Basaalcelcarcinoom

Behandeling van de meest voorkomende huidkankersoort

 • Specialisme of afdeling Dermatologie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 15

In het kort

Een basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Meestal komt het door te veel zon. Als uw huid verbrand is geweest door de zon of wanneer u als kind veel in de zon bent geweest, loopt u extra risico.

Een basaalcelcarcinoom is een glanzend huidkleurig of lichtbruin gezwel­letje dat heel langzaam groter wordt. Op een gegeven moment ontstaat er een wondje dat niet geneest. Meestal doet het geen pijn. Het komt vooral voor in het gezicht. Soms ook op de borst en de rug. Een basaalcelcarcinoom is door de dermatoloog goed te behandelen.

Basaalcelcarcinoom

Hoe ontstaat een basaalcelcarcinoom?

Teveel zonlicht (ultraviolette straling) is de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van huidkanker. Ons lichaam is opgebouwd uit cellen. Voortdurend worden er nieuwe cellen aangemaakt. Elke cel bevat erfelijk materiaal (DNA) dat ervoor zorgt dat de celdeling goed verloopt. Door overmatig zonlicht kan het DNA beschadigen. Er ontstaat dan een kwaadaardige cel, die ongecontroleerd begint te groeien. Na verloop van tijd ontstaat huidkanker. 

Factoren die een rol spelen

Het risico om huidkanker te krijgen is extra groot: 

 • Bij overmatig veel zonlicht in de kinderjaren.
 • Als iemand vaak is verbrand door de zon, bijvoorbeeld in de vakantie.
 • Bij iemand met een lichte huidskleur. 

Hoe ziet een basaalcelcarcinoom eruit?

Bij een basaalcelcarcinoom ontstaat een roze, huidkleurige of lichtbruin gezwelletje, dat heel langzaam groter wordt. Het ziet er vaak wat glazig en glanzend uit. Op den duur gaat het gezwelletje kapot en ontstaat er een wondje dat geneest. Het jeukt niet en doet ook geen pijn. 

Een basaalcelcarcinoom is goed te herkennen. De dermatoloog neemt meestal wel een stukje huid weg (biopt) voor microscopisch onderzoek. Als het gezwelletje nog erg klein is, kan de dermatoloog besluiten het helemaal weg te halen. Het weefsel wordt daarna alsnog onderzocht.  

Vooruitzichten

Basaalcelcarcinomen zaaien niet uit. Vrijwel niemand zal aan deze vorm van huidkanker overlijden. Toch is het belangrijk om ze te behandelen, want ze genezen niet vanzelf. En worden wel groter.

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om een basaalcelcarcinoom te behandelen. Meestal wordt een basaalcelcarcinoom onder plaatselijke verdoving operatief verwijderd. De dermatoloog doet z'n best om de wond zo mooi mogelijk te laten genezen.

 • Soms wordt op de plek waar huid is weggesneden, een ander stukje huid geschoven (een plastiek).
 • Bij bevriezing worden de kankercellen onder plaatselijke verdoving met vloeibare stikstof gedood.
 • Bij fotodynamische therapie wordt het carcinoom inge­smeerd met een crème die de kankercellen gevoeliger maakt voor licht. Daarna wordt de huid belicht met een speciale lamp. De kankercellen sterven.
 • De huid kan worden bestraald (radiotherapie).
 • Het is mogelijk om het basaalcelcarcinoom onder plaatselijke verdoving af te schrapen met een scherp instrument (curettage) en vervolgens weg te branden (coagulatie). Dit wordt een aantal keren herhaald.
 • De huid kan worden ingesmeerd met een zalf die de kankercellen doodt (bijvoorbeeld fluororacil of imiquimod). Het duurt enige tijd voordat deze behandeling effect heeft.
 • Een speciale operatietechniek is de Mohs-techniek. Hierbij haalt de derma­toloog het gezwel laagje voor laagje weg. Van elk laagje wordt tijdens de behandeling meteen onder de microscoop bekeken of er nog kankercellen in zitten. Dit wordt herhaald totdat het operatiegebied geen kankercellen meer bevat. De Mohs-techniek wordt toegepast bij recidieven (carcinomen die op dezelfde plaats terugkomen) en bij gezwellen op moeilijke plaatsen met een sprieterige groeiwijze (op de neus, oor, mond en bij het oog).

In 4 tot 10% van de gevallen komt een basaalcelcarcinoom na de eerste behandeling op dezelfde plek weer terug. In ongeveer 25% van de gevallen ontstaat er ergens anders op de huid een basaalcelcarcinoom. Na een behandeling van een basaalcelcarcinoom blijft u vaak (enkele) jaren onder controle van de dermatoloog.

Adviezen

Om de kans op een (nieuw) basaalcelcarcinoom zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat u niet te veel in de zon zit en niet verbrandt.

 • Blijf tussen 11.00 en 15.00 uur in de schaduw.
 • Draag een pet of hoed in de zon. Bedek uw bovenlijf met een shirt.
 • Gebruik een anti-zonnebrandmiddel met een hoge be­schermingsfactor.
 • Vergeet vooral niet om uw neus en oren goed in te smeren met een anti-zonnebrandmiddel.
 • Ook met een anti-zonnebrandmiddel is het niet goed om lang in de zon te zitten.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Dermatologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 15.

derma07 - augustus 2023