Urine inleveren voor urologisch onderzoek

In het kort

Als u urine moet inleveren in verband met urologisch onderzoek, is het belangrijk dat u met een aantal dingen rekening houdt. De urine moet zo 'vers' mogelijk zijn en het urinepotje moet steriel zijn. Daarnaast zijn er instructies voor het afnemen van de urine (voor, tijdens en na het plassen).  

Voorbereiding thuis

 • Uw urine moet zo ‘vers’ mogelijk zijn. Laat dus niet te veel tijd voorbijgaan tussen het moment dat u de urine inlevert en het moment dat u hebt geplast. Of het ochtend- of middagurine is, maakt op zich dus niet uit.
 • Gebruik een steriel urinepotje om de urine in te doen. Dit kunt u krijgen op de polikliniek Urologie, bij uw apotheek of bij het afnamelaboratorium van het WZA.

Instructies vrouwen

 1. Was uw handen
 2. Maak de schede schoon met een paar vochtige doekjes. Wrijf van boven naar beneden. Gebruik ieder doekje één keer.
 3. Houd bij het plassen met één hand uw schaamlippen gespreid.
 4. Plas eerst een beetje in de toiletpot.
 5. Plas daarna in het bekertje totdat het ongeveer halfvol is. Houd het bekertje met één hand vast, maar zorg ervoor dat uw hand de binnenkant van het bekertje niet aanraakt.
 6. Plas uit in de toiletpot.
 7. Zet het bekertje op een schapje of een andere stevige ondergrond.
 8. Was uw handen.
 9. Doe het deksel op het bekertje.
 10. Geef het bekertje af bij de balie van de polikliniek Urologie of bij het afnamelaboratorium, afhankelijk van wat met u is afgesproken.

Instructies mannen

 1. Was uw handen.
 2. Trek de voorhuid naar achteren. Maak de penis schoon met een vochtig doekje.
 3. Plas eerst een beetje in de toiletpot.
 4. Plas daarna in het bekertje totdat het ongeveer halfvol is. Houd het bekertje met één hand vast, maar zorg ervoor dat uw hand de binnenkant van het bekertje niet aanraakt.
 5. Plas uit in de toiletpot.
 6. Zet het bekertje op een schapje of een andere stevige ondergrond.
 7. Was uw handen.
 8. Doe het deksel op het bekertje.
 9. Geef het bekertje af bij de balie van de polikliniek Urologie of bij het afnamelaboratorium, afhankelijk van wat met u is afgesproken.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Urologie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Urologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 65.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

urolo23 - januari 2016