Oogheelkunde

 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 85
 • Afdelingsnummer: 82
 • Wachttijd
  5 weken
Oogheelkunde

Hebt u last van uw ogen of ziet u slecht, dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar de oogarts. Bijvoorbeeld wanneer u al wat ouder bent en wazig ziet door staar. Of wanneer u kleine details minder goed kunt zien door slijtage aan uw netvlies (maculadegeneratie).

De oogarts behandelt problemen aan het oog, ooglid, de oogkas of de traanwegen. Ook wanneer u een verhoogd risico hebt op het ontstaan van oogziekten, komt u bij de oogarts. Bijvoorbeeld als u te maken hebt met een hoge bloeddruk, diabetes, een schildklier- of neurologische afwijking of een familielid met glaucoom.

Kinderen komen vaak met heel andere problemen. Zij hebben bijvoorbeeld een lui oog of last van scheelzien.

Onderzoek

Voor u een gesprek hebt met de oogarts, wordt u eerst onderzocht door de technisch oogheelkundig assistent (TOA) of orthoptist. Zij doen bijvoorbeeld een oogdrukmeting, meten uw zichtscherpte, onderzoeken de stand van uw ogen of de samenwerking tussen uw ogen (bijvoorbeeld bij scheelzien).

Voor sommige onderzoeken is het nodig dat uw pupillen worden verwijd. U krijgt dan oogdruppels die ongeveer twintig minuten moeten inwerken. In die tijd neemt u weer plaats in de wachtkamer. Houd altijd rekening met de mogelijkheid dat u oogdruppels krijgt! Het kan namelijk zijn dat u door de oogdruppels een paar uur wazig ziet en geen felle lichtbronnen kunt verdragen. U kunt dan beter niet zelf autorijden. Bij zonnig weer is het verstandig om een zonnebril dragen.

Het onderzoek, de wachttijd en het gesprek met de oogarts nemen al met al ongeveer een uur in beslag.

Behandeling

U bespreekt met de oogarts welke behandeling passend en nodig is. Bepaalde oogaandoeningen worden behandeld met medicijnen, maar het kan ook zijn dat contactlenzen of andere hulpmiddelen een oplossing bieden voor uw probleem.

Als een laserbehandeling of operatie nodig is, gebeurt dit meestal in het WZA. Soms stuurt de oogarts u voor een bepaalde operatie door naar het Universitair Medisch Centrum Groningen. De meeste oogoperaties gebeuren in dagbehandeling.

Over het algemeen doet de oogarts de laserbehandelingen en ingrepen zelf. In een aantal gevallen krijgt u te maken met een verpleegkundig specialist of een agnio (assistent-arts).

Andere medewerkers op de polikliniek

Op de polikliniek werken naast de oogartsen, de TOA en de orthoptist, een ‘low vision specialist’, een contactlensspecialist en een medisch fotograaf.

 • De ‘low vision specialist’ adviseert u over hulpmiddelen bij slechtziendheid.
 • De contactlensspecialist kijkt of er een aanpassing van uw contactlenzen nodig is en meet als het nodig is nieuwe lenzen aan.
 • De medisch fotograaf maakt technische foto’s van uw oog voor de oogarts.

CBR-keuring

Vraagt het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) een beoordeling van een oogarts vóór u een rijbewijs kunt krijgen of verlengen, dan kunt u hiervoor terecht bij een oogarts van het WZA. Bent u al onder behandeling bij een van de oogartsen, dan zal een collega de keuring bij u doen.