Naar hoofdinhoud Naar footer

Ontwikkelmodel

Werken aan je toekomst − dat doe je voor je patiënt én voor jezelf!


Je hebt er vast al iets over gehoord. In de toekomst ziet de zorg er anders uit dan vandaag. Patiënten worden ouder. Chronische en psychische ziektes komen steeds vaker voor. We werken met meer techniek. De zorgvragen worden ingewikkelder. Dat alles zorgt ervoor dat jouw taak als verpleegkundige verandert en dat je andere vaardigheden nodig hebt.

Verantwoordelijkheid nemen

Het WZA streeft naar een professioneel bewuste en bekwaam handelende verpleegkundige beroepsgroep die verantwoordelijkheid neemt en de ruimte krijgt om zo een optimale bijdrage te kunnen leveren aan kwaliteit en veiligheid van zorg.

Ontwikkelingsplan

Daarvoor gebruikt het WZA het ontwikkelmodel. Ieder jaar vullen alle verpleegkundigen dit online model in, gebaseerd op de zeven CanMEDS-rollen. Na een gesprek met je leidinggevende stel je zelf je eigen ontwikkelingsplan op. Het WZA stelt budget beschikbaar waardoor je jezelf kunt ontwikkelen.

Robin Jansen, verpleegkundige B2

“We zijn veel meer oog en oor van de arts dan vroeger”

“Verpleegkundigen moeten professionaliseren om mee te kunnen met de veranderingen in zorgland. We zijn veel meer oog en oor van de arts dan vroeger. Het mooie van het ontwikkelmodel vind ik dat ik zelf kan bepalen wat ik nodig heb om me verder te ontwikkelen. Dat motiveert mij veel meer dan wanneer van bovenaf wordt opgelegd dat iedereen die-of-die cursus moet doen. Het ontwikkelmodel laat zien waar ík goed en minder goed in ben, en in overleg met mijn leidinggevende bepaal ik ook zelf waar ik me in wil ontwikkelen. De een doet dan bijvoorbeeld een cursus evidence based practice en de ander een cursus ethiek. Zo vullen teamleden elkaar aan. Ieders persoonlijke ontwikkeling maakt zo het hele team sterker.”