Holteronderzoek 24 of 48 uur

Registratie van de hartslag

  • Specialisme of afdeling Cardiologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 05

In het kort

Met dit holteronderzoek registreren we gedurende 24 of 48 uur uw hartslag. Hierdoor kunnen we vaststellen of u hartritmestoornissen hebt. De registratie vindt plaats met een recorder die u in een tasje om uw nek draagt. De plakkers en de recorder worden op de polikliniek Cardiologie aangesloten, daarna doet u thuis bijna alles wat u gewend bent. Tijdens het onderzoek schrijft u op het klachtenoverzicht wat u doet, welke medicijnen u gebruikt en wanneer u klachten hebt.

Na 1 of 2 dagen koppelt u de recorder zelf los en brengt deze terug naar de polikliniek. Ongeveer 1 week na het onderzoek is de uitslag bekend.

Voorbereidingen thuis

Wanneer u naar het ziekenhuis komt voor het aansluiten van de recorder, is het belangrijk dat u goed bent voorbereid.

  • Uw borst moet grotendeels vrij van haar zijn. Wilt u daarom uw borst, als dat nodig is, van tevoren ontharen?
  • Smeer uw bovenlichaam voor het onderzoek niet in met een bodylotion of vergelijkbaar product.
  • U kunt het beste gelijk een aansluitend hemd of T-shirt aantrekken. U hebt dan weinig last van de draden. Daarnaast kan de recorder ook onder uw shirt zodat deze niet schuift. Het hemd of T-shirt kunt u ook ’s nachts aanhouden.

 

 

Het onderzoek

De medewerker maakt uw huid goed droog en plakt 7 plakkers op uw borst. Aan de plakkers zitten draden, die vastzitten aan de recorder. De recorder draagt u in een tasje om uw nek. De recorder is zo klein, dat u deze gemakkelijk onder een trui of shirt kunt dragen.

Het aansluiten van de recorder duurt ongeveer 15 minuten. Hierna kunt u weer naar huis. Om een goed beeld te krijgen van uw klachten, is het belangrijk dat u tijdens het dragen van de recorder zoveel mogelijk doet wat u anders ook zou doen.

 

 

Let op!

  • De plakkers op uw borst én de huid eromheen mogen tijdens het onderzoek niet worden aangeraakt. Ook niet als u op die plaatsen jeuk krijgt.
  • De recorder, de plakkers en de draden mogen beslist niet nat worden! Daarom mag u gedurende het onderzoek niet douchen, in bad gaan of zwemmen.
  • Zolang u de recorder draagt mag u geen halsketting om.
  • Vanwege de kans op storingen mag u tijdens het dragen van de recorder niet slapen op een elektrische deken.

Klachtenoverzicht

We vragen u om tijdens het onderzoek een klachtenoverzicht bij te houden. Dit is een invulformulier dat u ontvangt van de medewerker. Hierop schrijft u wat u op de dag doet (uw bezigheden), welke medicijnen u gebruikt en welke klachten u hebt.

U kunt klachten hebben zoals: hartkloppingen, hartbonzen, een slag overslaan, duizeligheid, een draaierig gevoel, licht in het hoofd, ‘weg raken’, een steek in de borst, pijn op de borst, een beklemd gevoel op de borst, kortademigheid, benauwdheid, uitstralende pijn naar uw arm of keel, de hik, slikproblemen.

Als u zich om een andere reden niet goed voelt, schrijf dat ook op in het dagboekje.

► Als u klachten hebt, druk dan ook op de knop van de recorder!

Voorbeeld dagboekje

 

 Van

 Tot

 Bezigheden/medicijnen

 van

 tot

 klachten

 13.00

 13.15

 Van WZA naar huis gefietst

 

 

 

 13.15

 13.45

 gegeten

 

 

 

 13.45

 14.00

 afgewassen

 13.50

 13.55

 hartkloppingen

 14.00

 

 Ascal 100 mg ingenomen

 

 

 

14.00

15.00

middagdutje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als u de tijd opschrijft, doet u dat in cijfers. Dus 14.00 uur in plaats van 2 uur ’s middags.

Afronden onderzoek

Na de afgesproken tijd (24 of 48 uur) koppelt u thuis de recorder zelf los.

  • Maak de draden los van de plakkers.
  • Haal de plakkers van de huid, u mag de plakkers weggooien.
  • Doe de recorder en de draden terug in het tasje.
  • Doe het klachtenoverzicht ook in het tasje.

Daarna levert u de recorder op het afgesproken tijdstip weer in op de polikliniek Cardiologie. Wilt u dit op tijd doen, zodat de recorder weer beschikbaar is voor de volgende patiënt. In het weekend kunt u de recorder inleveren bij de receptie in de centrale hal van het ziekenhuis.

 

 

Uitslag

Na het inleveren van de recorder en het klachtenoverzicht verwerken we u uw gegevens. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw cardioloog te horen. Heeft uw huisarts het onderzoek aangevraagd? Dan kunt u voor de uitslag contact opnemen met uw huisarts.

Vragen?

Als er problemen zijn met de recorder, kunt u het beste bellen naar de medewerkers van de polikliniek Cardiologie. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 05.

Als u een algemene vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app.

 

Cardi10 - juli 2023