Dotterbehandeling

  • Specialisme of afdeling Vaatchirurgie
  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

In het kort

Als medicijnen onvoldoende helpen bij een bloedvatvernauwing, kan een dotterbehandeling nodig zijn. In het WZA worden alleen dotterbehandelingen gedaan bij een vernauwing in een beenslagader. Voor een dotterbehandeling bij een vernauwing in de kransslagaders rond het hart gaat u naar een van de gespecialiseerde centra in Enschede, Zwolle, Groningen of Emmen. 

Wanneer u een vernauwing in een bloedvat hebt en dit niet opgelost kan worden met medicijnen, kan het zijn dat u een dotterbehandeling krijgt.

In het WZA worden alleen dotterbehandelingen uitgevoerd voor vernauwingen in de beenslagaders. Met dotteren gaat er via een slagader in de lies een dunne draad naar de vernauwing in het bloedvat. Over de draad schuift de radioloog een ballonnetje naar de plek van de vernauwing. Daar wordt het ballonnetje opgeblazen. Dit wordt een aantal keren herhaald totdat het bloedvat wijd genoeg is en niet meer terugveert.

Vaak plaatst de radioloog ook een stent. Dit is een soort metalen veertje (het lijkt op een veertje uit een balpen). Een stent zorgt voor extra ondersteuning van de vaatwand zodat het bloedvat na het dotteren niet terugveert. De stent wordt met behulp van de ballonkatheter in het bloedvat geplaatst. Als de katheter wordt verwijderd, blijft de stent achter. 

Voor dotterbehandelingen vanwege een vernauwing in de kransslagaders rond het hart wordt u verwezen naar gespecialiseerde centra in Enschede, Zwolle, Groningen of Emmen. U wordt in Assen voorbereid op de operatie en komt na afloop bij ons terug voor revalidatie en herstel. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de hartstichting.