Naar hoofdinhoud Naar footer

Het verschil tussen nee en ja

Een vakidioot? Nee, zo ziet KNO-arts Ranny van Weissenbruch (1962) zichzelf niet. “Een vakidioot verdiept zich in één onderwerp. Ik ben juist heel breed bezig.” Een wellicht bovengemiddelde passie kan hem echter niet ontzegd worden. “Je kunt elk vak mooi maken door er actief mee bezig te zijn.”

“Alle nieuwe dingen zijn mooi”, zegt Ranny van Weissenbruch nuchter. “Nieuwe auto’s, nieuwe computers… Maar je weet pas écht hoe mooi je vak is als je er langer mee bezig bent. Het vak ontwikkelt zich, maar ik zorg ook zélf dat het verandert. Bijvoorbeeld door veel internationale vakliteratuur te lezen en regelmatig naar het buitenland te reizen om van vakbroeders te leren. Daar maak ik bewust tijd voor vrij.”
“Je kunt het vak bedrijven en klaar”, vervolgt hij, “maar dat heb ik nooit gedaan. Ik heb altijd uiteenlopende dingen gedaan. Dat houdt me wakker! Natuurlijk word je steeds beter als je iets vaker doet, maar té vaak zorgt voor verveling. Mijn stelling: als je toekomt aan differentiatie, bewijst dat dat je de basis voldoende beheerst.”

Drie thema’s

De weke delen van de neus zijn Ranny’s eerste en oudste thema. Zijn tweede thema is de integrale behandeling van allergie. “Vroeger zei men dat immunotherapie niet kán werken”, blikt hij terug, “nu is het evidence based. Het WZA is een van de weinige ziekenhuizen die toestemming heeft om de huismijt- en de graspollensmelttablet te verstrekken. Dat zegt genoeg!” Endoscopische neusbijholtechirurgie is Ranny’s derde thema. ‘Met een TomTom de neus in’, kopten we destijds over deze toen nieuwe techniek, die Van Weissenbruch in Assen introduceerde. 

Samenwerking

“Door mijn eigen enthousiasme kan ik anderen vaak óók enthousiast maken”, zegt Ranny tot slot. “Dat is handig, want ik werk liever niet geïsoleerd. Ook het werken met collega’s op de poli is voor mij waardevol. Daarbij helpt het als mensen niet bij voorbaat nee zeggen op voorstellen of ideeën. ‘Ja’ geeft mogelijkheden. Kijk, jij vroeg me voor dit interview, ik zei ja, en nu zitten we hier. Dat is het verschil tussen nee en ja, snap je?”

KNO-arts Ranny van Weissenbruch - foto Sake Elzinga (c)