Naar hoofdinhoud Naar footer

“Ik werk graag met mijn handen”

Als jong meisje wist Roberta Manzat al dat ze dokter wilde worden, haar fascinatie voor gastro-enterologie kwam echter pas later. “Ik houd ervan om mensen te helpen, levens te redden. Die passie moet je hebben als arts.” Begin 2018 emigreerde ze met haar gezin uit Roemenië naar Nederland.

In Roemenië werkte Roberta Manzat als assistent-professor aan de faculteit Geneeskunde in de stad Cluj-Napoca en sinds 2011 ook als maag-darm-leverarts. Waarom deze emigratie? "Een beter leven voor onze kinderen", antwoordt ze oprecht. “Mijn man wilde altijd al naar het buitenland, Denemarken of liefst Nederland. Na de geboorte van onze jongste hebben we de knoop doorgehakt." In een halfjaar tijd leerde Roberta Nederlands spreken (na de grote verhuizing begin 2018 studeerde zij zelfs tien uur per dag via een intensieve cursus), ze slaagde met glans voor haar taaltoets, en direct daarna startte ze officieel in het WZA.

Van a tot z betrokken

Tweemaal eerder studeerde Roberta een periode in de lage landen. "Hier in Nederland heb ik zelfs de beslissing genomen om MDL-arts te worden! In 2003 had ik namelijk een studiebeurs bij het AMC in Amsterdam. Mijn supervisor, een maag-darm-leverarts, zei tegen mij: jij móét MDL-arts worden! Dat had hij goed gezien. Ik werk graag met mijn handen maar ik houd er ook van om met patiënten te praten en vooral om goed naar ze te luisteren, dat is heel belangrijk. Deze beide aspecten zitten in mijn vak. Ik heb veel patiëntcontacten, alle onderzoeken om de diagnose te stellen doe ik zelf en daarna ga ik ook zelf behandelen. Zo ben ik echt van a tot z bij de patiënt betrokken."

Leven redden

"De gastro-enterologie is nog steeds in ontwikkeling”, vertelt Roberta. “Bijvoorbeeld rond de behandeling van chronische darmontstekingen als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Daarnaast zijn er ontwikkelingen op het gebied van endoscopische interventies in combinatie met microchirurgie. Dat is heel interessant.”
Ze vervolgt: “Als arts moet je passie hebben! Vanaf mijn twaalfde jaar wilde ik al dokter worden. Ik houd ervan om mensen te helpen en levens te redden. Als ik besef dat ik wellicht een kwaadaardige ziekte heb kunnen voorkomen door vroegtijdig poliepen in de darm te behandelen, geeft me dat een heel goed gevoel." 

MDL-arts Roberta Manzat - (c) Sake Elzinga