Spoedarts Tahir Housein is al jaren een enthousiast pleitbezorger van de spoedecho. Sinds 2020 moeten alle SEH-artsen gecertificeerd zijn in het toepassen van spoedechografie. In het WZA was dat al het geval – mede dankzij Tahir Housein. 

“Het is een simpele techniek, maar je kunt er heel veel mee,“ vertelt Tahir Housein. “Met echografie kun je bepaalde ernstige ziekten snel vaststellen. Een aneurysma in de buik, inwendige bloedingen en een klaplong bij trauma’s, vocht in het hartzakje, een ontsteking van de galblaas, uitzetting van de nieren bij verstopping van de urineleiders, een blindedarmontsteking. Ook oorzaken van shock en sepsis zijn met een echo te achterhalen. Bovendien kun je een echo goed gebruiken om procedures veilig uit te voeren, zoals vocht uit een holte te halen, of om veilig een lijn in te brengen in de aders.” De aandoeningen die Tahir noemt zijn ook op te sporen met een CT-scan, maar een echo heeft duidelijk zijn voorkeur. “Om te beginnen is een CT-scan duur. Een CT moet worden beoordeeld door een radioloog, die niet altijd meteen beschikbaar is. Echografie is goedkoop en snel. Bovendien is het veilig, er komt geen straling aan te pas, waardoor het ook geschikt is voor zwangere vrouwen en kinderen. Je hoeft niet te wachten op de uitslag; die is direct beschikbaar.”

WZA liep voorop

De spoedecho bestaat nog niet zo lang. Tahir: “Vroeger gebruikte alleen de radioloog, cardioloog en gynaecoloog een echoapparaat, maar sinds 1990 in Amerika en sinds 2010 in Nederland gebeurt dat steeds vaker ook door andere medisch specialisten, waaronder de SEH-artsen. Het WZA liep voorop; het was een van de eerste Nederlandse ziekenhuizen met een echo op de SEH.” Tahir heeft verschillende cursussen in spoedechografie en de masteropleiding in algemene echografie in Engeland gevolgd. Inmiddels heeft hij ook de andere vier SEH-artsen enthousiast weten te krijgen voor de spoedecho. Een voor een worden ze door hem begeleid bij het behalen van het certificaat in spoedechografie. Zijn rol als opleider beperkt zich niet tot het WZA. Tahir treedt ook op als supervisor bij cursussen voor SEH-artsen georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. De beroepsvereniging heeft gesteld dat vanaf 2020 alle SEH-artsen gecertificeerd moeten zijn in het toepassen van spoedechografie.

Aanvullend onderzoek

Komen de SEH-artsen daarmee niet op het terrein van de radioloog? “In sommige ziekenhuizen is er nog wel weerstand tegen het gebruik van de echo op de SEH,” geeft Tahir toe. “De radiologen vragen zich af of de kwaliteit van de echografie wel is gewaarborgd. Maar met SEH-artsen die specifiek zijn opgeleid in spoedecho moet dat geen punt meer zijn. De spoedecho is geen vervanging van het onderzoek door radiologen, gynaecologen of cardiologen. Het gaat om aanvullend onderzoek dat antwoord moet geven op een specifieke vraag. En daarvoor is het echt een onmisbare tool.”

 

Housein, foto Sake Elzinga

SEH-arts Tahir Housein - foto Sake Elzinga (c)