Lui oog

  • Specialisme of afdeling Oogheelkunde
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen?

In het kort

Een lui oog is een oog dat zich niet normaal heeft ontwikkeld. Hoe jonger een kind is, hoe beter een lui oog te behandelen is. Als een kind ouder is dan een jaar of tien, heeft een behandeling geen zin meer. Om een lui oog weer beter te laten zien, moet het worden getraind. Dit kan onder meer door het dragen van een bril of het afplakken van een oog.

Wat is het?

Een lui oog is een oog waarbij het zicht niet goed is ontwikkeld. Een kind met een lui oog ziet alleen nog maar met het goede oog. Het luie oog is wel gezond, maar de hersenen kiezen ervoor om alleen met het goede oog te kijken.

Een lui oog kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Scheelzien
  • Een groot verschil in brilsterkte tussen beide ogen
  • Staar (troebelingen in de ooglens)
  • Een hangend ooglid
  • Of een combinatie van bovenstaande oorzaken

Behandeling

Het is belangrijk om een lui oog op een jonge leeftijd te behandelen, omdat het gezichtsvermogen dan nog in ontwikkeling is. Een behandeling die op jonge leeftijd wordt gestart en trouw wordt uitgevoerd, zorgt voor de beste resultaten.

Afhankelijk van de oorzaak van het luie oog is een behandeling mogelijk tot een leeftijd van 8 jaar en maximaal tot 12 jaar. 

Bril

De eerste stap in de behandeling van een lui oog is in veel gevallen het dragen van een bril. Die kan helpen om met beide ogen zo scherp mogelijk te zien.

Afplakken van het goede oog

Het kan zijn dat het dragen van een bril niet nodig is of onvoldoende helpt. In dat geval kan gestart worden met het afplakken van het goede oog met speciale oogpleisters. Dit is de meest effectieve manier om een lui oog te behandelen.

Door het goede oog af te plakken, wordt het luie oog gedwongen om te kijken. Hierdoor zal dit oog beter gaan zien.

Hoe lang uw kind de oogpleisters moet dragen, hangt af van de leeftijd van uw kind en het gezichtsvermogen van het luie oog. Kinderen die ouder zijn en slechter zien met het luie oog, moeten in het algemeen meer uren afplakken

Instructies

Uw kind moet het linkeroog / rechteroog ...... uur per dag afplakken met een pleister.

Draagt uw kind een bril? Dan is het belangrijk dat uw kind de bril ook draagt als het oog is afgeplakt.

Goede oog druppelen

Soms lukt het niet met afplakken, bijvoorbeeld omdat uw kind de pleister er steeds aftrekt. In plaats daarvan kunt u het goede oog druppelen met oogdruppels die de pupil verwijden. Hierdoor ziet uw kind een tijdje wazig. Ook dan moet uw kind het luie oog gebruiken.

Het gebruik van oogdruppels is niet altijd mogelijk. Ook is deze behandeling minder effectief dan het afplakken van een oog.

Begeleiding

Tijdens de behandeling van het luie oog krijgt uw kind begeleiding van een orthoptist. Om de 3 maanden heeft uw kind een controleafspraak.

De behandeling gaat door tot het luie oog weer maximaal kan zien. Dit kan meestal 1 jaar tot enkele jaren duren. 

Goed om te weten

  • Stop de behandeling niet te vroeg! De verbetering die is behaald, kan dan weer verdwijnen.
  • Als het afplakken kan worden afgebouwd, doe dit dan heel geleidelijk. De orthoptist vertelt hoe dit het beste kan. 
  • ‘Piraten-ooglappen’, zelfgemaakte oogpleisters of plakkers op de bril zijn niet geschikt om het goede oog mee af te plakken. Gebruik alleen de pleisters die de orthoptist heeft voorgeschreven.
  • Het afplakken van een oog heeft als doel om uw kind goed te laten zien met het luie oog. Deze behandeling heeft geen invloed op de brilsterkte van dat oog en verbetert ook niet de stand van het oog.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij app

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Oogheelkunde. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 85.

 

ooghe06 - juli 2023