Slikken en verslikken

Wat kunt u doen tegen verslikken?

  • Specialisme of afdeling Logopedie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur

  • Afspraak maken? Vragen?
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Soms gaat slikken niet vanzelf goed, bijvoorbeeld door een ziekte of na een hersenbeschadiging. U krijgt dan begeleiding van een logopedist om te voorkomen dat u zich verslikt. De logopedist kijkt hoe u slikt en bedenkt samen met u oplossingen om het slikken makkelijker te maken.  

Wat gebeurt er bij slikken?

Een hap eten of een slok drinken gaat via de mond naar de slokdarm. Dit gebeurt in drie stappen.

  1. Het eten of drinken wordt door de tong in een rolbeweging naar achteren verplaatst.
  2. Als het achterin de keel is, krijgt u een prikkel om te gaan slikken (een 'slikprikkel'). Het strottenklepje beweegt naar beneden en sluit de luchtpijp af. Hierdoor kan het eten of drinken niet in uw luchtpijp komen.
  3. Daarna vervolgt het zijn weg naar beneden en komt het in de slokdarm.

Wat gebeurt er bij verslikken?

Soms hebben spieren in het hoofd-, mond- en halsgebied minder kracht. Bijvoorbeeld door een hersenbeschadiging of een ziekte. U hebt dan minder controle over het slikken, waardoor u zich eerder verslikt.

Als u zich verslikt, komt er eten of drinken in uw luchtpijp. De bacteriën in uw eten of drinken kunnen dan zorgen voor een longontsteking.

U loopt extra risico als u geen hoestprikkel krijgt wanneer u zich verslikt. Het eten of drinken blijft dan in de luchtpijp zitten. 

 

 

 

Wat doet de logopedist?

Bij slikproblemen kunt u hulp krijgen van een logopedist. De logopedist kijkt op wat voor manier u slikt en of het veilig is. Als u zich vaak verslikt, zijn er manieren om ervoor te zorgen dat het slikken gemakkelijker gaat.

  • Uw drinken kan dikker worden gemaakt. U hebt dan meer controle over het slikken, omdat uw drinken minder snel in uw keel komt. Bij het indikken is er de keuze uit karnemelkdikte, vladikte of puddingdikte. Het indikken gebeurt met een verdikkingsmiddel. Dit heeft geen geur of smaak.
  • Eten kan worden gemalen of geprakt.
  • Hoe u zit of ligt tijdens het eten en drinken, maakt ook verschil. Als u bijvoorbeeld uw kin naar uw borst duwt wanneer u slikt, wordt de luchtpijp goed afgesloten en is er minder kans dat u zich verslikt. De logopedist kan u tips geven voor een goede houding.
  • Er zijn er speciale bekers die het slikken makkelijker maken. 

Advieskaart

Hebt u moeite met slikken, dan komt tijdens een opname bij uw bed een kaart te hangen waarop staat wat u wel en niet mag eten of drinken. Het is belangrijk dat uw bezoek hier ook rekening mee houdt. 

Vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de logopedisten. Tijdens een opname kan een verpleegkundige de hulp inroepen van een logopedist. Als u thuis bent, kunt u de logopedisten op verschillende manieren bereiken:

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een logopedist in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
  • U kunt bellen. De afdeling Logopedie is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 53 17, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur. 

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

 

reval34 - april 2021