Orchidopexie

Als zaadballetjes niet zijn ingedaald

 • Specialisme of afdeling Urologie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  4 weken

In het kort

Soms zijn zaadballetjes bij de geboorte niet ingedaald. Ze zitten dan niet in het balzakje maar in de lies. Als dit niet vanzelf goedkomt, is een operatie nodig (een orchidopexie). Van tevoren krijgt uw kind een algehele verdoving (narcose). Meestal kan uw kind dezelfde dag weer naar huis. De eerste week na de operatie kan uw kind niet naar school, de eerste vier weken kan uw kind niet fietsen of sporten. 

 

Wat is het?

Som zijn zaadballetjes (of is één van beide zaadballetjes) bij de geboorte niet ingedaald. De zaadballetjes zitten dan niet in het balzakje maar in de lies. Dit kan vanzelf weer goedkomen. Als dat niet gebeurt, is een operatie nodig. Zo'n operatie heet een orchidopexie. De eerste week na de operatie kan uw kind niet naar school. De eerste vier weken kan uw kind niet fietsen of sporten. 

 

Voorbereiding thuis

Voorafgaand aan de operatie mag uw kind een aantal uren niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u en uw kind rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

Meenemen

Vergeet niet om een ruim zittende onderbroek mee te nemen, die uw kind na de operatie aan kan. 

De operatie

Voorafgaand aan de operatie krijgt uw kind een algehele verdoving (een andere naam hiervoor is 'narcose' of 'algehele anesthesie'). Uw kind wordt hiermee tijdelijk buiten bewustzijn gebracht en voelt dus geen pijn. 

Na het toedienen van de verdoving wordt eerst een sneetje in de lies gemaakt en een sneetje in het balzakje. Daarna verplaatst de uroloog de zaadballetjes (of het zaadballetje) van de lies naar het balzakje. 

De operatie duurt ongeveer een half uur.

Na de operatie

Meestal mag uw kind dezelfde dag nog naar huis.

Voordat u naar huis gaat, is het verstandig om uw kind een ruimzittende onderbroek aan te doen.

Waar u thuis op moet letten

 • Uw kind kan een paar dagen last hebben van een pijnlijk gevoel in het wond­gebied. Om de pijn te verminderen kunt u uw kind paracetamol geven.
 • Op de dag van de operatie mag uw kind niet onder de douche. De dag erna weer wel. De eerste tien dagen mag uw kind niet in bad.
 • De eerste week mag uw kind niet naar school.
 • De eerste vier weken mag uw kind niet fietsen of sporten. Tijdens het controlebezoek aan de uroloog hoort u wanneer uw kind zijn normale activiteiten weer kan oppakken.
 • Hechtingen worden ver­wijderd tijdens het controlebezoek.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Urologie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Urologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 65.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

urolo03 - maart 2014