Orchidopexie

Als zaadballetjes niet zijn ingedaald

In het kort

Bij sommige jongens zijn de zaadballetjes (of één van beide) bij de geboorte niet ingedaald. Ze zitten dan niet in het balzakje maar in de lies. Als dit niet vanzelf goedkomt, is een operatie nodig. Deze operatie heet een orchidopexie.

De ingreep vindt plaats onder narcose. Meestal kan uw kind dezelfde dag weer naar huis. De eerste week na de operatie kan uw kind niet naar school, de eerste vier weken kan uw kind niet fietsen of sporten.

Voorbereiding

Preoperatieve spreekuur

De operatie vindt plaats onder narcose. Uw kind wordt hiermee tijdelijk buiten bewustzijn gebracht en voelt dus geen pijn. Voorafgaand aan de operatie mag uw kind een aantal uren niets eten of drinken. Ook zijn er andere dingen waarmee u en uw kind rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie. De uitleg hierover krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur. Dit is een afspraak met de anesthesioloog. U kunt samen met uw kind de uitleg bekijken die op onze website staat (Een operatie - uitleg bij een verdoving).  

Meenemen

Vergeet niet om een ruim zittende onderbroek mee te nemen, die uw kind na de operatie aan kan. 

De operatie

De operatie vindt plaats in het Chirurgisch Dagcentrum. U (ouder of verzorger) kunt tot het toedienen van de narcose bij uw kind blijven.

Na het toedienen van de narcose wordt er een sneetje in de lies gemaakt en een sneetje in de balzak. Daarna verplaatst de uroloog het zaadballetje van de lies naar het balzakje. De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen. 

De operatie duurt ongeveer een half uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat uw kind terug naar de kinderafdeling. Meestal mag uw kind dezelfde dag nog naar huis. Voordat u naar huis gaat, is het fijn om uw kind een ruim zittende onderbroek aan te doen.

Complicaties

Bij een operatie bestaat altijd het risico op complicaties zoals een infectie of een bloeding. Ook is er een zeer kleine kans op schade aan de zaadleider. Neem contact op met een medewerker van de polikliniek als u zich hierover zorgen maakt. 

Controle

U krijgt een afspraak mee voor een controle afspraak op de afdeling Urologie. Eventuele hechtingen die er nog zitten, worden dan verwijderd. 

Waar u thuis op moet letten

Uw kind mag na de operatie weer gewoon eten en drinken. Wel moet het lichaam nog wat herstellen van de narcose en de operatie. Daarom kan hij de eerste dagen wat moe en hangerig gedrag vertonen.

Uw kind moet het de eerste twee weken rustig aan doen. Niet sporten, rennen, gymmen, zwemmen of fietsen. Vaak geven kinderen zelf wel goed aan wat er wel of niet kan. 

Wondverzorging

  • Het wondgebied kan wat pijnlijk zijn. U kunt hiervoor paracetamol geven. Lees op de bijsluiter hoeveel u kunt geven.
  • Als uw kind een luier draagt, verschoon deze dan regelmatig. 
  • De dag na de operatie mag uw kind weer onder de douche, maar was de wond niet met zeep.
  • Na een week mag uw kind weer in bad, als de wondjes goed dicht zijn. 
  • De hechtingen lossen vanzelf op, deze hoeven niet verwijderd te worden.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Urologie.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw 06-nummer en e-mailadres bij ons bekend zijn. 
  • U kunt bellen naar de polikliniek Urologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 65.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

urolo03 - december 2020