Epifysiodese

Het afremmen van de groei

 • Specialisme of afdeling Orthopedie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Lijkt het erop dat je veel langer gaat worden dan de meeste mensen? Dan is het mogelijk om daar met een operatie wat aan te doen.
Boven en onder je knie zitten twee belangrijke groeischijven. Hier komt het grootste deel van de lengtegroei van je benen vandaan. Een arts kan deze groeischijven uitschakelen, waardoor de groei in je benen remt.

De operatie duurt ongeveer een half uur. Na een dag (soms twee dagen) mag je weer naar huis. Je moet dan nog wel zo'n vier weken op krukken lopen.

Voorbereiding

Als de kans groot is dat je erg lang wordt, is het mogelijk om met een operatie de groei af te remmen. Zo’n operatie heet een epifysiodese. Uit een gezamenlijk onderzoek van het WZA, het UMCG en het Maxima Medisch Centrum is gebleken dat dit een veilige en effectieve operatie is. Een kinderarts heeft bij jou vastgesteld hoeveel je waarschijnlijk nog gaat groeien. Iets minder dan de helft van die groei kan met deze operatie worden voorkomen. De meeste groei komt dan nog uit je rug.

Lengte

Om in aanmerking te komen voor een epifysiodese moet je een bepaalde lengtevoorspelling hebben. De operatie wordt alleen gedaan bij:

 • Jongens met een lengtevoorspelling van 205 centimeter of langer.
 • Meisjes met een lengtevoorspelling van 190 centimeter of langer.

De kinderarts kan een goede lengtevoorspelling doen als een jongen ongeveer 180-185 centimeter is en een meisje ongeveer 170-175 centimeter is. Dit zijn goede lengtes om een operatie in te plannen. Zo blijft de verhouding tussen je rug en je benen goed en is de winst het grootst.

Opname

Meestal word je op de dag van de operatie opgenomen. Het is belangrijk dat je dan nuchter bent. Dit betekent dat je niet gegeten of gedronken hebt, anders kan de operatie niet doorgaan. Als je op de afdeling komt, heb je eerst een gesprek met de verpleegkundige. Zij geeft je ook vast wat medicijnen, zodat je minder pijn hebt na de operatie. Als je meer wil weten over de opname, kijk dan bij opname. 

Al eerder heb je een gesprek gehad met de anesthesioloog (de dokter die ervoor zorgt dat je slaapt tijdens de operatie). Met hem heb je afgesproken hoe hij jou in slaap gaat brengen voor de operatie. Zie ook de informatie over de narcose. 

De operatie

Kort voor de operatie ga je naar de voorbereidingskamer. Hier krijg je een infuus. Daarna ga je in je bed naar de operatiekamer. De operatie wordt gedaan door de orthopedisch chirurg. Hij is hierin gespecialiseerd. 

Groeischijven

Boven en onder je knie zitten groeischijven. Hier komt de meeste groei in je benen vandaan. Deze groeischijven zijn het belangrijkst voor je lengte en daarom beschadigt de arts juist deze groeischijven tijdens de operatie. Op de plaats waar de groeischijven beschadigd zijn, groeit binnen een paar weken normaal bot. Heel soms haalt de orthopeed de groeischijf van het kuitbeen ook weg.

De operatie en narcose

Op de operatiekamer brengt de anesthesioloog je in slaap (narcose). Hierdoor merk je niks van de operatie. Eén van je ouders mag bij jou blijven totdat je slaapt. De operatie duurt maar kort: ongeveer een halfuur.

Na de operatie ga je naar de uitslaapkamer. Hier mag één van je ouders weer bij je komen. Als je goed wakker bent, mag je weer terug naar de verpleegafdeling. 

Na de operatie

Na de operatie heb je roze benen, dit komt van het ontsmettingsmiddel. Er zit een drukverband om je knieën. Een drukverband is een verband met watten aan de binnenkant. Het drukverband zorgt ervoor dat je been minder dik en blauw wordt. 24 uur na de operatie haalt de verpleegkundige het drukverband van je benen. 
Soms blijven je benen een paar dagen roze. Omdat je je knieën nog niet kunt buigen en strekken, ga je op de dag van de operatie nog niet uit bed. Houd er daarom rekening mee dat je de eerste dag moet plassen op een po.

Je mag je benen trouwens wel gewoon gebruiken na de operatie. Je mag dus best oefeningetjes doen in je bed of op de rand van je bed. Om te beginnen met wandelen, moet je wachten tot een verpleegkundige of fysiotherapeut je kan begeleiden.

Littekens

Door de wondjes die de orthopedisch chirurg maakt, krijg je drie of vier littekentjes aan de binnenkant en aan de buitenkant van je knie. De littekens zijn ongeveer 1 centimeter groot. Tijdens de operatie hecht de arts de wondjes. Deze hechtingen lossen uit zichzelf op.

Fysiotherapie

Vanaf de dag na de operatie komt er twee keer per dag een fysiotherapeut bij je langs. De fysiotherapeut gaat samen met jou oefenen om je benen te buigen en te strekken en om op krukken te lopen. Ook gaat hij je helpen met traplopen op krukken. Wanneer je je goed kunt redden met krukken en je je knieën goed kunt bewegen, mag je naar huis.

Het is belangrijk dat je daarom krukken (denk om de lengte van de krukken) en goede, stevige sneakers bij je hebt.

Thuis moet je blijven oefenen met het buigen, strekken en lopen tot je knieën weer soepel zijn. De oefeningen die je thuis kunt doen, krijg je van de fysiotherapeut. Soms is het verstandig om thuis door te gaan met fysiotherapie. Dit zal de fysiotherapeut in het ziekenhuis dan aangeven.

Weer thuis

Na de operatie moet je vier weken met krukken lopen. Dit is echt nodig, omdat je groeischijven moeten herstellen. Thuis kun je last hebben van:

 • Gezwollen en stijve knieën.
 • Een beetje koorts.
 • Lekkende wondjes of een bloeduitstorting.

Hier hoef je je niet ongerust over te maken. Gaan de klachten na en paar dagen niet over, neem dan contact op met een medewerker van de poli Orthopedie.

Meestal kun je de eerste twee tot drie weken niet naar school. Fietsen is in het begin nog lastig. Zodra dit lukt, mag dit weer. Je moet dan wel voorzichtig doen met op- en afstappen. Je mag nog even niet rennen totdat je de controle-afspraak hebt gehad bij de orthopedisch chirurg.

Controle-afspraak

Negen weken na de operatie heb je een controle-afspraak bij de orthopedisch chirurg. Hij kijkt hoe het met je gaat en controleert je knieën. Er worden röntgenfoto’s gemaakt om te zien of de groeischijven al helemaal zijn verdwenen. Vanaf dat moment is het bot weer stevig genoeg en kun je alles weer doen, zoals rennen.

Complicaties

In het WZA wordt een epifysiodese ruim 70 keer per jaar gedaan. De orthopedisch chirurgen hebben ondertussen de nodige ervaring opgebouwd. 

Zoals bij iedere operatie, kunnen er door de operatie complicaties optreden. Bij elke operatie heb je kans op een infectie of trombose. Door een epifysiodese kunnen de bloedvaten, zenuwen of het kniegewricht beschadigd worden. De kans dat dit gebeurt, is heel klein.

Heel soms komt het voor dat een stukje van de groeischijf blijft werken. Hierdoor kan je een O-been of een X-been krijgen. Soms is er dan een tweede operatie nodig. Ook deze kans is heel klein, namelijk 2 op 1000.

Wij kunnen het ons voorstellen dat je bang bent dat je armen en je rug te lang lijken voor je benen, omdat we de groei in de benen stoppen. Het WZA doet deze operatie al ruim 25 jaar. In al die jaren hebben we dat niet gezien. 

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Orthopedie. Zij zijn op verschillende manieren bereikbaar:

 • Je kunt je vraag stellen via de BeterDichtbij-app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: je kan pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor jou heeft aangemaakt.
 • Je kunt bellen naar de polikliniek Orthopedie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 45.

Is het dringend?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

ortho05 - juni 2021

Jouw mening is belangrijk!

Hoe tevreden ben je over de orthopedisch chirurg en over het WZA? Het is belangrijk voor ons, en voor andere patiënten, om dit te weten. Daarom vinden wij het fijn als jij je mening wil geven op www.zorgkaartnederland.nl