Darmoperatie

In het kort

Tijdens een darmoperatie haalt de chirurg het zieke weefsel weg. Als dat nodig is, krijgt u een stoma. We werken volgens de ERAS-methode, zodat u na de operatie zo goed mogelijk herstelt. Er is veel aandacht voor de juiste pijnbestrijding, u gaat zo gauw mogelijk weer bewegen en begint ook zo snel mogelijk met drinken en eten. Meestal kunt u de vierde dag na de operatie weer naar huis. Rondom de operatie kunt u begeleiding krijgen via het programma OK-Connect in de Thuismeten-app.

Voorbereiding thuis

Goede conditie

Het is belangrijk dat u in zo goed mogelijke conditie aan de operatie begint. Houd uw gewicht in de gaten door uzelf van tijd tot tijd te wegen. Gezonde voeding zorgt ervoor dat u zich fitter voelt en dat u na de operatie beter herstelt. Ook is het goed voor uw conditie om regelmatig te wandelen.

Als u rookt, probeer dan een paar weken voor de operatie te stoppen.

Thuismeten-app

Met het programma OK-Connect in de Thuismeten-app kunnen we u vóór, tijdens en ná de ziekenhuisopname begeleiden. Via deze app krijgt u bijvoorbeeld handige informatie over de voorbereiding op uw operatie. Ook doet u voor en na de ingreep metingen en vult u vragen in. Deze informatie wordt veilig gedeeld met uw zorgverlener.

De Thuismeten-app kunt u downloaden via de App Store of de Play Store. Uw e-mailadres en 06-nummer moeten wel bij ons bekend zijn, zodat wij u hiervoor kunnen aanmelden.

Eten, drinken en laxeren

Dag vóór de operatie

 • Gebruik géén alcohol.
 • Eventuele medicijnen kunt u zo nodig innemen met een slokje water.
 • Verdeeld over de dag drinkt u 4 flesjes PreOp. Dit is een helder drankje met citroensmaak. Het drinken van PreOp heeft een positief effect op het herstel na de operatie. Het geeft extra energie. 
 • Wordt u geopereerd aan het laatste stuk van uw darm? 
  • Neem een laxeermiddel:

                dosis 1 zakje opgelost in 500 ml water, in 1 uur opdrinken.     
                dosis 2 (zakje A+B) opgelost in 500 ml water, in 1 uur opdrinken.

U kunt de dag voor de operatie gewoon eten en drinken. Als u wordt geopereerd aan het laatste stuk van de darm, mag u vanaf 14.00 uur alleen nog maar vloeibaar voedsel nemen

Dag van de operatie

 • U mag niets eten vanaf 24.00 uur de avond voor de operatie tot aan de operatie.
 • Eventuele medicijnen kunt u zo nodig innemen met een slokje water.
 • Als ontbijt drinkt u tot uiterlijk 2 uur vóór de operatie 2 flesjes PreOp. Verder mag u niets drinken. 

Hulp thuis na de operatie

De eerste dagen na de operatie moet u het kalm aan doen. Daarom raden we u aan vóór uw opname af te spreken dat iemand (uw partner, een familielid of vriend) u komt helpen. 

Voorbereiding in het ziekenhuis

Slaaptablet of kalmeringstablet

Als u erg zenuwachtig bent voor de operatie, kunt u een slaaptablet of kalmeringstablet krijgen, maar dit gebeurt niet standaard. Als u een slaaptablet of kalmeringstablet inneemt terwijl u het niet gewend bent, is de kans namelijk groot dat u na de operatie erg suf bent en daardoor meer moeite hebt met eten, drinken en bewegen. Bent u het gewend om slaaptabletten of kalmeringstabletten te gebruiken, dan mag u deze voor de operatie ook innemen.

Infuus

Vlak voor de operatie krijgt u een infuus in uw arm, zodat u voldoende vocht binnenkrijgt. Het infuus wordt afgekoppeld op de uitslaapkamer, het infuusnaaldje blijft zitten tot de volgende dag.

De operatie

Verdoving

De operatie vindt plaats onder narcose (volledige verdoving). Tijdens de operatie bent u dan buiten bewustzijn. Tijdens uw afspraak op de poli Anesthesiologie krijgt u van de anesthesioloog uitleg over de verdoving.

Operatie

Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het zieke weefsel. Het weggenomen weefsel wordt onderzocht op een laboratorium.

Een stoma

Als de ontlasting na de operatie niet meer via de darm het lichaam kan verlaten, wordt er tijdens de operatie een stoma aangelegd. Dit is een opening in de buik­wand waardoor de ontlasting naar buiten kan.

Komt u in aanmerking voor een stoma, dan bespreekt de darmchirurg of verpleegkundig specialist dit voor de operatie met u. 

Voor uw vertrek uit het ziekenhuis leert u hoe u uw stoma kunt verzorgen.

Na de operatie

Pijnbestrijding

Om na de operatie snel te kunnen herstellen, is goede pijnbestrijding belangrijk. Tijdens de operatie krijgt u een katheter (slangetje) in uw buik waardoor u na de operatie pijnstillende middelen kunt krijgen. Op deze manier kan de pijn heel gericht kan worden bestreden, precies in het gebied waar u geopereerd bent. Ook krijgt u 4 maal per dag paracetamol. Tijdens uw opname contoleren we regelmatig of u voldoende pijnstillers krijgt. Zo nodig kunt u dan nog extra pijnstillers krijgen. U blijft paracetamol gebruiken totdat u weer naar huis gaat. Ook als u geen pijn voelt, is het toch belangrijk om de tabletten paracetamol in de voorgeschreven dosis in te nemen.

Eten en drinken

Als u na de operatie terugkomt op de verpleegafdeling, mag u meteen weer eten en drinken. Alleen als u misselijk bent, hoeft u dat niet. Uit voorzorg krijgt u aan het einde van de operatie een middel tegen misselijkheid. 

Bewegen na de operatie

Na de operatie moet u zo snel mogelijk weer gaan bewegen. U krijgt dan veel minder snel trombose, uw spierkracht gaat minder achteruit en u ademt ook beter door. Door een betere ademhaling hebt u minder snel een luchtweginfectie en de operatiewond geneest sneller. De dag van de operatie kunt u al op de rand van uw bed zitten en als het lukt, mag u in een stoel zitten en rondlopen. Het bewegen wordt per dag uitgebreid. De eerste keren dat u uit bed gaat, krijgt u begeleiding van een verpleegkundige of een fysiotherapeut.

Plassen

Er wordt regelmatig gecontroleerd of u goed kunt plassen na de operatie.

Laxeermiddelen na de operatie

Als het nodig is, krijgt u na de operatie een laxeermiddel om de darmwerking te bevorderen.

Naar huis

Waarschijnlijk kunt u de tweede of derde dag na de operatie weer naar huis. Als u thuiszorg nodig hebt, komt er tijdens uw opname een transferverpleegkundige bij u langs om dit met u te regelen.

Weer thuis

Telefonische controle

Kort na uw ontslag uit het ziekenhuis belt de gespecialiseerd verpleegkundige of de stomaverpleegkundige u thuis op om te horen hoe het met u gaat.

Rustig aan

De eerste dagen thuis moet u het rustig aan doen. Het is dan prettig als u iemand bij u hebt die voor u kan zorgen.

Contact opnemen

Neem contact op met het ziekenhuis:

 • Als u meer dan 38,5° koorts hebt. Neem iedere ochtend en avond uw temperatuur op, totdat u voor controle naar de chirurg gaat.
 • Als u plotseling buikpijn hebt.
 • Als u geen zin hebt in eten en drinken.
 • Als u moet overgeven.
 • Als de operatiewond open gaat of als u veel vocht verliest uit de wond.

U kunt de gespecialiseerd verpleegkundige of stomaverpleegkundigen bellen. Zij zijn bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur op telefoonnummer (0592) 32 55 49.

Buiten deze tijden kunt u bellen naar verpleegafdeling B2, telefoonnummer (0592) 32 55 32.

 

 

Controleafspraak

Ongeveer 10 dagen na uw operatie hebt u een afspraak op de polikliniek Chirurgie. De darmchirurg bespreekt dan de uitslag van het weefselonderzoek met u. Ook worden de hechtingen verwijderd. 

Vragen?

Voor en na de operatie komen er misschien allerlei vragen bij u op.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Chirurgie. Deze is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

 

chiru23 - februari 2023