Naar hoofdinhoud Naar footer

“Ik ben er voor het kind”

Elke paar jaar begint kinderarts Gieneke Gonera iets nieuws. Na een obesitaspoli voor kinderen kwam er een poeppoli, een alcoholpoli, een buikpijnpoli en een coeliakiepoli. Ook introduceerde ze hypnotherapie en comfort talk op de polikliniek Kindergeneeskunde. “En ik heb nog ideeën genoeg!”, lacht Gieneke, die buiten het UMCG de enige kinderarts in Noord-Nederland is met een specialisatie in maag-darm-leverziekten.

Dat ze een beschouwend vak zocht met veel afwisseling, was vanaf het begin van haar studie Geneeskunde duidelijk voor Gieneke Gonera (1965). “Daarom overwoog ik in eerste instantie interne, kinder- of huisartsengeneeskunde.”

Persoonlijk contact

Tijdens haar coschappen koos ze uiteindelijk voor kindergeneeskunde. “Als kinderarts heb ik te maken met allerlei ziektebeelden en met allerlei leeftijden”, verklaart ze haar keuze. “Van heel jonge prematuren tot pubers. Zeker in een kleiner ziekenhuis als het WZA heb ik daarnaast langdurig contact met de patiëntjes en hun ouders, sommigen zie ik jaren achtereen. Dan ken ik ook de broertjes en zusjes, en weet ik hoe de juf op school heet.” Dat persoonlijke contact is niet alleen leuk maar ook noodzakelijk, vindt Gieneke. “Als je van jongs af aan een dieet moet volgen of medicijnen moet nemen, begin je dat in je puberteit wel zat te worden. Dan ga je smokkelen. Als arts moet ik dat weten want het is mijn rol om zo’n jongere mee te nemen in de risico’s ervan. Door de vertrouwensband durft een puber, wanneer de ouders de spreekkamer even verlaten, bij mij op te biechten: ik heb wél gerookt! Nee, dat verklap ik natuurlijk niet aan de ouders. Ik ben er voor het kind.”

Onbegrepen buikpijn

In de loop der jaren is Gieneke al veel nieuwe initiatieven gestart. Sommige daarvan hebben te maken met haar superspecialisatie in maag-darm-leverziekten bij kinderen, zoals de poeppoli, de buikpijnpoli en de coeliakiepoli. Daarnaast introduceerde ze onder meer hypnotherapie in het WZA, voor kinderen met chronische buikklachten. “Ik was eerst sceptisch maar toen ik het uitprobeerde: fantastisch! Een jongen die al weken thuis zat met onbegrepen buikpijn, kon na drie hypnosebehandelingen weer naar school. Zo leer je steeds iets nieuws.”
Is Gieneke veranderd in de ruim twintig jaar dat ze arts is? “Ik ben minder snel met recepten uitschrijven en aanvullend onderzoek doen”, zegt ze. “Dat komt door levenservaring. En héél veel kinderen en ouders zien.”

Gieneke Gonera, kinderarts - foto Sake Elzinga (c)