Buikgriep bij kinderen

In het kort

Buikgriep gaat meestal vanzelf weer over. Het is belangrijk uw kind gewoon te laten eten en drinken. Als uw kind ernstige buikgriep heeft, bestaat de kans dat het uitgedroogd raakt. Dan moet het voor behandeling naar het ziekenhuis, waar het door een slangetje via de neus extra vocht krijgt toegediend. Meestal kan het kind na een nachtje weer naar huis.

Wat is het?

Een kind met buikgriep kan last hebben van misselijkheid, buikpijn, braken en diarree. De oorzaak is meestal een infectie van de maag of darmen door een virus. Soms wordt de infectie veroorzaakt door een bacterie of een parasiet.

Adviezen voor thuis

Géén medicijnen

Buikgriep gaat bijna altijd vanzelf over. Medicijnen zijn niet nodig en zelfs af te raden. Antibiotica hebben geen effect. Middelen tegen braken of diarree zijn riskant, omdat dan niet goed meer is te zien hoe ziek uw kind echt is. Daardoor loopt u de kans te laat naar een huisarts te gaan.

Eten en drinken

Als er geen uitdrogingsverschijnselen zijn, kan uw kind gewoon eten en drinken. Het is wel aan te raden om baby’s wat vaker (iedere drie uur) borstvoeding of flesvoeding te geven. Voor oudere kinderen geldt dat ze producten met veel vet of suiker beter kunnen vermijden, omdat deze moeilijk te verteren zijn. Het heeft geen zin om minder melkproducten te gebruiken of een ‘stoppend dieet’ te volgen.

Voor wat extra vocht is ORS nuttig. Dit is een vloeistof met suiker en zouten. De samenstelling is precies zo, dat het vocht snel in het lichaam wordt opgenomen. Daarom is het belangrijk om er geen Roosvicee of Diksap aan toe te voegen.

Hygiëne

Om verspreiding van buikgriep te voorkomen, is hygiëne van groot belang. Daarbij gaat het vooral om handen wassen voor het (klaarmaken van) eten en drinken en na een toiletgang of het verschonen van een luier. Ook na het aanraken van afval, vuile was of huisdieren, of na snuiten of niezen is het nodig om handen te wassen. Let goed op de nagels en de ruimte tussen de vingers. Daarna goed afspoelen en drogen met een schone handdoek.

Wanneer naar de huisarts?

Soms is het nodig dat uw kind met buikgriep naar de huisarts gaat. Dit is het geval als uw kind last heeft van:

 • bloed in diarree of braaksel;
 • hevige buikpijn of buikpijn in aanvallen;
 • koorts hoger dan 39° C of langer dan drie dagen hoger dan 38,5° C;
 • uitdroging (een droge mond, huilen zonder tranen of minder plassen dan eenmaal in de zes uur);
 • sufheid of een verminderd reactievermogen.

De huisarts doet onderzoek en geeft adviezen.

Naar het ziekenhuis

Als uw kind uitdrogingsverschijnselen vertoont doordat het niet wil drinken of alles direct weer uitbraakt, kan de huisarts het nodig vinden dat het wordt opgenomen in het ziekenhuis. Daar bekijkt een kinderarts hoe ernstig de uitdroging is.

Vocht toedienen

Als een ziekenhuisopname nodig is, gaat uw kind naar de kinderafdeling voor een vochtaanvullende behandeling (ORS). Om het vochttekort aan te vullen, wordt via een maagsonde (een slangetje dat via de neus naar de maag gaat) vier tot zes uur lang vocht toegediend. Daarna blijft uw kind nog twee uur op de kinderafdeling ter observatie. In principe mag uw kind daarna weer naar huis.

Bij een ernstige buikgriep kan het nodig zijn dat een kind nog wat langer in het ziekenhuis blijft. Ouders beslissen samen met de kinderarts of een kind mee naar huis kan. Als een kind 's avonds nog niet fit genoeg is om naar huis te kunnen, moet het in ieder geval een nacht blijven.

Thuis verder herstellen

Bij een gemiddelde buikgriep herstellen kinderen goed door de vochttoediening in het ziekenhuis en kunnen ze thuis verder uitzieken. Houdt u er rekening mee dat het nog ruim een week kan duren voordat uw kind weer helemaal beter is.

De eerste 24 uur na ontslag uit het ziekenhuis kunt u bellen naar de polikliniek Kindergeneeskunde als u zich zorgen maakt over uw kind of nog vragen hebt. De polikliniek Kindergeneeskunde is te bereiken tussen 8.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 52 30. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de kinderafdeling, telefoonnummer (0592) 32 57 86 / 32 53 52.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

kine41 - maart 2015