Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 53 25
  • Afdelingsnummer: 62
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek
Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

De MKA-chirurg

Het specialisme van een MKA-chirurg (kaakchirurg) heeft raakvlakken met tandheelkunde en geneeskunde. Zowel huisartsen als tandartsen kunnen patiënten verwijzen naar de MKA-chirurg.

Bij de meeste mensen staat de MKA-chirurg bekend als degene die moeilijke verstandskiezen verwijdert en wortelpuntoperaties uitvoert, maar het werkterrein is veel uitgebreider. Bij de MKA-chirurg kunt u eveneens terecht voor behandelingen van aangezichtspijn en aangezichtscorrecties, en bijvoorbeeld ook als u een afwijking hebt aan de speekselklieren, een kaakmisvorming of een slijmvliesafwijking.

Een techniek die tegenwoordig veel wordt toegepast is implantologie: het aanbrengen van kunsttandwortels. Op het implantaat kan de MKA-chirurg een brug of kroon vastzetten. Verder kan een implantaat een oplossing zijn als uw gebitsprothese (kunstgebit) niet meer past doordat uw kaak is geslonken.

Aangezichtschirurgie

Als uw gezicht is beschadigd door een ongeval of, bijvoorbeeld, een tumor, kunt u daar veel last van hebben. Het kan u onzeker maken en ook kan het praten, eten of drinken er moeilijker door worden. Met een of meer operaties probeert de MKA-chirurg uw problemen zo goed mogelijk te verhelpen.

Herstellen

Bent u tanden of kiezen kwijt, dan kunt u een speciale prothese krijgen. Soms is het nodig dat de MKA-chirurg eerst kunsttandwortels (implantaten) aanbrengt, waarop de prothese wordt vastgezet. Vaak zijn er meerdere operaties nodig voor een goed resultaat.

Tandarts en arts

Een gezicht is een ingewikkeld geheel van bot, kaak en weke delen zoals spieren en huid. Doordat de MKA-chirurg zowel tandarts is als arts, weet hij precies hoe al die verschillende structuren met elkaar samenwerken tijdens het praten, eten of drinken. 

Samenwerking

Bij aangezichtsoperaties werkt de MKA-chirurg vaak samen met andere specialisten, zoals een KNO-arts, dermatoloog, plastisch chirurg, oogarts of orthodontist.