Hooikoorts

In het kort

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen. Dit wordt veroorzaakt door stuifmeel (pollen) van grassen, bomen en andere planten die voor de bestuiving afhankelijk zijn van de wind. Hooikoorts veroorzaakt niezen, jeukende of tranende ogen en een ‘loopneus’.

De klachten van hooikoorts zijn voor een deel hetzelfde als de klachten van een huisstofmijtenallergie. Het verschil is dat hooikoortsklachten vooral voorkomen in een bepaald seizoen. 

Wat zijn de klachten?

De klachten die bij hooikoorts horen, ontstaan doordat de stuifmeelkorrels (pollen) op het slijmvlies terechtkomen. Je afweersysteem kan dan een ontstekingsreactie geven.

Neusklachten

Er komen klachten die lijken op een neusverkoudheid. Een branderig en jeukend gevoel kan zorgen voor flinke niesbuien. Ook kun je last hebben van een loopneus of juist van een verstopte neus.

Oogklachten

Je hebt jeukende, branderige en tranende ogen.

Andere klachten

De allergische reactie op het stuifmeel kan er heel soms voor zorgen dat je gaat hoesten. Of dat je last hebt van een zwelling en irritatie van de huid.

Welk stuifmeel veroorzaakt hooikoorts?

Een groot aantal soorten stuifmeel (pollen) kan hooikoortsverschijnselen geven.

De planten die de meeste problemen veroorzaken zijn:

  • Verschillende soorten grassen.
  • Berken.
  • Wilgen.
  • Hazelaars.

Maar ook andere planten zoals weegbree en bijvoet hebben stuifmeel dat hooikoortsklachten kan geven. Op de hooikoortskalender op pollennieuws.nl staat wanneer welke planten stuifmeel afgeven.

Hoe kom je erachter dat je hooikoorts hebt?

Er zijn twee manieren om vast te stellen of je hooikoorts hebt. Daarnaast geeft het onderzoek ook aan wélke plant of boom de hooikoorts veroorzaakt. 

  1. Door het afnemen van wat bloed. Met de RAST-methode, waarbij een allergeen aan het bloedmonster wordt toegevoegd, kan een allergie worden vastgesteld.
  2. Een andere methode is de huidpriktest. Bij de huidpriktest krijg je op de binnenzijde van je onderarm een druppeltje waarin de boompollen of graspollen allergenen zijn opgelost. Hierna prikt de verpleegkundige met een fijn naaldje door dit druppeltje heen in de huid. De uitslag van deze test is na een kwartier bekend. Als er een rood bultje ontstaat op de plek waar het druppeltje is aangebracht, is de test positief.

Belangrijk is dat een positieve huidpriktest of bloedtest niet automatisch betekent dat je allergisch bent. Je bent allergisch als de uitslag van de test ook bij jouw klachten past.

De behandeling

De behandeling met medicijnen van hooikoorts bestaat uit een combinatie van neussprays, oogdruppels en antihistaminica (tabletten tegen allergie) of immunotherapie. Het is belangrijk om op tijd te beginnen en de medicatie regelmatig te gebruiken. Je behandelend arts geeft je uitleg over het gebruik van de medicijnen.

Neussprays

Wanneer je forse en vrijwel dagelijks neusklachten hebt, krijg je corticosteroïden (ontstekingsremmers) in de vorm van een neusspray voorgeschreven. Een neusspray werkt alleen als je deze minimaal 4 tot 6 weken (aaneengesloten), dagelijks gebruikt.
Een neusspray met corticosteroïden is alleen op recept te krijgen bij de apotheek.

Andere neussprays die je zonder recept kunt krijgen, bevatten vaak een zoutoplossing of xylomethazoline. Een spray met zout water mag je, als het nodig is, zolang gebruiken als nodig is. Het kan helpen deze te gebruiken voordat je de andere neusspray gebruikt om de neus goed open te krijgen, zodat het medicijn op de juiste plek (het slijmvlies) komt.

Xylomethazoline zorgt ervoor dat het neusslijmvlies niet langer opgezwollen is en heft zo tijdelijk de neusverstopping op. Deze spray mag je nooit langer dan 7 dagen gebruiken! Dit is belangrijk omdat anders je neus verstopt blijft en je er afhankelijk van kan worden.

Antihistaminica (tablet tegen allergie)

Antihistaminica kun je, als het nodig is, dagelijks innemen. Dit kan zowel een tablet of neusspray zijn. Antihistaminica alleen, helpt vaak voldoende bij milde klachten. Heb je hevige klachten, dan adviseert de arts meestal om er een corticosteroïd neusspray bij te gebruiken.

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling die zo'n van 3 tot 5 jaar duurt. Je krijgt injecties of  smelttabletten met extracten van stuifmeel van bomen of grassen. Hierdoor word je op den duur minder gevoelig voor stuifmeel.

Na een injectie is er een zeer kleine kans op een ernstige acute bijwerking. Dit is de reden waarom immunotherapie met injecties altijd plaats moet vinden onder supervisie van een arts in een ziekenhuis of huisartsenpraktijk. Na een injectie moet je 30 minuten wachten.

Bij tabletten neem je het middel alleen de eerste keer in de praktijk van de arts. Wanneer dit goed gaat is het veilig om daarna de tabletten thuis in te nemen.

Je arts gaat graag met je verder praten of immunotherapie een geschikte manier van behandeling voor jou zou kunnen zijn. 

Wat kun je zelf doen?

Contact met het allergeen vermijden is bij een pollenallergie helaas niet altijd mogelijk. Hieronder wat tips wat je er zelf aan kunt doen om minder last  van de stuifmeel (pollen) te hebben.

  • Jeuken je ogen? Wrijf dan niet. Pollen die aan je handen zitten breng je dan juist over. Wrijven kan ontstekingen en irritaties geven. De irritatie kan je verminderen door een vochtig washandje op je ogen te leggen of te spoelen met lauw water.
  • Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten.
  • Gras maaien is af te raden als je allergisch bent voor graspollen.
  • Zet de ramen bij voorkeur vroeg in de morgen open, wanneer het buiten nog vochtig is.
  • Plaats eventueel horren voor ramen en deuren tegen de pollen.
  • Draag buiten een zonnebril om je ogen tegen stuifmeel te beschermen.
  • Droog wasgoed liever niet buiten, kleding en beddengoed vangen het stuifmeel op.
  • Houd in de auto de ramen en blowers dicht.
  • Aan zee en hoog in de bergen zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland. Je kunt proberen hiermee rekening te houden bij de keuze van jullie vakantiebestemming.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met de medewerkers van de Allergiepoli. Je kunt hen als volgt bereiken:

  • Je kunt je vraag stellen via de BeterDichtbij app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: je kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbijapp een gesprek voor je heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als jouw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • Je kunt bellen. De Allergiepoli is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 30, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur. Of met het Ouder en Kind-centrum (0592) 32 53 52. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Is het dringend?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

kinde78 - november 2022