomt op werken tijdens de kerstdagen. Dit jaar is het 25e jaar op rij dat ze tijdens kerst de handen uit de mouwen steekt in het WZA. Het is een bewuste keuze, want ze is liever vrij tijdens de jaarwisseling.

Bovendien is het volgens haar heel leuk om in het Ouder en Kind-centrum te zijn met kerst. Voor de pasgeboren baby’s zijn er bijvoorbeeld speciale kerstmutsjes met het opschrift ‘Mijn eerste kerst’. "En als collega’s maken we het ook echt gezellig met elkaar. Het is traditie om op de afdeling een kerstontbijt en -diner te eten. Dat maken we samen: iedereen neemt iets mee vanuit huis."

Aandacht voor elkaar

Samen eten doen ze ook op de Spoedeisende Hulp. Waarbij het kerstontbijt de meeste kans biedt dat iedereen ook daadwerkelijk mee kan eten. “In de ochtend is het namelijk relatief rustig op onze afdeling”, legt physician assistent Caroline Smits uit.

Volgens Caroline is de kerstperiode op de SEH niet alleen gezellig, maar ook een tijd om extra aandacht voor je collega’s te hebben. “We zijn een hecht team. In de acute zorg ben je op elkaar aangewezen en moet je elkaar blind kunnen vertrouwen. In het team bespreken we voor elke dienst hoe het met je gaat, maar rond de kerstdagen staan we hier nog uitgebreider bij stil. We hebben dan bijvoorbeeld ook extra aandacht voor de collega’s die een vervelend jaar hebben gehad of alleen zijn met de feestdagen.”

Kerstmuziek

De ziekenhuisapothekers hebben de kerstdiensten in een bepaalde volgorde verdeeld. Yvonne Dijstelbloem weet al dus al een paar jaar dat ze deze kerst weer ‘aan de beurt is’. Het is een drukke dienst waarbij ze als ziekenhuisapotheker op een dag honderden recepten van zorgverleners uit het WZA, maar ook uit de regio moet controleren en goedkeuren. Ondanks die drukte maakt ze er met de collega’s van de Apotheek een feestelijke dienst van. “We lunchen samen, draaien kerstmuziek en sommige collega’s dragen een kerstmuts.”

Hoewel Yvonne vaker heeft gewerkt tijdens kerst, is het dit jaar toch een bijzondere editie voor haar. “Mijn man werkt ook in het WZA, als cardioloog. Tot nu toe hebben we het zo kunnen plannen dat met kerst altijd een van ons thuis was bij de kinderen. Dit jaar is de allereerste keer dat we allebei dienst hebben en dus samen niet bij ons gezin zijn. Onze kinderen zijn 12, 14 en 16 jaar en hebben gezegd dat zij dan een kerstdiner gaan voorbereiden, dus we gaan wel proberen om ’s avonds thuis te zijn om het samen te vieren.”

Wat extra’s

Over het kerstdiner gesproken: in het WZA maakt kok Richard van den Berg dit klaar voor de patiënten en hun bezoek, dat mag mee-eten. Hij vindt het fijn om met kerst te werken omdat hij dan extra creatief kan koken. Er staat immers een speciaal kerstmenu op het programma. “We hebben echt een mooi menu bedacht. Ik vind het juist leuk dat we wat extra’s voor de patiënten kunnen doen.”

Richard is beide kerstdagen van 9 tot 5 aan het werk in de keuken van het ziekenhuis. Daarna gaat hij snel naar huis, naar zijn vrouw en twee kinderen. Staat hij daar dan weer in de keuken om het kerstdiner klaar te maken? “Nee, dan bestellen we wat. Ik wil zelf ook nog wat aan mijn kerst hebben!”