Behandeling van prostaatkanker

 • Specialisme of afdeling Urologie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 65
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als u prostaatkanker hebt, maar u hebt geen echte klachten, dan kan ervoor worden gekozen om niet te behandelen. U blijft dan wel onder controle van de uroloog (of physician assistant). Als behandelen nodig is maar er zijn (hoogstwaarschijnlijk) geen uitzaaiingen, dan zijn er verschillende mogelijkheden om het kwaadaardige prostaatweefsel te vernietigen. In het geval van uitzaaiingen is het mogelijk om de groei van de kwaadaardige tumor en de uitzaaiingen te remmen, maar genezing is dan niet mogelijk.

Wat is het?

Prostaatkanker geeft in het begin meestal geen klachten. Soms wordt het pas ontdekt doordat uitzaaiingen op andere plekken in uw lichaam voor klachten zorgen, vaak in de botten van het bekken of in de onderste ruggenwervels. Om vast te stellen of u prostaatkanker hebt, kunnen verschillende onderzoeken worden gedaan.

Als er prostaatkanker wordt geconstateerd, is soms verder onderzoek nodig om vast te stellen hoever de tumor zich heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn.

Aan de hand van de uitkomsten van de onderzoeken wordt bepaald welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Onderzoek

Om de diagnose prostaatkanker te kunnen stellen, zijn er verschillende onderzoeken nodig.

Bij een rectaal onderzoek voelt de uroloog (of physician assistant) met zijn vinger via uw anus en endeldarm of de prostaat vergroot is.

Met een echo-onderzoek wordt de prostaat door middel van geluidsgolven in beeld gebracht.

De PSA-waarde van het bloed wordt bepaald. PSA is een eiwit dat door de prostaat wordt gemaakt en wordt uitgescheiden in de bloedbaan. Bij prostaatkanker kan de waarde verhoogd zijn. 

Bij een biopsie worden stukjes prostaatweefsel weggenomen om onder een microscoop te onderzoeken. Een biopsie biedt de meeste zekerheid bij het stellen van de diagnose. Uw arts kan voorstellen voor het afnemen van een biopt een MRI-scan van de prostaat te maken. 

Als vaststaat dat u prostaatkanker hebt, kan het nodig zijn om te onderzoeken hoe ver de tumor zich heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn.

Als de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, bespreekt de uroloog (of physician assistant) met u wat de meest geschikte behandeling is. Hierbij maken we vaak gebruik van de prostaatkanker keuzehulp.

 

Behandeling

Afwachten

Prostaatkanker groeit vaak langzaam en daardoor kan het zijn dat u er heel lang of misschien wel de rest van uw leven geen last van hebt. Als u geen klachten hebt, kan gekozen worden voor het zogenoemde 'actief volgen'. U blijft dan onder controle van de uroloog (of physician assistant) en een behandeling wordt uitgesteld zolang dat verantwoord is.

Geen uitzaaiingen

Als behandelen nodig is maar er zijn (hoogstwaarschijnlijk) geen uitzaaiingen, dan wordt geprobeerd om het kwaadaardige prostaatweefsel te vernietigen. De behandeling is in dat geval gericht op genezing. Dit kan op verschillende manieren:

 • een operatie
 • inwendige bestraling (radiotherapie)
 • uitwendige bestraling (radiotherapie)
 • hormoontherapie
 • chemotherapie

Uitzaaiingen

Zijn er wel uitzaaiingen, dan kunt u een behandeling krijgen om de groei van de kwaadaardige tumor en van de uitzaaiingen te remmen. Volledige genezing is in dit geval niet mogelijk. De behandeling kan bestaan uit hormoontherapie of chemotherapie.

Prostaatcentrum Noord-Nederland

Het WZA is onderdeel van Prostaatcentrum Noord-Nederland en behandelt samen met het UMCG, Treant Zorggroep, de Saxenburgh Groep Hardenberg en het Ommelander Ziekenhuis patiënten met prostaatkanker. Alle patiënten die bij deze ziekenhuizen komen vanwege prostaatkanker, worden in het multidisciplinair overleg van Prostaatcentrum Noord-Nederland besproken om zo tot de beste behandeling voor de patiënt te komen.

De diagnostiek en vaak ook de behandeling van patiënten uit de regio Drenthe kan door de samenwerking gewoon plaatsvinden in het WZA. Als dat nodig is kan een patiënt voor een gespecialiseerd deel van de behandeling terecht bij een van de andere ziekenhuizen.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Urologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoon (0592) 32 52 65

urolo37 - oktober 2021