Naar hoofdinhoud Naar footer

Yvette de Jong, SEH-verpleegkundige en voorzitter Verpleegkundige staf

De Asser Courant portretteert regelmatig mensen in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Deze week: Yvette de Jong, SEH-verpleegkundige en voorzitter Verpleegkundige staf.

Wat doe je in het WZA?
“Het grootste deel van mijn tijd ben ik verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH). Daarnaast ben ik voorzitter van de Verpleegkundige staf. De Verpleegkundige staf (VS) is een groep van 7 verpleegkundigen en verzorgenden. Wij praten, denken en beslissen mee op strategisch en tactisch niveau over alle onderwerpen die te maken hebben met het werk van verpleegkundigen en verzorgenden. Zo wordt er niet alleen óver verpleegkundigen beslist, maar mét hen. De VS organiseert jaarlijks een groot symposium met lezingen en workshops voor alle verpleegkundigen van het WZA. Daarnaast houden we ons dit jaar bezig met het schrijven van een zogenoemde verpleegkundige standaard. Daarin staat beschreven hoe de verpleegkundige zorg aan elke patiënt zou moeten plaatsvinden. Daarmee kan de zorg altijd hetzelfde zijn, of ik het nu doe of een collega. Ook kijken we naar overbodige zorg: handelingen die tijd kosten, maar geen meerwaarde hebben. Bijvoorbeeld of een patiënt op dat moment wel echt een infuus of een katheter nodig heeft.”

Waarom heb je voor dit vak gekozen?
“Ik vind het contact met mensen leuk en wil graag hulp bieden als het nodig is. En dan vooral in acute situaties, want ik houd wel van hectiek en een beetje stress. Ik wil iets kunnen betekenen in spoedsituaties. Een jaar of zeven geleden ben ik gevraagd voor de Verpleegkundige staf. Ik wist toen nog helemaal niet wat het was, maar wat is het leuk! Ik ben met een heel andere kant van mijn vak bezig. Ik vind het leuk om invloed uit te kunnen oefenen op de beleidsplannen die worden gemaakt, zodat de zorg voor onze patiënten beter wordt en ondertussen het beleid voor alle verpleegkundigen werkbaar en uitvoerbaar blijft.”

Wat maakt jouw werk leuk?
“De afwisseling is leuk! Door mijn werk voor de Verpleegkundige staf sta ik niet alleen maar aan het bed. Zo zie en spreek ik weer andere collega’s in het ziekenhuis. Ook op de SEH heb ik veel afwisseling: de ene keer is er bijvoorbeeld een baby’tje, dan weer iemand van 98 jaar. Het ene moment ben ik aan het reanimeren en dan ben ik gips aan het aanleggen.”

Wat vind je leuk aan werken in het WZA?
“Het is misschien een wat voor de hand liggend antwoord, maar ik vind het kleinschalige leuk. Het is hier echt ‘ons kent ons’. Iedereen begroet elkaar op de gang. Ja, het is een heel vriendelijk ziekenhuis.”

Hoe zie je jouw toekomst in het WZA voor je?
“Dit jaar is mijn 12½-jarig jubileum als verpleegkundige. Ik werk al sinds mijn afstuderen in het WZA en het is echt mijn plek. Maar ik weet niet of ik hier tot aan mijn pensioen blijf. Misschien wil ik wel een heel andere kant op en het management in. Of bij de ambulancezorg werken. Als ze me morgen zouden bellen om op de traumahelikopter te werken, dan ga ik ervoor! Maar daar kom je niet zomaar bij zonder allerlei extra opleidingen. Ik heb wel eens een dagje meegevlogen en was toen de hele dag blij! Maar voor nu zit ik prima in het WZA.”